Χρήστος Ρομπόλης

Το μη χείρον βέλτιστον από τη FIBA και η προφανής επιλογή για την ΑΕΚ

Το BCL ενήργησε γρήγορα και έξυπνα επιλέγοντας το μη χείρον βέλτιστον και η ΑΕΚ που πρωτοστάτησε σε αυτή την πρόταση έχει έναν ξεκάθαρο δρόμο μπροστά της.

Ας αρχίσουμε από το προφανές… Στην παρούσα συγκυρία, με τα θύματα του κορωνοϊού να σχηματίζουν εκατόμβες, τα νοσοκομεία να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών και την επόμενη μέρα στην οικονομία να προδιαγράφεται δυσβάσταχτη (κι ελπίζουμε όχι αβάσταχτη) για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ο αθλητισμός περνά δικαιολογημένα σε δεύτερο, τρίτο και… βάλε πλάνο. Η πρόθεση των διαφόρων διοργανώσεων να ολοκληρώσουν με κάποιον τρόπο τις περιόδους περιορίζοντας τις ήδη τεράστιες ζημιές είναι σεβαστή, αλλά είναι σαφές πως σε αυτή την συγκυρία δεν υπάρχουν τέλειες λύσεις.

Ουδείς τρόπος για να τελειώσει η σεζόν δεν θα άφηνε άπαντες ικανοποιημένους, δίχως το παραμικρό ψήγμα αισθήματος αδικίας ή χωρίς την οποιαδήποτε σκέψη αλλοίωσης της διοργάνωσης. Η πιθανότητα να τελείωνε ομαλά η τρέχουσα περίοδος μοιάζει καθημερινά όλο και περισσότερο με… φρούδα ελπίδα. Ουδείς γνωρίζει πότε ή αν θα επιστρέψουν οι ομάδες στις προπονήσεις, πότε ή αν θα γυρίσουν στις βάσεις τους οι ξένοι (κυρίως Αμερικανοί) που έχουν σκορπίσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και ασφαλώς όταν και αν θα μπορέσει να παιχτεί ξανά μπάσκετ, αυτό θα γίνει σε πρώτο στάδιο χωρίς θεατές, με το πλεονέκτημα έδρας (για το οποίο τόσο πάσχιζαν οι ομάδες στις μπασκετικές διοργανώσεις) να πηγαίνει περίπατο και τη φόρμα των ομάδων να έχει χαθεί μάλλον ανεπιστρεπτί κάπου μεταξύ Φλεβάρη και Μάρτη.

Υπό αυτό το πρίσμα η πρόταση που κατέθεσε η ΑΕΚ για Final 8 που θα ενώσει την φετινή με την επόμενη σεζόν και τελικά υιοθέτησε η FIBA για το Basketball Champions League μοιάζει το μη χείρον βέλτιστον για ένα πρόβλημα που δεν έχει τέλεια και κοινώς αποδεκτή λύση. Η διεξαγωγή ενός Final 8 στα τέλη Σεπτεμβρίου δίνει σε όλη την μπασκετική κοινότητα άπλετο χρόνο μέχρι (ελπίζουμε τουλάχιστον) να επιστρέψουν οι ζωές όλων στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Δεν υποχρεώνει ούτε τις ομάδες να βρίσκονται σε μια διαρκή αναμονή για το άγνωστο, αλλά ούτε και τους αθλητές να επιστρέψουν άρον-άρον στις προπονήσεις με κίνδυνο πρωτίστως για τη δική τους υγεία και βάζοντάς τους μετά από μακρά περίοδο απραξίας να παίξουν τα κρισιμότερα ματς μιας σεζόν που «πρέπει» να τελειώσει κακήν κακώς. Συν τοις άλλοις και καλώς εχόντων των πραγμάτων, η λύση της FIBA θα επιτρέψει να κριθεί ο πρωταθλητής σε ένα γεμάτο γήπεδο, σε ένα Final 8 που αν όλα έχουν εξελιχθεί θετικά μπορεί να αποτελέσει και μια άτυπη γιορτή για την επιστροφή στην μπασκετική κανονικότητα.

Δεκτή η ένσταση πως οι ομάδες, μεταξύ τους και η ΑΕΚ, θα διεκδικήσουν τον τίτλο με διαφορετικά ρόστερ από τα φετινά, αφού οι προσθαφαιρέσεις είναι μάλλον αναπόφευκτες. Προφανώς αλλάζει η δυναμική της διοργάνωσης αν π.χ. φύγει ο Χουέρτας από την Τενερίφη ή ο Φελντέιν από την Χάποελ και δεν αντικατασταθούν επαρκώς. Η αν για παράδειγμα η Ντιζόν πάρει έναν φοβερό και τρομερό ΝΒΑερ που θα της αλλάξει επίπεδο. Πιθανώς αυτό να συνιστά και κάποια μορφή αλλοίωσης, αλλά μάλλον δεν γινόταν διαφορετικά. Είπαμε, το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχει τέλεια λύση. Και το BCL επέλεξε μάλλον την καλύτερη δυνατή, την ώρα που αντίστοιχα η Ευρωλίγκα ψάχνει ακόμη και μάλλον μάταια μια φόρμουλα για να τελειώσει η φετινή σεζόν και να περιοριστούν οι ήδη (και προ κορωνοϊού) μεγάλες ζημιές για τις ομάδες της. Κι ας είναι απόλυτα εύλογα τα ερωτήματα για το πώς θα εμφανιστούν οι ομάδες μετά από πολύμηνη απραξία ή πόσο θα αλλοιωθεί η διοργάνωση αν παίκτες όπως οι Τζέιμς, Ντιλέινι ή Λάρκιν αρνηθούν ή δεν μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ…

Η ΑΕΚ πρωτοστάτησε σε αυτή τη λύση που επέλεξε το Basketball Champions League αποδεικνύοντας πως αυτή η διοργάνωση, έστω κι αν δεν είναι σε επίπεδο ποιότητας Ευρωλίγκα, προσφέρει βήμα στις ομάδες της και δεν έχει πρόβλημα να ακούσει τις προτάσεις τους. Προς τιμήν του ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν θέλησε να οικειοποιηθεί την επιτυχία της πρότασής του, που αποκάλυψε πρώτο την Δευτέρα το sport-fm.gr και ο Γιώργος Πετρίδης. Άλλωστε σε αυτή τη συγκυρία δεν ψάχνει κανείς για νικητές ή χαμένους εντυπώσεων, αλλά για βιώσιμες λύσεις και το αφεντικό της ΚΑΕ έκανε αυτό που πίστευε πως θα ωφελήσει την διοργάνωση.

Με τα νέα δεδομένα του BCL ο δρόμος εν όψει της νέας σεζόν (αφού η τρέχουσα για την ίδια ολοκληρώθηκε ήδη) είναι μάλλον προφανής για την ΑΕΚ. Έχοντας την μεγαλύτερη, μέχρι την επόμενη, πρόκληση της επόμενης περιόδου πρώτη χρονικά στο καλεντάρι του 2020/21, οφείλει να είναι έτοιμη από πολύ νωρίς. Αυτό μάλλον υπαγορεύει ελάχιστες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της, πέραν ίσως από τις απολύτως αναγκαίες. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου καλείται να παρουσιάσει μια ομάδα έτοιμη για να διεκδικήσει τον τίτλο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, συνεπώς η λογική λέει πως πρέπει να στηριχτεί στον υπάρχοντα κορμό και να διατηρήσει όλα τα απαραίτητα στελέχη του. Ακόμη κι αν κάποια εξ αυτών θα έχουν έναν ακόμη χρόνο στην καμπούρα τους, όπως οι Λάνγκφορντ, Ματσιούλις και Σλότερ. Συν τοις άλλοις, ο αντίπαλος της ΑΕΚ στα προημιτελικά του Final 8, η Νίμπουρκ, πορεύεται για χρόνια με έναν εξαιρετικό πυρήνα γηγενών που αποτελεί την βάση της εξαιρετικής εθνικής Τσεχίας (πέρα από φίρμες τύπου Σατοράνσκι και Βέσελι) και είναι βέβαιο πως θα παρουσιάσει έναν πολύ υψηλό βαθμό συνοχής.

Κλείνουμε με το αυτονόητο… Το μπάσκετ δεν είναι αυτό που προέχει στις μέρες μας, αλλά η ανθρώπινη ζωή και η υγεία που αποτελούν προϋπόθεση για όλα αυτά τα δευτερεύοντα που δίνουν χρώμα στην καθημερινότητά μας. Στο χέρι της κάθε διοργανώτριας είναι να αναζητήσει και να βρει την λιγότερη κακή πλην αναγκαστική λύση για το μέλλον της. Και το BCL φαίνεται πως αυτό ακριβώς έπραξε εφαρμόζοντας την πρόταση της ΑΕΚ.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x