Άρης Ασβεστάς

Σε ένα μεσημέρι έγιναν όσα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και 13 χρόνια!

Ο Άρης Ασβεστάς γράφει για το νέο πρωτάθλημα και το νέο κύπελλο που θα δούμε την προσεχή σεζόν και τις σπουδαίες αλλαγές που συντελούνται κόντρα στη μίζερη εικόνα.

Το μεσημέρι της Τρίτης που μας πέρασε, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που διοικείται εδώ και ενάμισι μήνα από τον Μηνά Λυσάνδρου, πήρε μέσα σε ελάχιστες ώρες δύο ιστορικές αποφάσεις: Καθιέρωσε την διαδικασία των πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή και κατάργησε την φάση των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδος.

Άφησα να περάσουν δυο μέρες για να δω αντιδράσεις. Όχι τόσο τις αντιδράσεις των οπαδών, αλλά κυρίως τις αντιδράσεις του κόσμου του ποδοσφαίρου.

Όλοι δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι, έως και ενθουσιασμένοι με τις αλλαγές!

Αλλά για να λέμε όλη την αλήθεια, πολλών η στάση είναι ολίγον… υποκριτική: Άλλοι αποδέχτηκαν τις εξελίξεις λειτουργώντας καιροσκοπικά, διότι αυτό τους βολεύει σήμερα, άλλοι γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά.

Κλασσικό παράδειγμα ο Ολυμπιακός: Φανατικά πολέμιος της διαδικασίας των πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή, όσο ήταν κυρίαρχος του «παιχνιδιού» και ένιωθε… βέβαιος πρωταθλητής! Όπως ο διάβολος δεν θέλει το λιβάνι, έτσι και οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήθελαν ποτέ και με τίποτα να μπλέξουν σε μια έξτρα διαδικασία όπου θα έπρεπε να δίνουν μόνο ντέρμπι. Από πέρσι, όμως, ξαφνικά άρχισαν να σιγοψιθυρίζουν για πλέι οφ και προχθές τα ψήφισαν με… τα δύο χέρια και το πανηγύρισαν κιόλας!

Να πούμε ότι και ο ΠΑΟΚ δεν ήθελε πλέι οφ για του χρόνου, ενώ παλαιότερα, όταν δεν ένιωθε και τόσο ισχυρός, ήταν υπέρ αυτής της διαδικασίας. Τώρα, προτιμούσε το αρχικό «σχέδιο Λυσάνδρου», με τον ενδιάμεσο γύρο που χωρίζονταν οι ομάδες σε δύο γκρουπ, παρά μια διαδικασία στο τέλος που θα περιλαμβάνει μόνο δυνατά ντέρμπι. Η ουσία είναι ότι ψήφισε κι αυτός πλέι οφ, πηγαίνοντας εν τέλει με το ρεύμα…

Πέρα από το πώς μπορεί να σκέφτηκαν κάποιες ομάδες, λοιπόν, και πέρα από την άποψη που μπορεί να έχει πολύς κόσμος για τα πλέι οφ, σημασία έχει ότι πάρθηκε μια ορθή απόφαση που έχει μόνο καλά να δώσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όλοι οι ειδικοί, όλοι οι διεθνείς οίκοι που έχουν κατά καιρούς τοποθετηθεί και έχουν κάνει σχετικές μελέτες, τόνιζαν σταθερά εδώ και χρόνια ότι αφενός το ελληνικό πρωτάθλημα δεν μπορεί να έχει περισσότερες από 12-14 ομάδες, αφετέρου ο πρωταθλητής πρέπει να αναδεικνύεται μέσα από μια διαδικασία που θα τονώσει το ενδιαφέρον, θα εκτοξεύσει την εμπορικότητα του προϊόντος, θα το κάνει πιο ανταγωνιστικό και θα προσελκύσει κόσμο στο γήπεδο.

Όπως, άλλωστε, γίνεται στο Βέλγιο ή τη Σκωτία, πρωταθλήματα που νομίζουμε ότι είναι του επιπέδου μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι έτη φωτός μπροστά μας…

Τα πλέι οφ για τις θέσεις 2-5 που καθιέρωσε η Super League από τη σεζόν 2007-2008, ήταν μια εντελώς αδιάφορη διαδικασία, που δεν απασχολούσε κανέναν, ενώ σχεδόν πάντα έβγαζε στην Ευρώπη ακόμα και τον τελευταίο!

Από την ίδρυσή της η λίγκα, τη σεζόν 2006-2007, έπρεπε να είχε καθιερώσει τα πλέι οφ που θα ισχύουν τώρα: Θέσεις 1-6, όπου ο πρώτος κατακτά το πρωτάθλημα και ο τελευταίος μένει εκτός Ευρώπης.

Ένα πρωτάθλημα ουσιαστικά 36 αγωνιστικών, σφιχτό σε ημερομηνίες που δεν θα σε αφήνει να πάρεις ανάσα και με ένα πολύ δυνατό φινάλε, καθώς οι 10 τελευταίες αγωνιστικές θα είναι όλο ντέρμπι.

Σημαντικό, βέβαια, να μην έχουμε και ακραία φαινόμενα δανεισμού παικτών ή «δορυφοροποίησης» ομάδων, ώστε να μην πληγεί η αξιοπιστία της κανονικής περιόδου. Να το πούμε και αυτό, διότι είναι φαινόμενο που ουδείς μπορεί να κλείνει τα μάτια και να ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται…

Να μην ξεχάσουμε, ασφαλώς, να αναφερθούμε και στις αλλαγές που θα γίνουν στο μοντέλο διεξαγωγής του Κυπέλλου!

Η ανοησία της φάσης των «32» που γινόταν σε ομίλους, μόνο και μόνο για να έχει περισσότερα ματς να δείχνει το κανάλι που είχε τα δικαιώματα (και τα οποία δεν έβλεπε κανείς), επιτέλους μετά από χρόνια καταργείται, ενώ μέχρι εκείνη τη φάση όλα τα ματς θα είναι μονά.

Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε και η φάση των «32» να είχε μονά παιχνίδια, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες για εκπλήξεις σε βάρος ομάδων της Super League.

Σημαντική επίσης η απόφαση, οι ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη να μπαίνουν στο Κύπελλο από την φάση των «16» και έπειτα. Είναι ένα «δώρο» γι’ αυτές τις ομάδες, ώστε να μην φορτωθούν περισσότερα ματς και να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να φέρουν βαθμούς στη χώρα μας που τους έχουμε μεγάλη ανάγκη.

Τέλος, να πούμε από τώρα ότι έρχονται κι άλλες εκπλήξεις που αφορούν το πρωτάθλημα της νέας σεζόν. Πράγματα όχι φοβερά και τρομερά, αλλά ωραία, χαρούμενα πρότζεκτ, που θα τονώσουν το ενδιαφέρον του «υγιή» φιλάθλου και θα προσδώσουν μια άλλη εικόνα, σε σχέση με την μίζερη που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Σύντομα θα μιλήσουμε και γι’ αυτά…

Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ: Σούπερ απόδοση* σε Σον πρώτο σκόρερ και πρωταθλήτρια Τότεναμ & Σαλάχ πρώτο σκόρερ και πρωταθλήτρια Λίβερπουλ! *Όροι και προϋποθέσεις

Advertisement

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x