Χρήστος Ρομπόλης

Οκτώ σημεία που θα κριθεί ο ημιτελικός του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ

Ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει ρεβάνς από τη Ρεάλ στον ημιτελικό του Final 4 του Βερολίνου και επικεντρωνόμαστε σε οκτώ σημεία που θα κρίνουν πολλά.

Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Ολυμπιακός δίνει το «παρών» σε Final 4 της Ευρωλίγκας. Φέτος στο Βερολίνο τού δίνεται από... νωρίς, στον ημιτελικό, η ευκαιρία να πάρει ρεβάνς από τη Ρεάλ για τον χαμένο περσινό τελικό στο Κάουνας. Λίγο πριν τη μεγάλη μάχη της Παρασκευής (22:00) στην «Uber Arena» το sport-fm.gr αναλύει οκτώ σημεία που θα κρίνουν την αναμέτρηση της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα με τους πρωταθλητές Ευρώπης.

Ο έλεγχος του ρυθμού


Η Ρεάλ παίζει σε πολύ υψηλότερο τέμπο σε σχέση με τον Ολυμπιακό, καθώς είναι εμφανές ότι ποντάρει περισσότερο στην επίθεσή της, που είναι η καλύτερη στην Ευρωλίγκα με 120,1 πόντους ανά 100 κατοχές (ένατος ο Ολυμπιακός με 115), εν αντιθέσει με τους Πειραιώτες που επενδύουν στην άμυνά τους που είναι η καλύτερη της διοργάνωσης με 108,9 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές (δεύτερη η Ρεάλ με 109,6). Οι Μαδριλένοι είναι από τις κορυφαίες ομάδες σε pace παίζοντας στις 72,6 κατοχές ανά αγώνα (περισσότερες είχαν μόνο η Μακάμπι με 73,2 και η Άλμπα με 72,8), ενώ οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν στο πιο αργό τέμπο της Ευρωλίγκας με 67,5 (προτελευταία με 69,4 η Αρμάνι Μιλάνο). Είναι, λοιπόν, σαφές πως τον Ολυμπιακό βολεύει ένα χαμηλότερο τέμπο, με έλεγχο του ρυθμού και λιγότερες κατοχές εκατέρωθεν.

Ολυμπιακός: Τα οκτώ σημεία που θα κριθεί ο ημιτελικός με τη Ρεάλ

Για να κερδίσεις τη Ρεάλ, πρέπει να σκοράρεις


Η λογική λέει πως ο Ολυμπιακός για να κερδίσει τη Ρεάλ πρέπει να την κρατήσει πολύ κάτω από τους 89 πόντους που πετυχαίνει ανά αγώνα. Κι αν μια ομάδα μπορεί να καταφέρει να ρίξει την παραγωγή της «βασίλισσας» είναι αυτή που δεχόταν μόλις 74,4 πόντους ανά αγώνα φέτος έχοντας την καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως σε όλες-ΚΑΙ στις επτά-ήττες που γνώρισαν οι Μαδριλένοι μέσα στη σεζόν οι αντίπαλοί τους σκόραραν πάνω από τους 81 πόντους. Συγκεκριμένα το παθητικό της Ρεάλ στα παιχνίδια που έχασε ήταν οι 88 πόντοι ανά αγώνα, ενώ τους περισσότερους (σε 40 λεπτά αγώνα) δέχτηκε από Μονακό, 98, και Παναθηναϊκό, 97. Συνεπώς η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα χρειαστεί να σκοράρει αρκετά πάνω από τους 76,2 πόντους που είχε κατά μέσο όρο στα playoffs με την Μπαρτσελόνα.

Ολυμπιακός: Τα οκτώ σημεία που θα κριθεί ο ημιτελικός με τη Ρεάλ

Τα κορμιά του Ολυμπιακού


Δεν μπορείς να μιλάς για υπεροχή του Ολυμπιακού στη front line όταν η Ρεάλ διαθέτει στο «5» τον Έντι Ταβάρες και τον εξαιρετικό φέτος Βενσάν Πουαριέ ως back up. Ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τα δικά τους όπλα στη μάχη της front line, καθώς υπερέχουν σαφώς των Μαδριλένων αριθμητικά σε κορμιά. Την ώρα που η «βασίλισσα» στις θέσεις των ψηλών μετά την απώλεια του Ντεκ διαθέτει πέραν των δύο σέντερ τον ογκώδη και αθλητικό πλην όμως «κοντό» (2,01μ. γαρ) Γιαμπουσέλε και τον κατά συνθήκη στο «4» Χεζόνια, ο Γιώργος Μπαρτζώκας διαθέτει Φαλ, Μιλουτίνοφ, Ράιτ και ενίοτε Πετρούσεφ για το «5», με τον τελευταίο να παίρνει λεπτά στο «4» μαζί με τον Πίτερς αλλά και όλο και συχνότερα πλέον σε ρόλο πάουερ φόργουορντ σε ορισμένα σχήματα τον Παπανικολάου. Η αριθμητική αυτή υπεροπλία είναι ένα ατού που μπορεί να παίξει το ρόλο της, ειδικά αν υπάρχει φθορά σε κόπωση ή φάουλ στους λιγοστούς ψηλούς του Τσους Ματέο.

Ολυμπιακός: Τα οκτώ σημεία που θα κριθεί ο ημιτελικός με τη Ρεάλ

Το «σκιάχτρο» αντιμετωπίζεται μόνο με… σουτ


Ο Έντι Ταβάρες αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της άμυνας της Ρεάλ. Είναι σαφές πως ο Τσους Ματέο, όπως παλαιότερα και ο Πάμπλο Λάσο, θέλουν να κατευθύνουν την αντίπαλη επίθεση πάνω στο «σκιάχτρο» από το Πράσινο Ακρωτήρι, που όσο είναι στο παρκέ η ομάδα του δέχεται μόλις 104,1 πόντους και είναι στους +18,3 πόντους ανά 100 κατοχές! Επειδή ο Ταβάρες δύσκολα θα μετακινηθεί από το «βασίλειό» του μέσα στη ρακέτα, ο Ολυμπιακός είναι αναγκαίο να βρει σουτ από μακριά για να μην πέσει στον… τοίχο ύψους 221 εκατοστών. Το 32,5% που είχε πίσω από τα 6,75μ. στα playoffs απέναντι στην Μπαρτσελόνα πολύ απλά είναι ανεπαρκές και θα χρειαστεί όλοι να είναι πιο αποτελεσματικοί, ιδίως ο Κάνααν που είχε μόλις 6/25 (24%). Θυμηθείτε πόσο πιο εύκολη έγινε η ζωή των «ερυθρόλευκων» στο Game 4 ή στην τελευταία περίοδο του Game 5, όταν σούταραν επιτέλους καλά στη σειρά.

Ολυμπιακός: Τα οκτώ σημεία που θα κριθεί ο ημιτελικός με τη Ρεάλ

Η… υποτιμημένη αδυναμία της Ρεάλ στο ριμπάουντ


Λίγες αδυναμίες έχει η Ρεάλ, αν όμως μία δεν έχει επισημανθεί αρκετά και μπορεί να παίξει ρόλο στον ημιτελικό είναι αυτή του αμυντικού ριμπάουντ. Η «βασίλισσα» ήταν μεν πρώτη σε αμυντικά ριμπάουντ στη σεζόν με 26,9 ανά αγώνα, ωστόσο ταυτόχρονα «πρόσφερε» και στους αντιπάλους τους τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ. Συγκεκριμένα, οι αντίπαλοι των Μαδριλένων ανανέωναν 11,8 επιθέσεις ανά αγώνα κερδίζοντας το 30,5% των ριμπάουντ μετά από δικά τους άστοχα σουτ. Ο Ολυμπιακός, που έχει πολλά μεγάλα κορμιά στο ρόστερ του, μπορεί να «χτυπήσει» τη Ρεάλ σε αυτή την αχίλλειο πτέρνα, ενώ ταυτόχρονα δεν φαίνεται να κινδυνεύει ο ίδιος ιδιαίτερα στο δικό του ριμπάουντ, αφού η ομάδα του Τσους Ματέο παίρνει μόλις 9,8 επιθετικά ανά αγώνα (αν και λόγω της ευστοχίας της δεν έχει πολλές ευκαιρίες για έξτρα κατοχές και σε κάθε περίπτωση παίρνει το 30% των ριμπάουντ μετά από τα λιγοστά χαμένα της σουτ).

Ολυμπιακός: Τα οκτώ σημεία που θα κριθεί ο ημιτελικός με τη Ρεάλ

Η πολυφωνία των δύο ομάδων


Ολυμπιακός και Ρεάλ πέρα από τις καλές άμυνές τους μοιράζονται και κάτι ακόμη: είναι από τις πιο ισορροπημένες επιθέσεις της Ευρωλίγκας, καθώς δεν διαθέτουν έναν ή δύο βασικούς επιθετικούς πόλους, όπως λόγου χάρη συμβαίνει με τον Ναν στον Παναθηναϊκό ή τον Τζέιμς στη Μονακό. Γι’ αυτό καμία από τις δύο άμυνες δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε κάποιους συγκεκριμένους παίκτες, αφού κινδυνεύουν να πάθουν ζημιά από τους υπόλοιπους. Κι αν για τον Ολυμπιακό είναι γνωστό πως μπορεί να αναδεικνύει διαφορετικούς πρωταγωνιστές, το ίδιο ισχύει και για τη Ρεάλ, που διαθέτει τουλάχιστον δέκα παίκτες που μπορούν να κρίνουν ένα ματς. Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος μόνο δύο παίκτες της είχαν πάνω από 13 πόντους ανά αγώνα, ο Χεζόνια (13,7) και ο Μούσα (13,2).

Ολυμπιακός: Τα οκτώ σημεία που θα κριθεί ο ημιτελικός με τη Ρεάλ

Παράγων… Καμπάτσο


Η Ρεάλ έκανε μόνο μια μεταγραφή σε σχέση με πέρσι, αλλά… τι μεταγραφή! Ο Φακούντο Καμπάτσο επέστρεψε για να εκτοξεύσει την ποιότητα της ομάδας στο «1» και αποτελεί τον εγκέφαλο της ομάδας αλλά και τον καλύτερο περιφερειακό αμυντικό της στην πίεση στην μπάλα. Με τον Αργεντινό στην πεντάδα η «βασίλισσα» είναι στους +17 πόντους ανά 100 κατοχές. Ο βραχύσωμος γκαρντ πέρα από τους 11,7 πόντους που σημειώνει δημιουργεί ακόμη 15,3 ανά αγώνα με τις ασίστ του, δηλαδή είναι υπεύθυνος για το 30% των πόντων της ομάδας του. Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ μπορεί να δώσει πολύτιμες λύσεις από τον πάγκο, αλλά στα 38 του έχει δευτερεύοντα ρόλο. Αποτελεί ζωτικής σημασίας για τον Ολυμπιακό να περιορίσει τη δράση του Καμπάτσο, να τον φθείρει, σωματικά, πνευματικά και με φάουλ, για να βραχυκυκλώσει όλη τη «μηχανή» της Ρεάλ. Ο Γουόκαπ (κατά κύριο λόγο), ο Κάνααν (λόγω μεγέθους), αλλά και όποιος άλλος χρειαστεί (π.χ. Μήτρου-Λονγκ) θα πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατό στην αποστολή αυτή.

Ολυμπιακός: Τα οκτώ σημεία που θα κριθεί ο ημιτελικός με τη Ρεάλ

Η εμπειρία του Ολυμπιακού, αλλά και των… απέναντι


Ένα μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού στο Βερολίνο αποτελεί η εμπειρία των δύο προηγούμενων ετών, ενώ για τον Κώστα Παπανικολάου αυτό θα είναι το ένατο Final 4 και για τον Γιώργο Μπαρτζώκα το πέμπτο. Το κακό για τους Πειραιώτες είναι πως αυτή η εμπειρία δεν τους δίνει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στον αντίπαλό τους στον ημιτελικό, καθώς η Ρεάλ ξεχειλίζει από «γαλόνια». Για τον Γιουλ αυτό θα είναι το ενδέκατο Final 4, για τον «Τσάτσο» και τον Ρούντι το δέκατο, για τον Κοζέρ το έβδομο και… πάει λέγοντας, σε ένα ρόστερ που μετρά συνολικά 23 τίτλους Ευρωλίγκας.

Ολυμπιακός: Τα οκτώ σημεία που θα κριθεί ο ημιτελικός με τη Ρεάλ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x