Χρήστος Ρομπόλης

Στεφ Κάρι: Ο «εξωγήινος» της διπλανής πόρτας

Σε μια λίγκα που κυριαρχείται από τέρατα της φύσης, ο Στεφ Κάρι είναι φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος η φωτεινή εξαίρεση.

Η ανθρώπινη φύση έχει την κακή συνήθεια να προσπαθεί να βρει ψεγάδι σε οτιδήποτε αγγίζει την τελειότητα. Ίσως να φταίει η ψευδαίσθηση πως υποβιβάζοντας κάτι ανώτερο θα νιώσουμε καλύτερα στη δική μας μετριότητα. Ο Στεφ Κάρι δεν γλίτωσε από τον κανόνα. Ακόμη και στην πενταετία κυριαρχίας των Γουόριορς, που σάρωνε πρωταθλήματα, ατομικές διακρίσεις και ρεκόρ, κάποιοι έψαχναν την ατέλεια στο έργο τέχνης κι αν δεν υπήρχε έπρεπε να την «εφεύρουν». Έτσι ο Κάρι «κατηγορήθηκε» από ανούσιος showman και δημιουργός της τρίποντης τάσης που «σκοτώνει το μπάσκετ», μέχρι ανήμπορος να οδηγήσει μόνος του μια ομάδα ψηλά, απλό… δεκανίκι του Κέβιν Ντουράντ και ανίκανο για μεγαλεία αν δεν αποτελεί μέλος μιας super team.

Η φετινή σεζόν αναγκάζει να δαγκώσουν τη γλώσσα τους και οι haters. Οι Γουόριορς απέχουν… έτη φωτός από το να υπολογιστούν ως διεκδικητές τίτλου και μάλλον θα πασχίσουν μέχρι τις τελευταίες μέρες της ιδιαίτερης αυτής χρονιάς για να ανέβουν στο τρένο της οκτάδας της Δύσης για τα playoffs. Όμως ο Στεφ Κάρι και τα ηρωικά του έχουν υποχρεώσει ακόμη κι εκείνους που τον αμφισβητούσαν να τον παραδεχτούν. Με τον Κέβιν Ντουράντ από πέρσι στο Μπρούκλιν και τον Κλέι Τόμπσον τραυματία για δύο σερί σεζόν, αλλά με μια ομάδα που ελάχιστα θυμίζει την super team που καταστρατηγούσε τον «ίσο» ανταγωνισμό και με μέτριους συμπαίκτες, ο Στεφ κάνει ως τώρα την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Ναι, καλύτερη και από τη διετία 2015-16 που ήταν MVP!



Δίχως επαρκή στηρίγματα που θα προκαλέσουν… αντιπερισπασμό και θα του επιτρέπουν να σουτάρει ανενόχλητος (o Γκριν κάνει τα πάντα εξαιρετικά εκτός από το να σκοράρει, ο Γουίγκινς προσπαθεί να αναγεννήσει μια καριέρα που είχε πάρει την κατιούσα, ο Ούμπρε παλεύει με την αστάθεια και ο Γουάιζμαν έχει προοπτική αλλά είναι άγουρος), ο Κάρι μοιάζει να κουβαλά σχεδόν μόνος του μια ομάδα που όλοι είχαν ξεγραμμένη για τα playoffs και «έβλεπαν» στον πάτο της Δύσης.

Οι αριθμοί του είναι… σοκαριστικοί: Έχει 30 πόντους με 43,5% στα τρίποντα, 5,9 ασίστ, 5,5 ριμπάουντ και μόλις 3,3 λάθη σε περίπου 34 λεπτά ανά αγώνα. Τα advanced στατιστικά του είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά: έχει 43,3% στα pull up τρίποντα (!) και 44,7% στα catch and shoot που είναι και τα λιγότερα. Στα τρίποντα που κάνει επτά και πλέον ντρίμπλες για να δει λίγο… ξέφωτο προτού πυροβολήσει έχει 47,4% (!), ενώ με τον πλησιέστερο αμυντικό σε απόσταση μόλις μισού μέτρου εκτελεί με 55,6%. Κι όλα αυτά με το 51% των σουτ του να έχουν έρθει χωρίς ασίστ!

Ο Κάρι είναι δεύτερος στο real plus-minus (υπολογίζει την επίδραση ενός παίκτη στην ομάδα του) σε όλο το ΝΒΑ, πίσω μόνο από τον Λεμπρόν Τζέιμς, αλλά χωρίς ο άσος των Γουόριορς να έχει δίπλα του ούτε Άντονι Ντέιβις, ούτε Ντένις Σρέντερ, ούτε κανέναν άλλο συμπαίκτη τέτοιου επιπέδου…



MVP δεν ξέρουμε αν θα βγει, αφού αυτό σχεδόν πάντα είναι συνάρτηση και της πορείας μιας ομάδας. Τουλάχιστον για τη δική του ομάδα, ο φετινός Στεφ Κάρι είναι πολύ πολυτιμότερος από ό,τι την περίοδο 2014-2019 των τριών πρωταθλημάτων και των δύο τελικών. Και δίχως αυτόν οι Γουόριορς θα έμοιαζαν με ομάδα επιπέδου G League!

Ο Στιβ Κερ είπε καλύτερα από όλους αυτό που όλοι (πρέπει να) αντιλαμβάνονται αλλά ελάχιστοι έχουν το θάρρος να παραδεχτούν. Σε ένα πρωτάθλημα που οι σταρ κυριαρχούν όχι αποκλειστικά αλλά σίγουρα σε έναν μεγάλο βαθμό χάρη στα τρομερά αθλητικά τους προσόντα, ο Στεφ Κάρι όχι απλώς… επιβιώνει αλλά λάμπει κόντρα στο σωματικό του μειονέκτημα. «Οι περισσότεροι κορυφαίοι παίκτες του ΝΒΑ είναι τέρατα της φύσης, όπως ο Λεμπρόν, ο Γιάννης ή ο Ντέιβις. Ο Στεφ είναι 1,91μ. και 84 κιλά. Κάνει αυτά που κάνει μόνο με την ικανότητα και το ταλέντο του, όχι χάρη στο σώμα του», είπε ο προπονητής των Γουόριορς που επίσης επέζησε στο ΝΒΑ στα χρόνια του ως παίκτης παρότι έμοιαζε με μαθητή δημοτικού που τα έβαζε με λυκειόπαιδα.

Ο Κάρι είναι, λοιπόν, κάτι σαν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας… Αν, βέβαια, αυτός μπορούσε να ζαλίσει τα θηρία που τον μαρκάρουν ή να σπάσει τους αστραγάλους με τις ντρίμπλες του και να εκτελέσει σε κλάσματα του δευτερολέπτου, με πίεση ή/και χωρίς να βλέπει καν το καλάθι ευστοχώντας ακόμη κι από τα 10-12 μέτρα… Μάλλον, δηλαδή, ο «εξωγήινος» της διπλανής πόρτας.



*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x