Χρήστος Ρομπόλης

Οι πρώτες σημειώσεις από τα φιλικά Παναθηναϊκού κι Ολυμπιακού

Τι είδαμε από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στα πρώτα τους παιχνίδια σε… εθνικό δίκτυο.

Το βράδυ της Παρασκευής πήραμε μια πρώτη γεύση από τους «αιώνιους», μια εβδομάδα πριν το Σούπερ Καπ και δύο πριν την έναρξη της Ευρωλίγκας. Ασφαλώς ακόμη είναι πολύ νωρίς, τα όποια συμπεράσματα απέχουν από το να θεωρηθούν ασφαλή αφού οι ομάδες ακόμη ενσωματώνουν παίκτες, ωστόσο παρατηρήσαμε πολλά και ενδιαφέροντα σημεία από τις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με την Αναντολού Εφές και του Ολυμπιακού με τη Χάποελ Χολόν.

Παναθηναϊκός: Αισιόδοξα μηνύματα


*Ο Παναθηναϊκός του Ράντονιτς είναι πολύ πιο πιεστικός στην μπάλα και αποτελεσματικός στην άμυνα. Κόντρα στην έστω κι ανέτοιμη Εφές με εξαίρεση το τρίτο δεκάλεπτο ήταν πολύ αποτελεσματικός στα μετόπισθεν. Ταυτόχρονα, όμως, και σε αντίθεση με ό,τι είχαμε δει στον Ερυθρό Αστέρα, παίζει σε πολύ πιο γρήγορο τέμπο στην επίθεση.

*Για πρώτη φορά στη μετα-Καλάθη εποχή ο Παναθηναϊκός έχει πλέι μέικερ. Κι όχι έναν, αλλά δύο. Γουόλτερς και Λι, μπορεί να μην έχουν το τεράστιο όνομα, όμως δείχνουν ικανοί να λειτουργήσουν άριστα σε ένα καλό σύνολο. Χθες είχαν μαζί εννιά ασίστ και κανένα λάθος, είχαν καλό συγχρονισμό με τους ψηλούς και πρόσφεραν σκορ.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Οι σημειώσεις από τα φιλικά

*Ο Παπαγιάννης είναι ο βασικός σέντερ του Παναθηναϊκού, πλέον και αρχηγός. Αυτό δεν αμφισβητείται. Πλέον όμως πίσω του υπάρχει ένας ακόμη ψηλός κλάσης. Ο Γκουντάιτις προσφέρει στην ομάδα το μόνο στοιχείο που λείπει από τον Έλληνα σέντερ, το παιχνίδι με πλάτη. Χθες είχε 14 πόντους και 6 ριμπάουντ σε οικονομική συσκευασία. Όταν φτάσει σωματικά σε καλύτερη κατάσταση, θα προσφέρει ακόμη περισσότερα.

Άντριους έδειξε «τρακαρισμένος», να ψάχνει ακόμη το ρόλο του και συχνά εκβίαζε προσπάθειες. Η μετάβαση από ηγετικό ρόλο στο χαμηλότερο επίπεδο, σε συμπληρωματικό στο υψηλότερο είναι δύσκολη και με την ενσωμάτωση Γκριγκόνις και Πονίτκα θα γίνει ακόμη δυσκολότερη. Τουλάχιστον μοίρασε τέσσερις ασίστ.

*Γιώργος και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης μπορούν να εξελιχθούν σε πολύτιμες μονάδες. Ο πρώτος είναι… άλλος παίκτης αθλητικά μετά την παρουσία του στις ΗΠΑ, ο δεύτερος πιο ώριμος μπασκετικά. Γκριγκόνις και Πονίτκα, που παίζουν στις ίδιες θέσεις, θα τους ζορίσουν αλλά ο ανταγωνισμός μπορεί να τους κάνει καλύτερους.

Γουίλιαμς στάθηκε καλά στο «4», αλλά χρειάζεται συμπλήρωμα. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει με τους Χουγκάζ, Μαντζούκα και Σαμοντούροβ. Γιατί αν αποκτηθεί «4άρι» ή ακόμη περισσότερο αν επιστρέψει κάποια στιγμή ο Μήτογλου, δεν θα τους βοηθήσει σε τίποτα να είναι και οι τρεις θεατές.

Ολυμπιακός: Ίδιος και καλύτερος


*Ο φετινός Ολυμπιακός θα σουτάρει πολύ από μακριά. Χθες εκτέλεσε 42 τρίποντα (και μόλις 21 δίποντα), αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλον αγώνα στα χρονικά του στην Ευρωλίγκα. Σίγουρα σε αυτό βοήθησε η ζώνη που επιστράτευσε σε μεγάλο κομμάτι του αγώνα η Χάποελ Χολόν, ωστόσο οι Πειραιώτες έχουν πλέον περισσότερους σουτέρ.

*Οι βασικές αρχές της ομάδας παραμένουν ίδιες: γρήγορη κυκλοφορία, λίγη ντρίμπλα, πολλές πάσες και διαρκής κίνηση στην επίθεση, πίεση στην μπάλα, άμυνα συνήθως με αλλαγές και καλός έλεγχος των ριμπάουντ στα μετόπισθεν.

*Οι τρεις σέντερ, που μοιράστηκαν το χρόνο στη θέση «5 και έπαιξαν μόνο σε αυτή, δεν βοήθησαν επιθετικά. Η άμυνα του αντιπάλου που έκλεισε προς τα μέσα δεν επέτρεψε να φανούν ή να πάρουν πολλές μπάλες, ενώ προφανώς και η απουσία του παίκτη που μπορεί να τους αξιοποιήσει καλύτερα από τον καθέναν, του Σλούκα, έπαιξε ρόλο. Μπλακ και Μπολομπόι αντιμετώπισαν προβλήματα στην άμυνα πικ εν ρολ και χρειάζονται χρόνο για να συγχρονιστούν σε αυτό το κομμάτι. Ο Φαλ, έστω και καταπονημένος από το Ευρωμπάσκετ, φάνηκε πως θα είναι και πάλι η αδιαμφισβήτητη πρώτη επιλογή στο «5».

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Οι σημειώσεις από τα φιλικά

Κέιναν φαίνεται πως χρειάζεται χρόνο προσαρμογής στο νέο του ρόλο. Στον Ολυμπιακό δεν θα παίρνει όσες μπάλες είχε στην Ούνιξ ή ακόμη περισσότερο στη Γαλατάσαραϊ, κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Στην παρούσα φάση Λαρεντζάκης και Λούντζης είναι πολύ πιο λειτουργικοί για το σύνολο και διεκδικούν την αναβάθμιση του ρόλου τους από τον δίκαιο Μπαρτζώκα.

*Σε ένα από τα σπάνια ματς που ο Βεζένκοφ ήταν πολύ άστοχος, ο Πίτερς-που έπαιξε μόνο στο «4»-έδειξε πόσο αναβαθμίζει τον Ολυμπιακό στη συγκεκριμένη θέση. Πέτυχε 15 πόντους σε 7 λεπτά, έδειξε πως μπορεί να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα και στην άμυνα ήταν αρκετά συνεπής.

*Σταθερές αξίες Παπανικολάου, Γουόκαπ και ΜακΚίσικ. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, παίζουν πλέον με μεγάλη αυτοπεποίθηση ακόμη και στο σουτ, δημιουργούν πολύ καλύτερα και φυσικά τα δίνουν όλα στην άμυνα.

ΥΓ: Το Περιστέρι παρουσίασε πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Το ρόστερ του, ούτως ή άλλως, είναι πολύ ισχυρό, αλλά και ο Βασίλης Σπανούλης φαίνεται πως δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x