Γενικά

Πινγκ-πονγκ: Το σύστημα διεξαγωγής στο Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό τουρνουά του απλού

Το φορμάτ προβλέπει τρία στάδια και στο τέλος τους από πέντε (5) προκρίσεις για το Παρίσι 2024 σε άνδρες και γυναίκες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ανακοίνωσε το σύστημα διεξαγωγής για το Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό τουρνουά του απλού, το οποίο θα γίνει στο Σεράγεβο από την Τετάρτη 15 μέχρι την Κυριακή 19 Μαΐου 2024. Το φορμάτ προβλέπει τρία στάδια και στο τέλος τους από πέντε (5) προκρίσεις για το Παρίσι 2024 σε άνδρες και γυναίκες. Το πρωτάθλημα, που βεβαίως αποτελεί πρόκληση και για την Ελλάδα, θα λάβει χώρα στο Arena Hotel Hills και το διοργανώνει η ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETTU) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας του αθλήματος (ITTF). Κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή μπορεί να δηλώσει μέχρι 4 αθλητές (μέχρι 2 άνδρες και 2 γυναίκες) με εξαίρεση τις NOC, που ήδη έχουν προκρίνει εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι δηλώσεις συμμετοχής άρχισαν την περασμένη Παρασκευή 15/03 και θα τελειώσουν τη Δευτέρα 15/04. Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. θα δηλώσει σίγουρα τον Παναγιώτη Γκιώνη και την Κατερίνα Τόλιου και για την επόμενη θέση το βασικό κριτήριο είναι ποιος αθλητής και ποια αθλήτρια θα είναι οι δεύτεροι Έλληνες στην παγκόσμια κατάταξη της τελευταίας εβδομάδας πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

Οι κληρώσεις θα διενεργηθούν παραμονή της έναρξης του Προολυμπιακού, την Τρίτη 14/05 και οι αθλητές θα τοποθετηθούν ανάλογα με το World Rank εκείνων των ημερών. Από την κατανομή των θέσεων πρόκρισης για έξι ηπείρους η Ευρώπη εκτός από τα πέντε «εισιτήρια» μέσω Olympic Singles Qualification Tournament θα έχει τουλάχιστον μία ακόμα θέση από την παγκόσμια κατάταξη της 11ης Ιουνίου 2024. Όλα τα ματς του Προολυμπιακού θα παιχτούν με το σύστημα του καλύτερου των επτά (7) σετ, συνεπώς μπορούν να φτάσουν μέχρι το σκορ 4-3.

Η προκήρυξη της ETTU υπογραμμίζει ότι οι κάτοχοι ρωσικού και λευκορωσικού διαβατηρίου μπορούν να εγγραφούν στην ITTF ατομικά ως ουδέτεροι αθλητές και να δηλώσουν για το Σεράγεβο (2 αθλητές ανά φύλο για τους κατόχους ρωσικού διαβατηρίου και 2 αθλητές ανά φύλο για τους κατόχους λευκορωσικού διαβατηρίου).

Η ETTU για το playing system ανακοίνωσε όσα έχει προβλέψει ανάλογα με τον αριθμό των αθλητών και των αθλητριών, που θα πάρουν μέρος. Αναλυτικά:

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ 27 ΕΩΣ 32:

Στάδιο 1: Με 8 γκρουπ, το κάθε ένα από τα οποία θα έχει 3 ή 4 αθλητές/τριες

Οι δύο πρώτοι αθλητές/πρώτες αθλήτριες από το κάθε γκρουπ θα προκριθούν στο στάδιο 2 (16 αθλητές/τριες). Τα ματς θα γίνουν το διήμερο 15 και 16/05.

Στάδιο 2: Ταμπλό των «16» με απλό νοκ άουτ. Οι δύο πρώτοι/τες θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ο τελικός δεν θα παιχτεί). Οι αγώνες στις 17 και 18/05.

Στάδιο 3: Ταμπλό νοκ άουτ με όλους τους αθλητές και όλες τις αθλήτριες, που δεν είχαν προκριθεί στο Παρίσι από το στάδιο 2

Στα Ολυμπιακά τουρνουά του απλού προκρίνονται οι δύο πρώτοι/τες του ταμπλό, όπως και ο νικητής από το ματς για τις θέσεις 3-4 του σταδίου 3, που θ’ ακολουθήσει μεταξύ των χαμένων των ημιτελικών. Οι αγώνες εδώ θα διεξαχθούν στις 18 και 19/05.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ 33 ΕΩΣ 40:

Στάδιο 1: Με 10 γκρουπ, το κάθε ένα από τα οποία θα έχει 3 ή 4 αθλητές/τριες

Οι δύο πρώτοι αθλητές/πρώτες αθλήτριες από το κάθε γκρουπ θα προκριθούν στο στάδιο 2 (20 αθλητές/τριες). Τα ματς θα γίνουν το διήμερο 15 και 16/05.

Στάδιο 2: Ταμπλό με απλό νοκ άουτ. Οι δύο πρώτοι/τες θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ο τελικός δεν θα παιχτεί). Οι αγώνες στις 16, στις 17 και στις 18/05.

Στάδιο 3: Νέο ταμπλό νοκ άουτ με όλους τους αθλητές και όλες τις αθλήτριες, που δεν είχαν προκριθεί στο Παρίσι από το στάδιο 2

Στα Ολυμπιακά τουρνουά του απλού προκρίνονται οι δύο πρώτοι/τες του ταμπλό, όπως και ο νικητής από το ματς για τις θέσεις 3-4 του σταδίου 3, που θ’ ακολουθήσει μεταξύ των χαμένων των ημιτελικών. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 18 και 19/05.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ 41 ΕΩΣ 48:

Στάδιο 1: Με 12 γκρουπ, το κάθε ένα από τα οποία θα έχει 3 ή 4 αθλητές/τριες

Οι δύο πρώτοι αθλητές/πρώτες αθλήτριες από το κάθε γκρουπ θα προκριθούν στο στάδιο 2 (24 αθλητές/τριες). Τα ματς θα γίνουν το διήμερο 15 και 16/05.

Στάδιο 2: Ταμπλό με απλό νοκ άουτ. Οι δύο πρώτοι/τες θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ο τελικός δεν θα παιχτεί). Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 16, στις 17 και στις 18/05.

Στάδιο 3: Ταμπλό νοκ άουτ με τους υπόλοιπους 22 αθλητές και τις υπόλοιπες 22 αθλήτριες, που δεν είχαν προκριθεί στο Παρίσι από το στάδιο 2

Στα Ολυμπιακά τουρνουά του απλού προκρίνονται οι δύο πρώτοι/τες του ταμπλό, όπως και ο νικητής από το ματς για τις θέσεις 3-4 του σταδίου 3, που θ’ ακολουθήσει μεταξύ των χαμένων των ημιτελικών. Οι αγώνες εδώ θα διεξαχθούν στις 18 και 19/05.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ 49 ΕΩΣ 64:

Στάδιο 1: Με 16 γκρουπ, το κάθε ένα από τα οποία θα έχει 3 ή 4 αθλητές/τριες

Οι δύο πρώτοι αθλητές/πρώτες αθλήτριες από το κάθε γκρουπ θα προκριθούν στο στάδιο 2 (32 αθλητές/τριες). Τα ματς θα γίνουν το διήμερο 15 και 16/05.

Στάδιο 2: Ταμπλό των «32» με απλό νοκ άουτ. Οι δύο πρώτοι/τες θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ο τελικός δεν θα παιχτεί). Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 16, στις 17 και στις 18/05.

Στάδιο 3: Ταμπλό νοκ άουτ με τους αθλητές και τις αθλήτριες, που δεν είχαν προκριθεί στο Παρίσι από το στάδιο 2

Στα Ολυμπιακά τουρνουά του απλού προκρίνονται οι δύο πρώτοι/τες του ταμπλό, όπως και ο νικητής από το ματς για τις θέσεις 3-4 του σταδίου 3, που θ’ ακολουθήσει μεταξύ των χαμένων των ημιτελικών. Οι αγώνες εδώ θα διεξαχθούν στις 18 και 19/05.

Η ETTU σημειώνει στο τέλος ότι για δηλώσεις συμμετοχής 25 και κάτω ή 64 και πάνω το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα καθορίσει τον τρόπο διεξαγωγής. Η τελική μορφή θ’ ανακοινωθεί εντός 72 ωρών από την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής και θα βασίζεται στους ομίλους του σταδίου 1, στα νοκ άουτ του σταδίου 2 και τα νοκ άουτ του σταδίου 3.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x