Χρήστος Ρομπόλης

Ο Παναθηναϊκός έχασε τα… αβγά και πήρε Μπέικον

Η προσθήκη Μπέικον αναβαθμίζει αναμφίβολα τον Παναθηναϊκό επιθετικά, αλλά προκαλεί απορίες για τον σχεδιασμό που πήγε περίπατο και τις ελλείψεις που παραμένουν.

Για μια ομάδα που πασχίζει από την αρχή της σεζόν να φτάσει τους 70-75 πόντους, η ένεση αγνού επιθετικού ταλέντου με την προσθήκη του Ντουέιν Μπέικον φάνταζε αναγκαία. Γιατί ο Παναθηναϊκός θα κινδύνευε να ζει ξανά και ξανά το εφιαλτικό deja vu να παλεύει στην άμυνα με νύχια και δόντια, αλλά να μένει στο τέλος με το συγκαταβατικό χτύπημα στην πλάτη για την καλή προσπάθεια αλλά όχι τη νίκη. Σενάριο που είδαμε να επαναλαμβάνεται απέναντι σε Ρεάλ και Μονακό στο ΟΑΚΑ.

Όμως ο Μπέικον όπως και το… μπέικον μοιάζει με είδος πολυτελείας για μια ομάδα που για μια ακόμη σεζόν δείχνει να χάνει τα αβγά (και μαζί τα καλάθια) στον σχεδιασμό της. Γιατί μπορεί το καλοκαίρι μετά από μια διετία οι «πράσινοι» να απέκτησαν επιτέλους πλέι μέικερ καλύπτοντας ένα τεράστιο κενό, αλλά έκαναν σχεδόν όλα τα άλλα… λάθος. Ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε να δει τον Πονίτκα στο Ευρωμπάσκετ για να… καταλάβει ότι τον χρειάζεται και να πληρώσει υπεραξία για έναν παίκτη που ως τα μέσα Αυγούστου ήταν ελεύθερος, ενώ βλέποντας την ομάδα να αγκομαχά επιθετικά απέκτησε μεν τον Μπέικον (την ώρα που πέντε μέρες πριν ο προπονητής δήλωνε πως θέλει παίκτη με άλλα χαρακτηριστικά) αλλά το κενό στο «4» παραμένει και… φωνάζει.

Παναθηναϊκός: Έχασε τα… αβγά και πήρε Μπέικον

Κάπως έτσι, οι «πράσινοι» έφτασαν να έχουν στο ρόστερ τουλάχιστον έξι παίκτες για τις θέσεις 2-3 (Μπέικον, Γκριγκόνις, Πονίτκα, Άντριους, Γιώργος και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, ενώ εκεί μπορεί να προσμετρηθεί και ο Μποχωρίδης), δύο σέντερ που ταλαιπωρήθηκαν αρκετά τους προηγούμενους μήνες (Παπαγιάννης, Γκουντάιτις) και μόνο ένα 4άρι (Γουίλιαμς), αφού Χουγκάζ και Σαμοντούροβ είναι ως τώρα διακοσμητικοί στην Ευρωλίγκα και ο Μαντζούκας (που επιθετικά τουλάχιστον μοιάζει περισσότερο με 3άρι) χρησιμοποιήθηκε εσχάτως περισσότερο από ανάγκη παρά από επιλογή. Κοινώς, ο Παναθηναϊκός έχει απομείνει με μόλις τρεις παίκτες στις θέσεις 4-5, με μια εξαντλητική σεζόν να βρίσκεται μόνο στην αρχή της και με τον ανταγωνισμό να έχει τουλάχιστον 5-6 παίκτες σε αυτές τις θέσεις (ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, έχει Βεζένκοφ, Πίτερς, Μπλακ, Μπολομπόι, Φαλ). Κι όλα αυτά έχοντας πλέον οκτώ ξένους, ενώ τα ρεπορτάζ λένε πως ο Άντριους θα κουνήσει μαντήλι αλλά δεν θα αποκτηθεί ξένο 4άρι.

Συγνώμη, αλλά ακόμη και μέχρι ή… αν αποκτηθεί κάποια στιγμή ο Μήτογλου, οι κινήσεις αυτές δεν μαρτυρούν σοβαρό σχεδιασμό. Θυμίζουν, δε, κάτι από… ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό, ο οποίος μετά από ένα μάλλον αδρανές καλοκαίρι, έφτασε τελευταία στιγμή να αποκτά όποιο δυνατό όνομα γινόταν διαθέσιμο, χωρίς πλάνο, προκαλώντας συνωστισμό σε συγκεκριμένες θέσεις και αφήνοντας κενές κάποιες άλλες. Και όλοι έχουμε δει τα αποτελέσματα αυτού του «σχεδιασμού»...

Παναθηναϊκός: Έχασε τα… αβγά και πήρε Μπέικον

Με Μπέικον, πάντως, νοστιμίζει


Παραβλέποντας όλες τις παραπάνω ανορθογραφίες του σχεδιασμού, η απόκτηση του Μπέικον ήταν κάτι που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός και δεν γίνεται να μην τον αναβαθμίσει. Ο Αμερικανός μπορεί να κουβαλά κακή φήμη για τον χαρακτήρα του, αλλά τα ίδια λέγονταν (και λέγονται ακόμη) για τον Μάικ Τζέιμς και οι φίλοι των «πράσινων» ακόμη τον νοσταλγούν βλέποντας αυτά που κάνει. Ένας ικανός προπονητής και ένας σωστός οργανισμός μπορούν να κρατήσουν ήσυχο ένα «παράξενο παιδί» και να εισπράξουν από αυτό το μέγιστο αγωνιστικά. Τα παραδείγματα… άπειρα, από τον Ντένις Ρόντμαν, μέχρι τον Ντρέιμοντ Γκριν.

Ο Μπέικον θα προσφέρει σκορ από προσωπική φάση που τόσο λείπει από τον φετινό Παναθηναϊκό, θα προκαλέσει ρήγματα και ανισορροπίες στις αντίπαλες άμυνες που η νέα του ομάδα δυσκολευόταν να δημιουργήσει, θα αυξήσει την απειλή από μέση ή μακρινή απόσταση και θα βοηθήσει να αναδειχθούν περισσότερο οι αρετές του Γκριγκόνις και του Πονίτκα. Γιατί ο μεν πρώτος δυσκολεύεται, κυρίως πνευματικά, να ανταποκριθεί στον ρόλο του ηγέτη, ενώ ο δεύτερος έχει μεν πιο δυνατό χαρακτήρα, αλλά πρώτο βιολί ήταν μόνο στην… Πολωνία. Ο συμπαθής Άντριους, δυστυχώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, θα θυσιαστεί αλλά μάλλον δεν γινόταν διαφορετικά μετά τα τόσα λάθη που έγιναν από το καλοκαίρι.

Παναθηναϊκός: Έχασε τα… αβγά και πήρε Μπέικον

Για αυτά που θα προσφέρει ο Μπέικον δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Ούτε για το ότι ο Παναθηναϊκός, τουλάχιστον στο ΟΑΚΑ αλλά όχι μόνο, θα συνεχίσει να είναι μια ομάδα που θα είναι ανταγωνιστική στα περισσότερα παιχνίδια και βραδιές σαν του Βερολίνου θα είναι εξαιρέσεις και όχι κανόνας. Το ερωτηματικό που παραμένει είναι πώς οι «πράσινοι» θα βγάλουν μια σεζόν που περιλαμβάνει ακόμη άλλα τουλάχιστον 60 παιχνίδια με τρεις παίκτες στη front line...

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x