Χρήστος Ρομπόλης

Τα λάθη των διαιτητών, τα λάθη του Μπλατ και το «λάθος» του Σλούκα

Στο ΣΕΦ έγινε παιχνίδι λαθών, με μεγαλύτερα αυτά της διαιτητικής τριάδας και του Μπλατ. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Ο Ολυμπιακός έχασε μια χρυσή ευκαιρία για μια νίκη όχι φυσικά εκτός προγράμματος, αλλά που πιθανώς να δυσκολευτούν πολλοί ανταγωνιστές του να πάρουν. Ήδη, για παράδειγμα, η Φενέρ είχε κερδίσει εκτός της Ζαλγκίρις και την Μπασκόνια, ομάδες θεωρητικά ευθέως ανταγωνιστικές των «ερυθρόλευκων» για μια θέση στην οκτάδα ή τις προνομιούχες τέταρτη και πέμπτη θέση (το «μπλοκ» ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ και Φενέρ δύσκολα θα σπάσει στην κορυφή). Η συγκυρία, δε, να έρχεται αυτή η τρίτη σερί ήττα μετά από αυτές σε Μόσχα και ΟΑΚΑ, αλλά και πριν τη νέα επίσκεψη στο άντρο του Παναθηναϊκού ή τη διαβολοβδομάδα με Μπάγερν στο Μόναχο και Ρεάλ στο ΣΕΦ, φορτώνει με αχρείαστη αυτή την περίοδο πίεση από νωρίς τον Ολυμπιακό και δοκιμάζει την υπομονή του κόσμου του.

Για να έρθει αυτό το 72-73 έγιναν λάθη. Από πολλές πλευρές. Ας ξεκινήσουμε από αυτά που εξαρτώνται άμεσα από τον… θιγόμενο Ολυμπιακό. Ο Ντέιβιντ Μπλατ φαίνεται να αναγνωρίζει το καλοκαιρινό του λάθος να βαφτίσει σέντερ τον Ζακ ΛεΝτέι και ορθώς έπραξε να τον «υποβιβάσει» σε θέση πάουερ φόργουορντ, ειδικά κόντρα σε μια ομάδα με τα κορμιά της Φενέρ στη front line. Όμως ενώ διόρθωσε αυτό το λάθος του, έκανε άλλα, ίσως και πιο σοβαρά στην εξέλιξη του συγκεκριμένου αγώνα. Τα 36:35 του Πρίντεζη παίζοντας σερί ΟΛΟ το δεύτερο ημίχρονο είχαν ως αποτέλεσμα να «σκάσει» στην τελική ευθεία του αγώνα ο κορυφαίος μέχρι εκείνο το σημείο παίκτης της ομάδας σε άμυνα κι επίθεση. Με τον ΛεΝτέι να παίζει 4:22 συνολικά, κάποια από αυτά μαζί με τον Πρίντεζη, και τον Βεζένκοφ από βασικό κομμάτι του rotation να εξελίσσεται σε θεατή, ο συναρχηγός της ομάδας κλήθηκε να σηκώσει βάρος που ήταν αδύνατο να αντέξει, όσο βελτιωμένος αθλητικά κι αν είναι φέτος λόγω της καλοκαιρινής του δουλειάς.

Το άλλο μοιραίο λάθος του Μπλατ είναι πως ο Σπανούλης έμεινε θεατής στα τελευταία 4:20, αλλά και ενώ υπήρχε η δυνατότητα αλλαγής συνέχισε στον πάγκο στην τελευταία κατοχή. Μπορεί ο αρχηγός να ήταν σε μέτρια προς κακή βραδιά, μπορεί στο δεύτερο μέρος να θεωρηθεί ακόμη και αρνητικός, αλλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βρίσκεται στον πάγκο ο παίκτης που οι GM της Ευρωλίγκας έχουν κατ’ επανάληψη επιλέξει ως εκείνον στον οποίο θα ανέθεταν την τελευταία επίθεση ενός αγώνα. Ο Kill Bill θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην τελευταία επίθεση και ως… «Ελ Σιντ», να απασχολήσει την άμυνα που θα προσανατολιζόταν σίγουρα πάνω του και να μοιράσει την μπάλα σε κάποιον πιο «ζεστό». Όπως μια βραδιά στην Πόλη το 2012…

Φυσικά οι παίκτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Είναι αδιανόητο ο Ολυμπιακός να ολοκληρώνει ένα τέτοιο «αίμα κι άμμος» ματς με μόλις 15 φάουλ και στις περισσότερες περιόδους να φτάνει στο τελευταίο δίλεπτο ή τρίλεπτο με δύο ή τρία αναμμένα λαμπάκια στο ταμπλό. Ο θετικότατος Μπόγρης το είπε πολύ σωστά στο φινάλε: «Με τα φάουλ, ακόμη κι αν φτάσεις γρήγορα στα πέντε σε μια περίοδο, στέλνεις στον αντίπαλο το μήνυμα». Ε, ο Ολυμπιακός όχι μήνυμα δεν έστειλε στη Φενέρ, αλλά έκανε… αναπάντητη στο «ξύλο» της. Για πολλοστή φορά φέτος και για δεύτερο σερί ματς στην Ευρωλίγκα μετά από αυτό στο ΟΑΚΑ, οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν πολύ… soft για να αντιπαρατάξουν σκληράδα στη σκληράδα των αντιπάλων. Και, δυστυχώς, πέραν της τριάδας Σπανούλη, Πρίντεζη και Παπανικολάου αλλά και του Μπόγρη, ουδείς άλλος έβγαλε τσαμπουκά στο παιχνίδι του. Για παράδειγμα, ο Μιλουτίνοφ που Βέσελι απόντος θα’ πρεπε να… αλωνίζει, ήταν νωχελικός και βοήθησε ελάχιστα.

Πάμε και στα λάθη των άλλων. Η διαιτητική τριάδα ήταν κάκιστη, με εξόφθαλμα λάθη που ως επί το πλείστον έπληξαν τον Ολυμπιακό. Έδωσαν το αντιαθλητικό φάουλ… κανονικό και αντίστροφα, ενώ σφύριξαν φάουλ στον Σλούκα στο τρίποντο που άλλαξε το μομέντουμ στην τελική ευθεία του ματς. Γι’ αυτό το επίπεδο ανεπίτρεπτα σφυρίγματα, στα οποία όμως δεν πρέπει να εστιάσουν οι «ερυθρόλευκοι», καθώς αυτά που μπορούν να διορθώσουν είναι τα δικά τους λάθη και μόνο.

Όσο για τον Σλούκα, που μέσα στην ίδια βραδιά χειροκροτήθηκε και βρίστηκε από το ίδιο κοινό; Πρακτικά, η αντίδρασή του στο τρίποντο που έκρινε το ματς δεν είχε τίποτα μεμπτό. Έχει κάθε δικαίωμα να πανηγυρίσει ένα καθοριστικό καλάθι για την ομάδα που τον χρυσοπληρώνει και είναι το «σπίτι» του από το 2015, εφόσον ούτε έκανε κάποια χειρονομία, ούτε έβρισε κανέναν, ούτε και απευθύνθηκε σε κάποιον προκλητικά. Το «λάθος» του ήταν ότι στην Ελλάδα πρέπει-δυστυχώς-να σκεφτόμαστε διπλά και τριπλά τι λέμε και τι κάνουμε, για να μην ανάψουμε τη σπίθα σε ένα εύφλεκτο κοινό. Προς τιμήν του, παραδέχτηκε στο τέλος πως ίσως υπερέβαλε. Μέχρι εκεί όμως. Ούτε ασέβεια έδειξε, ούτε έχει υποχρέωση να λογοδοτήσει σε κανέναν γιατί εξέφρασε τη χαρά του δίχως να προσβάλει κανέναν.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x