Χρήστος Ρομπόλης

Ολυμπιακός: Οι αριθμοί που δείχνουν την κυριαρχία του με Μονακό

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στο Game 1 απέναντι στη Μονακό και οι αριθμοί δείχνουν γιατί και πώς τα κατάφερε.

Άμυνα, έλεγχος του ρυθμού, περιορισμός των ατού, πάγκος και φρεσκάδα αποτέλεσαν τη συνταγή της επιτυχίας του Ολυμπιακού για να έρθει με 71-54 εμφατικά το 1-0 στα playoffs απέναντι στη Μονακό. Κι επειδή οι αριθμοί δεν λένε (σχεδόν) ποτέ ψέματα, ας δούμε τα νούμερα που δείχνουν γιατί και πώς οι Πειραιώτες έκαναν το πρώτο βήμα για το Final 4 του Βελιγραδίου.

Άμυνα και πάλι άμυνα
Ο Ολυμπιακός κράτησε την καλύτερη επίθεση της φετινής Ευρωλίγκας, με παραγωγή 84 πόντων ανά αγώνα, 30 πόντους κάτω, στους 54. Ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για φέτος για τη Μονακό σε όλες τις διοργανώσεις. Η ομάδα του πριγκιπάτου σκόραρε στη regular season 116,5 πόντους ανά 100 κατοχές, αλλά χθες έμεινε στους 80,6! Επίσης, τα 18 λάθη είναι season low για τη Μονακό, που πρακτικά έκανε τρία λάθη ανά δέκα κατοχές (26,9 ανά 100).

Ο Γουόκαπ… «δάγκωνε»
Ο Τόμας Γουόκαπ αποδείχτηκε κομβικός στη νίκη του Ολυμπιακού. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι αριθμοί. Ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης στον δείκτη +/- την ώρα που βρισκόταν στο παρκέ με +23 (δεύτερος με +17 ο Ζαν Σαρλ, τρίτος με +16 ο ΜακΚίσικ). Στα 25:40 που ο Αμερικανός γκαρντ βρισκόταν στο παρκέ, η Μονακό έκανε τα 14 από τα 18 λάθη της στο ματς και το επί μέρους σκορ ήταν 55-35. Συν τοις άλλοις, διπλασίασε τον μέσο όρο πόντων του (11) έχοντας 5/7 σουτ.

Αποσυντόνισε τον Τζέιμς
Με μπροστάρη τον Γουόκαπ αλλά όχι μόνο αυτόν, ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να βγάλει εκτός αγώνα τον Μάικ Τζέιμς και να τον κάνει επιζήμιο για τη Μονακό. Περιόρισε τον ηγέτη των αντιπάλων στους 10 πόντους (5 εκ των οποίων αφού είχαν ξεφύγει οι Πειραιώτες σε διψήφιες διαφορές) με 33% στα σουτ και 4 λάθη με μόλις 4 ασίστ, αλλά και -6 στο διάστημα που ήταν στο παρκέ.

Στο δικό του τέμπο
Ο Ολυμπιακός έφερε το παιχνίδι στα δικά του μέτρα. Πέρα από την άμυνα, είχε άριστο αμυντικό τρανζίσιον. Κάνοντας μόλις 8 λάθη και έχοντας άριστες επιστροφές επέτρεψε στη Μονακό, κορυφαία ομάδα σε πόντους στο fast break στη regular season, να πετύχει μόλις 9 στο ανοιχτό γήπεδο. Μάλιστα ο ίδιος είχε έναν παραπάνω (10), ενώ κυριάρχησε στους πόντους από λάθη αντιπάλου με 19-5.

Διαφορά πάγκου
Ο Ολυμπιακός πήρε 40 από τους 71 πόντους του από τον πάγκο του (56,3%), ενώ η Μονακό 26 από τους 54 δικούς της (48,1%). Μάλιστα Πρίντεζης και ΜακΚίσικ με τους 12 πόντους που πέτυχαν τριπλασίασαν και διπλασίασαν αντίστοιχα τον φετινό μέσο όρο πόντων τους στην Ευρωλίγκα.

Φρεσκάδα για το Game 2
Αποτελεί συνέπεια του παραπάνω… Η καλή ανταπόκριση του πάγκου του Ολυμπιακού επέτρεψε στον Γιώργο Μπαρτζώκα να μην αναγκάσει σε υπερωρίες κάποιους παίκτες και να χρησιμοποιήσει άπαντες πλην του Έισι. Ο Σλούκας μέτρησε τον περισσότερο χρόνο στο παρκέ με 27:30, ενώ ακολούθησαν Βεζένκοφ (26:40), Γουόκαπ (25:40), Ντόρσεϊ (24:51), ΜακΚίσικ (22:12) και Φαλ (20:10). Η Μονακό χρησιμοποίησε μόλις εννιά παίκτες με τον Τζέιμς να μετρά 33:42 στο παρκέ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x