Χρήστος Ρομπόλης

Τι μας δίδαξε η πρεμιέρα της Ευρωλίγκας για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και τους άλλους

Ο εντυπωσιακός αμυντικά Ολυμπιακός, ο προβληματικός επιθετικά Παναθηναϊκός, τα φαβορί που έπεισαν ή δεν έπεισαν, οι ρούκι που έλαμψαν στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας.

Το πρώτο διήμερο της φετινής Ευρωλίγκας πέρασε στο αρχείο προσφέροντας ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις αλλά και πολύτιμα διδάγματα. Ας δούμε κάποια από αυτά, όσο πρώιμα κι αν είναι με τις περισσότερες ομάδες ακόμη εμφανώς ανέτοιμες:

* Πολύ πιο εντυπωσιακό από το +25 του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια, είναι ο τρόπος που ήρθε. Όχι με κάποιο φοβερό και τρομερό ποσοστό στα τρίποντα αλλά μόλις 8/27, όχι με κάποιον σεληνιασμένο παίκτη αλλά αξιοθαύμαστο πλουραλισμό. Κυρίως όμως με αφετηρία την άμυνα. Ναι, οι «ερυθρόλευκοι» είναι πολύ πιο σωστά δομημένοι φέτος, πρόσθεσαν ταλέντο σε θέσεις που «πονούσαν» και η αυτοπεποίθηση του Βεζένκοφ που ξεχειλίζει σε συνδυασμό με την επάνοδο του Παπανικολάου τους ισχυροποιούν αφάνταστα. Όμως αυτό που «τρόμαξε» ήταν η άμυνα του Ολυμπιακού. Με λυσσαλέα πίεση στην μπάλα, ένα δάσος χεριών που έκαναν δύσκολες ακόμη και τις απλές πάσες, με τάχιστες περιστροφές, άριστη επικοινωνία μεταξύ των παικτών, ένταση ως και το 40’ παρότι το ματς είχε κριθεί από ημίχρονο και μοναδικό ερωτηματικό τα ριμπάουντ σε κάποια σχήματα (αν και τα 13 επιθετικά της Μπασκόνια σε 40 άστοχα σουτ δεν είναι τόσο κακός αριθμός).

Τι μας δίδαξε η πρεμιέρα της Ευρωλίγκας

* Ο Παναθηναϊκός προφανώς στερείται ενός πλέι μέικερ κλάσης που θα κάνει τη διαφορά. Ο Πέρι ακόμη κι αν αποβάλλει το τρακ του πρωτάρη δεν φαίνεται ότι θα γίνει ποτέ τέτοιος, ενώ ο Μέικον ή ο Σαντ-Ρος δεν είναι καν «άσοι». Πέρα όμως από οργανωτή, οι «πράσινοι» στερούνται και ταλέντου απέναντι στις περισσότερες ομάδες. Προσωπική φάση προσφέρει μόνο ο Παπαπέτρου αυτή τη στιγμή, καθώς ο Νέντοβιτς και ο Μέικον ακόμη ψάχνονται, ο μεν μετά την περιπέτεια υγείας του, ο δε για να προσαρμοστεί στις συνθήκες του υψηλότερου επιπέδου της Ευρώπης. Παίκτες όπως οι Γουάιτ, Φλόιντ και Έβανς είναι χρήσιμοι, αλλά ετερόφωτοι επιθετικά, όπως είναι φυσιολογικό να συμβαίνει και για έναν παίκτη 2,20μ. όπως ο Παπαγιάννης. Κι αν δεν θέλουν δημιουργό να τους «ταΐζει», θα ήθελαν περισσότερο ταλέντο τριγύρω τους για να έχουν περισσότερο ελεύθερο πεδίο. Όπως συνέβαινε πέρσι παρόντων Χεζόνια, Μήτογλου και του «κανονικού» Νέντοβιτς.

Τι μας δίδαξε η πρεμιέρα της Ευρωλίγκας

* Αρμάνι Μιλάνο και Ρεάλ Μαδρίτης έκαναν τις πιο πειστικές εμφανίσεις από τα φαβορί για Final Four. Κι αν για την ποιότητά τους δεν αμφέβαλε κανείς, αυτό που εντυπωσίασε ήταν η σκληράδα τους στην άμυνα κρατώντας επιθετικές μηχανές όπως η ΤΣΣΚΑ και η Εφές στους 74 και τους 69 πόντους. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη θα βρει το δρόμο της, αρκεί να καμουφλάρει το κενό στο «5» μέχρι να επανέλθει ο εκ νέου πολύ άτυχος Μιλουτίνοφ. Η δε Εφές μετά το θρίαμβο του Μαΐου είναι πιθανό, όπως και πέρσι, να πάρει το χρόνο της για να ρολάρει γνωρίζοντας πως όλα κρίνονται μετά τον Απρίλιο.

Τι μας δίδαξε η πρεμιέρα της Ευρωλίγκας

* Ομάδες με πλούσιο ταλέντο και τεράστιο μπάτζετ αλλά πολλές αλλαγές θα χρειαστούν χρόνο. Φενέρμπαχτσε, Ούνιξ αλλά και Μπασκόνια (που είχε ελαφρυντικό τις πολλές απουσίες) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

* Μην υποτιμά κανείς τους «δασκάλους» Πασκουάλ και Τρινκιέρι. Η Ζενίτ του πρώτου μετά από μια προβληματική preseason που άρχισε με τη φυγή του Πάνγκος και την απώλεια του Νέιπιερ με τραυματισμό έβγαλε λαγούς από το καπέλο και πέρασε από το Καζάν. Η δεύτερη παρά τις σημαντικές αποχωρήσεις και τις επτά απουσίες έβγαλε το λάδι στη Μακάμπι και λίγο έλειψε να φύγει με νίκη από το Τελ Αβίβ.

Τι μας δίδαξε η πρεμιέρα της Ευρωλίγκας

* «Ρούκι» που ξεχώρισαν: 1) Ο Έλι Οκόμπο, ένας ακόμη Γάλλος που δεν έπιασε στο ΝΒΑ αλλά δείχνει έτοιμος να ξεχωρίσει στην Ευρωλίγκα με τη Βιλερμπάν και μάλλον σύντομα σε υψηλότερο επίπεδο. 2) Κόνερ Φράνκαμπ, ένας… αντιτουριστικός γκαρντ που έδειξε με το «καλημέρα» πως ανήκει στην Ευρωλίγκα και παραδόξως αγνοήθηκε από τις ελληνικές ομάδες που τον είχαν μια σεζόν στα πόδια τους με το Ρέθυμνο. 3) Φίλιπ Πετρούσεφ, ο Σέρβος σέντερ που δεν έχει τη σκληράδα ή το μέγεθος του Σερτάτς Σανλί που ουσιαστικά αλλά διαθέτει πλούσιο επιθετικό ταλέντο.

* Το όριο για πρόκριση στα playoffs στη φετινή Ευρωλίγκα φαίνεται πως θα κατέβει, στις 18 ή και τις 17 νίκες. Πέρσι ο όγδοος πέρασε με 20 νίκες, αλλά φέτος δεν υπάρχει σάκος του μποξ τύπου Χίμκι, οι πρωτάρες Ούνιξ και Μονακό δεν θα είναι αμελητέες ποσότητες, ενώ με την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα αρκετές πιο αδύναμες ομάδες θα κάνουν πιο τακτικά «ζημιές» στους πιο ισχυρούς.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x