sport-fm.gr ΘΕΜΑ

The Move: Η κίνηση του Τζόρνταν που ξεκίνησε τη δυναστεία των Μπουλς

Το www.sportfm.gr γυρίζει τον χρόνο αρκετά πίσω και θυμάται την… πτήση του «Air» Τζόρνταν στους τελικούς των Μπουλς με τους Λέικερς, στις 5 Ιουνίου του 1991.

Το 1991 ήταν μία ιστορική χρονιά για το ΝΒΑ και όχι μόνο. Ήταν η χρονιά της… αλλαγής. Ήταν η χρονιά που άλλαξε ο… αέρας στον «μαγικό κόσμο» και στο παγκόσμιο μπάσκετ. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι… φτώχεια, ήταν η χρονιά που ξεκίνησε η δυναστεία των Μπουλς, με πρωταγωνιστή ποιον άλλον; Φυσικά τον Μάικλ Τζόρνταν!

Το www.sportfm.gr κάνει μία αναδρομή στους τελικούς εκείνης της χρονιάς ανάμεσα στους «Ταύρους» και τους Λέικερς. Συγκεκριμένα, εστιάζουμε σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καλάθια του MJ, μία καταπληκτική «έμπνευση» που είχε την ώρα της… πτήσης του, σαν σήμερα στις 5 Ιουνίου του 1991.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Ήταν ο δεύτερος τελικός στο Σικάγο, με τους Λέικερς να είχαν κάνει το οριακό break στον πρώτο, επικρατώντας με σκορ 93-91. Παράλληλα, αυτή ήταν και η πρώτη συμμετοχή των «Ταύρων» σε τελικούς ΝΒΑ στην ιστορία τους.

Στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, οι Μπουλς μπήκαν πιο αποφασιστικά και έφτασαν στη νίκη και την ισοφάριση με το ευρύ 107-86. Όμως, πιο πολύ από το σκορ, αυτό που έμεινε περισσότερο στην… ιστορία από εκείνο το ματς και θα μνημονεύεται για πάντα πλέον, ήταν το καλάθι του Μάικλ Τζόρνταν στην τέταρτη περίοδο. Μία επίδειξη αλτικότητας, οξυδέρκειας και ταλέντου, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός… αριστουργήματος.

Τι έγινε στη φάση εκείνη; Ο Κλιφ Λέβινγκστον, τον οποίο είδαμε στα μέρη μας το 1992/93 και στον ΠΑΟΚ, πάσαρε στον Τζόρνταν στην κορυφή του χάι ποστ. Παρά την παρουσία τεσσάρων παικτών των Λέικερς στη ρακέτα, ο «Air» βρήκε τον ανοικτό διάδρομο. Και πράγματι, πήρε φόρα, έβγαλε τη γλώσσα (που ήταν χαρακτηριστικό του) και με ορμή κατευθυνόταν προς το καλάθι της ομάδας του Λος Άντζελες, έχοντας ως αρχική σκέψη να τελειώσει τη φάση, καρφώνοντας με το δεξί χέρι. Ωστόσο, στην πορεία και ενώ βρισκόταν… εν πτήσει, ο MJ αλλάζει την απόφασή του και τελειώνει τη φάση με αριστερό λέι απ!

Σαν σήμερα: Το θρυλικό «The Move» του Τζόρνταν

Μετά το παιχνίδι, λοιπόν, ήρθε και η εξήγηση από τον Τζόρνταν. Ο λόγος δεν ήταν γιατί ήθελε να βάλει λίγο… σουρεαλισμό στην προσπάθειά του, αλλά γιατί φοβήθηκε να μην σηκωθεί και του κάνει τάπα ο ψηλός των Λέικερς, Σαμ Πέρκινς: «Ο Κλιφ (σ.σ. Λέβινγκστον) μου έδωσε την μπάλα και είδα καθαρό διάδρομο προς το καλάθι», δήλωσε αρχικά ο «Air» για να προσθέσει: «Οπότε, πήγα με σκοπό να καρφώσω, αλλά όταν είδα τον μακρυχέρη Σαμ Πέρκινς εκεί, ενστικτωδώς άλλαξα την απόφασή μου. Πέρασα την μπάλα στο αριστερό μου χέρι και το έβαλα», κατέληξε ο MJ, ο οποίος είχε ολοκληρώσει εκείνο το παιχνίδι με 33 πόντους, 13 ασίστ και 7 ριμπάουντ.

Αυτή η έμπνευση του τεράστιου Μάικλ Τζόρνταν χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο των ΗΠΑ ως «The Move». Εμάς εδώ στην Ελλάδα μας καλύπτει και ο όρος «τζορντανικό» καλάθι

Ένα από τα πιο ωραία καλάθια στην καριέρα του «Air», λοιπόν, συνδυάστηκε με την αρχή της δυναστείας των Μπουλς, οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν το 4-1 (παίρνοντας και τ' άλλα τρία ματς στο Λος Άντζελες) και το 1991 πανηγύρισαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, για να ακολουθήσουν και τα άλλα δύο του 1992 και του 1993, για το θρυλικό three-peat…

Το μεγάλο καλάθι του «Air» απ’ όλες τις γωνίες:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x