sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ: Τα στοιχεία της ταλεντάρας που έκλεισε ο Παναθηναϊκός

Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά prospects και το sport-fm.gr παρουσιάζει τα στοιχεία του… ούτε καν 17χρονου που έκλεισε ο Παναθηναϊκός.

Μετά τον Λευτέρη Μαντζούκα, ο Παναθηναϊκός επενδύει σε έναν ακόμη υπερταλαντούχο Έλληνα παίκτη που θεωρείται το μεγαλύτερο prospect της ηλικίας του στη χώρα και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ, ο οποίος δεν έχει καν κλείσει τα 17 (στις 20 Απριλίου θα το κάνει) και έχει όλο το μέλλον δικό του.

Ο νεαρός με ύψος στα 2,09μ. γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2005 από γονείς που κατάγονται από την Γεωργία, ανθρώπους του μόχθου που εργάζονται σκληρά για να ζήσουν τα τρία αγόρια τους. Σε ηλικία 10 ετών εντάχθηκε στην ακαδημία-πρότυπο ΔΕΚΑ (από την πρώτη μέρα λειτουργία της, το 2015), υπό την αιγίδα του Νίκου Χατζηβρέττα. Αμέσως τα προσόντα του έγιναν εμφανή και μέσα από σκληρή δουλειά άρχισε να ανταγωνίζεται και να… κερδίζει παιδιά αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας. Στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων το 2019, σε ηλικία 14 ετών κοίταξε στα μάτια τους 16χρονου αντιπάλους του έχοντας 4,3 πόντους, 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 6,3 στην αξιολόγηση σε 12:10 ανά αγώνα και η συνέχεια ήταν ανάλογα αλματώδης.

Το άστρο του έλαμψε εις διπλούν το καλοκαίρι, όταν στο Πανελλήνιο Παίδων ήταν πρώτος σκόρερ και MVP έχοντας 24,4 πόντους (62,8% βολές, 63,9% δίποντα, 6,7% τρίποντα), 16,4 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2,4 τάπες και 2,4 λάθη με 23,4 στην αξιολόγηση σε 31:13 κατά μέσο όρο. Στο Πανελλήνιο Εφήβων επελέγη στην καλύτερη πεντάδα όταν κόντρα σε μεγαλύτερης ηλικίας αντιπάλους είχε 13,2 πόντους (60% βολές, 60% δίποντα, 31,2% τρίποντα), 7,8 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 10,2 στην αξιολόγηση σε 26:25 ανά αγώνα.



Τον περασμένο μήνα το άστρο του έλαμψε στο τουρνουά Rising Stars που διοργάνωσε η ΕΟΚ με ομάδες U18. Ήταν ο κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης κι οδήγησε την ΔΕΚΑ στον τίτλο έχοντας 25,9 πόντους (75,7% βολές, 66,7% δίποντα και 25,8% τρίποντα), 13,3 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ, 2 τάπες και 2,9 λάθη με 30,7 στην αξιολόγηση σε 35,7 λεπτά κατά μέσο όρο.



Τα αγωνιστικά του στοιχεία

Ο Σαμοντούροβ διαθέτει εξαιρετική πρώτη ύλη. Πέρα από το ύψος του (που είναι πιθανό να… μεγαλώσει), είναι αρκετά μακρύς έχοντας μεγάλο άνοιγμα χεριών. Για το μέγεθός του είναι αρκετά ευλύγιστος και τρέχει γρήγορα το γήπεδο, ενώ προφανώς για να σταθεί στο «ανδρικό» επίπεδο θα πρέπει να προσθέσει αρκετά μυϊκά κιλά.

Αρέσκεται περισσότερο να παίζει με πρόσωπο στο καλάθι και να επιτίθεται για να τελειώνει τις φάσεις με ντράιβ ή να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Διαθέτει αρκετά καλό μακρινό σουτ, αλλά όχι απόλυτα σταθερό κι αυτός είναι ένας τομέας που θα χρειαστεί σίγουρα βελτίωση και συνέπεια. Τα καλά τεχνικά κι αθλητικά στοιχεία που διαθέτει για το ύψος του, δίνουν τη δυνατότητα συχνά να ανοίγει και να ολοκληρώνει μόνο του αιφνιδιασμούς.

Σαμοντούροφ: Τα στοιχεία του παίκτη που πήρε ο Παναθηναϊκός

Σε ό,τι αφορά στην άμυνα, είναι ικανότατος ριμπάουντερ και μπλοκέρ, καθώς πέρα από μακριά χέρια έχει καλή αίσθηση της φάσης και σωστό τάιμινγκ. Τα ίδια στοιχεία του επιτρέπουν να προσφέρει καλές βοήθειες στην άμυνα και στα close out. Στο κομμάτι που κάπως υστερεί ακόμη είναι η προσωπική άμυνα, ένας εναντίον ενός, αλλά και η δύναμη καθώς δεν διαθέτει πολύ όγκο για να σπρώξει αντιπάλους του και να μην τους επιτρέψει να πλησιάσουν στο ζωγραφιστό.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα του είναι η εργατικότητα, καθώς δουλεύει πολύ σε όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού του και στο σώμα του, ενώ είναι πολύ πειθαρχημένος κι ακολουθεί το παράδειγμα του μέντορά του, Νίκου Χατζηβρέττα.

Αθλητικό του πρότυπο είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με τον οποίο έχουν αρκετά κοινά στοιχεία. Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ δεν κρύβει πως μεγάλο του όνειρο είναι να παίξει στο ΝΒΑ και δικαίωμα επιλογής στο ντραφτ θα έχει το καλοκαίρι του 2024, όταν και θα έχει κλείσει τα 19 του χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x