Χρήστος Ρομπόλης

Ο άνιωθος Ναν και ο Μπαρτζώκας που έγινε… Αταμάν

Ο Κέντρικ Ναν δεν χαμπαριάζει, ο Παναθηναϊκός μαθαίνει να παίρνει μεγάλα ματς μακριά από το ΟΑΚΑ και ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να γίνει… Αταμάν.

Καλά Χριστούγεννα θα κάνουν οι «αιώνιοι» μετά τις νίκες της Παρασκευής, από τις οποίες προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς και ο θρίαμβος από την καταστροφή απέχουν ελάχιστα στη φετινή Ευρωλίγκα, γι’ αυτό Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός χρειάζονται πρωτίστως ψυχραιμία, σε ήττες αλλά και νίκες.

Ο ανέκφραστος εκτελεστής Ναν


Το ταλέντο του Κέντρικ Ναν ξεχειλίζει κι αυτό είναι πασιφανές. Κι αν για την ποιότητα του Αμερικανού κανένας δεν αμφέβαλλε, αυτό που εντυπωσιάζει και ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο προσόν του είναι η πνευματική του προσέγγιση. «Είναι πάντα τόσο συγκεντρωμένος και έχει την ίδια έκφραση», είχε πει σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν για εκείνον ο προπονητής του στο Μαϊάμι, Έρικ Σπόελστρα. Και πόσο δίκιο είχε… Ο Ναν-θαρρείς κι έχει μνήμη χρυσόψαρου-μπορεί να ξεπερνά σε δευτερόλεπτα ένα χαμένο σουτ ή ένα λάθος και να επανέρχεται δριμύτερος.

Χρήστος Ρομπόλης-Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Ο άνιωθος Ναν και ο Μπαρτζώκας που έγινε Αταμάν

Η πολυτέλεια για τον Παναθηναϊκό είναι πως αυτός ο υπερπαίκτης πλαισιώνεται από τον εγκέφαλο που λέγεται Κώστας Σλούκας. Εκείνος, χωρίς ίχνος εγωισμού, αντιλαμβάνεται πλέον πως οι περισσότερες μπάλες «ακουμπάνε» στον Αμερικανό, αλλά είναι και δίπλα του για να τον στηρίξει με τις σωστές αποφάσεις, όπως έκανε και στο Μιλάνο αλλά και στο Μονακό. Άλλωστε ο 33χρονος άσος διαχρονικά ξεχωρίζει λειτουργώντας ως δεύτερος πόλος δημιουργίας/σκορ σε μια ομάδα, όπως φάνηκε στη Φενέρ αλλά και στον Ολυμπιακό. Και το έξτρα ευτύχημα για τους «πράσινους» είναι πως υπάρχει κι ο Τζέριαν Γκραντ για να δίνει ισορροπία, να μην απαιτεί πολλές κατοχές και μετά τον Τζέιμς την Τετάρτη να κάνει χθες εξαιρετική δουλειά και στον περιορισμό του Σιλντς.

Το έξτρα κέρδος της διαβολοβδομάδας για τον Παναθηναϊκό είναι πως πλέον Λεσόρ και Μήτογλου δεν νιώθουν τόσο μόνοι στη front line. Χουάντσο και Αντετοκούνμπο προσφέρουν πλέον πολύ ποιοτικά λεπτά, κυρίως αμυντικά, αφού με τα μακριά τους χέρια κρύβουν τον ήλιο και προσφέρουν στοιχεία που δεν μπορούν οι δύο βασικοί της ρακέτας. Ενθαρρυντική και η πρώτη εικόνα με τον Ισπανό στο «4» και τον Μήτογλου στο «5», έστω κι αν ήρθε περίπου αναγκαστικά μετά τον τραυματισμό του Γάλλου. Η επιστροφή του Χουάντσο λύνει σε πολλά σχήματα τα χέρια του Αταμάν και οι επιλογές θα είναι ακόμη περισσότερες με την επάνοδο του Παπαπέτρου.

Η νίκη στο Μιλάνο είναι ακόμη πιο σπουδαία, αν και όχι τόσο… viral όσο αυτή της ανατροπής από το -15 στο Μονακό με buzzer beater στην εκπνοή, γιατί απέδειξε πως το προηγούμενο αποτέλεσμα δεν ήταν πυροτέχνημα. Ο Παναθηναϊκός μαθαίνει πλέον να κερδίζει τα κλειστά παιχνίδια ΚΑΙ μακριά από το ΟΑΚΑ έχοντας διανύσει πνευματικά αλλά και μπασκετικά πολύ δρόμο από τις χαμένες ευκαιρίες με Παρτιζάν κι Εφές.

Ο Μπαρτζώκας έπαθε… Αταμάν


Καμία νίκη στην Ευρωλίγκα, ακόμη κι επί του τελευταίου όταν παίζει χωρίς τον καλύτερό του παίκτη (Ντε Κολό) δεν είναι αυτονόητη. Ο Ολυμπιακός είχε πολλά περισσότερα να χάσει στη Γαλλία παρά να κερδίσει, αφού ήττα θα έριχνε νερό στον μύλο της εσωστρέφειας, ενώ στη νίκη δεν θα του έλεγε κανένας μπράβο. Τώρα κέρδισε ηρεμία και χρόνο, αρκεί να βγάλει την υποχρέωση και στο Βερολίνο πριν βγει το 2023 και έρθουν τα δυσκολότερα από την αρχή του νέου έτους.

Η αποστολή εξετελέσθη αναίμακτα ή… όχι και τόσο. Κι αυτό γιατί ο Γιώργος Μπαρτζώκας έπαθε… Αταμάν κι αποφάσισε να πάει σε σκληρό ροτέισον. Όπερ σημαίνει… πως όποιος ανταποκρίνεται θα μένει στο παρκέ κι όποιος όχι δεν θα έχει δεύτερη και τρίτη ευκαιρία. Όχι μόνο αν λέγεται Μπραζντέικις ή Σίκμα, αλλά ακόμη κι αν είναι ο Μιλουτίνοφ ή Γουόκαπ.

Χρήστος Ρομπόλης-Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Ο άνιωθος Ναν και ο Μπαρτζώκας που έγινε Αταμάν

Ο προπονητής του Ολυμπιακού επιβράβευσε όσους ήταν στο κλίμα του αγώνα και δεν ρίσκαρε περισσότερο με όσους ήταν εκτός. Έτσι ερμηνεύονται τα 26 λεπτά του Γκος και τα 18 του ΜακΚίσικ, που έδειξαν πόσο πολύτιμο είναι να έρχεται με… φόρα το δεύτερο ροτέισον, στην καλύτερη εμφάνισή τους μετά τους τραυματισμούς τους. Ο Πετρούσεφ χρειάζεται ακόμη χρόνο και μπορεί να προσφέρει περισσότερα στο «4», αλλά και στο «5», όπου σήμερα πήρε τα πρώτα του λεπτά με καλές και κακές στιγμές.

Το μεγαλύτερο δίδαγμα της βραδιάς είναι πως ο Ολυμπιακός απαγορεύεται να κλείνει τα παιχνίδια ή χωρίς Κάνααν και Πίτερς ή να τους έχει στο παρκέ σε στιγμές πίεσης. Ο πρώτος απομάκρυνε τα φαντάσματα χθες βράδυ, όταν στο -7 (52-59) πήρε την κατάσταση στα χέρια του με γκολ-φάουλ και δύο τρίποντα (52-68) και αποτελείωσε τους Γάλλους με δύο ακόμη καλάθια όταν ξαναπλησίασαν στους δέκα στην τέταρτη περίοδο. Ο «Ησαΐας» δεν έπαιξε δευτερόλεπτο στο τελευταίο δεκάλεπτο στην Μπολόνια, όταν ο Ολυμπιακός πέτυχε μόλις 12 πόντους.

ΥΓ: Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος στην Ευρωλίγκα. Η βαθμολογία λέει… Παναθηναϊκός τέταρτος και Ολυμπιακός ενδέκατος, αλλά ουσιαστικά έχουν μια νίκη διαφορά. Τόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση τη φετινή σεζόν, όπου-τουλάχιστον ως τώρα-το πλεονέκτημα έδρας, τα απευθείας playoffs, οι θέσεις των play in ή ο αποκλεισμός απέχουν 1-2 νίκες. Η συνέπεια και η διάρκεια είναι τα στοιχεία που θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας (ή χαμένης ευκαιρίας), όταν φτάσουμε στο ταμείο στις 11-12 Απριλίου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x