Πόλο

Α, ρε Εθνικάρααα!

Κυπελλούχος Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της στέφθηκε η γυναικεία ομάδα πόλο του Εθνικού. Σε ένα ματς γκραν γκινιόλ, οι "κυανόλευκες" πήραν τη νίκη απέναντι στη Χαντί Μανσίσκ με 10-9 στην κανονική διάρκεια του αγώνα, αλλά χρειάστηκε η παράταση και η διαδικασία των πέναλτι προκειμένου να φτάσουν στην κατάκτηση του LEN Trophy. Τραγικό λάθος της Οικονομοπούλου που λίγο έλειψε να στερήσει το τρόπαιο στην ομάδα της. Πρόσωπο του αγώνα η Μαρία Τσουρή.

Κυπελλούχος Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της στέφθηκε η γυναικεία ομάδα πόλο του Εθνικού. Σε ένα ματς γκραν γκινιόλ, οι "κυανόλευκες" πήραν τη νίκη απέναντι στη Χαντί Μανσίσκ με 10-9 στην κανονική διάρκεια του αγώνα, αλλά χρειάστηκε η παράταση και η διαδικασία των πέναλτι προκειμένου να φτάσουν στην κατάκτηση του LEN Trophy. Τραγικό λάθος της Οικονομοπούλου που λίγο έλειψε να στερήσει το τρόπαιο στην ομάδα της. Πρόσωπο του αγώνα η Μαρία Τσουρή.

Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι γυναίκες του Εθνικού που με ψυχή χιλίων λεόντων κατάφεραν να πάρουν το τρόπαιο στα πέναλτι. Τεράστια εμφάνιση της τερματοφύλακα, Μαρίας Τσουρή, που έπιασε τα πέναλτι των Τιμοφέεφα και Σορόκινα και χάρισε το LEN Trophy στις Πειραιώτισσες. Παράλληλα, λύτρωσε και την Κατερίνα Οικονομοπούλου που με ένα τραγικό λάθος, παρ’ολίγον να «κρεμάσει» την ομάδα της.

Συγκεκριμένα, 24’’ απέμεναν για να ολοκληρωθεί και το δεύτερο τρίλεπτο της παράτασης και ο Εθνικός ήταν μπροστά με 13-11. Με αυτό το σκορ, δεν χρειαζόταν η διαδικασία των πέναλτι, αλλά η Οικονομοπούλου μπέρδεψε την αντίπαλο με συμπαίκτρια της, της… πάσαρε σε θέση… οφσάιντ και η Τιμοφέεφα έστειλε το ματς στα πέναλτι.

Πάντως, η τύχη ήταν με το μέρος των γηπεδούχων και η μοίρα τις ήθελε κυπελλούχους Ευρώπης. Η Τσουρή φρόντισε γι’ αυτό και μαζί με τις Μπέλκουμ, Μπουγιουμτζή, Αρώνη και Μπίσμπα που ευστόχησαν, το τρόπαιο πήγε στην ομάδα του Πειραιά, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Συγκλονιστική εμφάνιση της Τετζαλίδου στην κανονική διάρκεια του αγώνα, κράτησε τις «κυανόλευκες» στο παιχνίδι και σήμανε την αντεπίθεση στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Τα οκτάλεπτα: 2-3, 1-1, 4-3, 3-2

Τα τρίλεπτα της παράτασης: 1-0, 2-2

Πέναλτι: 4-1 17-13 το τελικό ΣΚΟΡ

Εθνικός: Τετζαλίδου 5, Φαν Μπέλκουμ 4, Κανέτι 3, Κουγιουμτζή 3, Αρώνη, Μπίσμπα

Χάντι Μανσίσκ: Τιμοφέεβα 6, Γκριτσένκο 2, Κλαμπούκοβα 2, Τσεμπότοβα 2, Σορόκινα


Το ματς:

0-1 με πέναλτι της Γκριτσένκο, μετά από 3:30 λεπτά αγώνα. Ισοφάρισε στην αντεπίθεση η Μπέλκουμ (1-1). Έσπασε το ρόδι ο Εθνικός στο 4:30. 2-1 η Γκριντσένκο 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του πρώτου οκταλέπτου, ισοφάρησε εκ νέου η Μπελκούμ (2-2). Όμως, το προβάδισμα ήρθε και πάλι για τις Ρωσίδες. Τιμοφέεφα αυτή τη φορά η σκόρερ για τις φιλοξενούμενες. Τέλος του πρώτου οκταλέπτου.

Πολύ καλή άμυνα παίζουν οι Ρωσίδες στην αρχή του δευτέρου, δυσκολεύοντας τον Εθνικό να εκδηλώσει σωστά μια οργανωμένη επίθεση. Έτσι, οι «κυανόλευκες» είτε χάνουν την μπάλα είτε επιχειρούν μακρινά σουτ της απελπισίας επειδή ο χρόνος τελειώνει. 3-3 Γκολ για τον Εθνικό με την Κανέτι από τη θέση του φουνταριστού. Πολύ κακό παιχνίδι, λάθη εκατέρωθεν. Ενδεικτικό ότι στο δεύτερο οκτάλεπτο σημειώθηκαν μόλις δύο γκολ. 3-4 το ημίχρονο, ξανά το προβάδισμα οι Ρωσίδες. Αυτό είναι και το σκορ του ημιχρόνου.

3-5 με την αρχή του τρίτου οκταλέπτου. Αμέσως μείωσε σε 4-5 η Τετζαλίδου. Μετά από ένα λεπτό, η Σορόκινα έκανε το 6-4 για την Χαντί Μανσίσκ, που δείχνει να έχει λιγότερο άγχος από τις γηπεδούχες. Σε ένα κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού ο Εθνικός μειώνει σε 6-5 με πέναλτι της Μπέλκουμ, ενώ λίγο αργότερα η Τετζαλίδου ισοφάρισε σε 6-6. Η αντεπίθεση του Εθνικού συνεχίστηκε και για πρώτη φορά στον αγώνα πέρασε μπροστά με 7-6 με σκόρερ αυτή τη φορά την Κουγιουμτζή. Αμέσως ήρθε η απάντηση με την Τιμοφέεφα (7-7). Έτσι τελείωσε το τρίτο οκτάλεπτο.

Η διεθνής παίκτρια των φιλοξενούμενων σκόραρε εκ νέου και έκανε το 8-7, αλλά η «ανάσα» για τον Εθνικό ήρθε ξανά με την Τετζαλίδου που εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα της παίκτριας παραπάνω (8-8). Μάλιστα, η Κανέτι έκανε το 9-8, 5:30 πριν από το τέλος του ματς. Χαμένη ευκαιρία για τον Εθνικό να πάρει το προβάδισμα δύο τερμάτων που θέλει, αφού δεν κατάφερε να σκοράρει με παίκτη παραπάνω στις επόμενες δύο επιθέσεις, κάτι που φρόντισε να κάνει τελικά η Τετζαλίδου. Σκορ κατάκτησης τροπαίου για τον Εθνικό, 10-8. Η Χαμπούκοβα έσωσε την παρτίδα για την Μανσίσκ. Πέτυχε γκολ και οδήγησε το ματς στην παράταση. 10-9 η κανονική διάρκεια του ματς.

Παράταση

11-9 με την Τετζαλίδου, που κάνει φανταστικό παιχνίδι. Με παίκτρια παραπάνω ο Εθνικός χάνει την ευκαιρία να πάρει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του πρώτου τρίλεπτου. Στο δεύτερο, η Σορόκινα μείωσε με πέναλτι σε 11-10, αλλά αμέσως η Κουγιουμτζή έκανε το 12-10. Η Κανέτι έκανε στη συνέχεια το 13-10 και όλα έδειχναν ότι τελείωσαν για τον Εθνικό. Όμως, η Τιμοφέεφα έκανε στην επόμενη επίθεση το 13-11 και 24 δευτερόλεπτα πριν το τέλος έγινε μια φάση που σπάνια βλέπουμε στον υγρό στίβο.

Η μπάλα βρισκόταν στην κατοχή της Κατερίνας Οικονομοπούλου και χρειαζόταν απλά να γυρίσει χέρια ώστε να κυλήσει ο χρόνος. Όμως, η 32χρονη αθλήτρια υπέπεσε σε τραγικό λάθος. Πέρασε την Τιμοφέεφα για συμπαίκτρια της, της πάσαρε προ της Τσουρή και η αντίπαλος δεν λάθεψε στέλνοντας το ματς στα πέναλτι. Απαρηγόρητη η Οικονοπούλου που ξέσπασε σε λυγμούς, αδυνατώντας να πιστέψει το «εγκληματικό» λάθος της.

Πέναλτι

Στη διαδικασία των πέναλτι όμως, μίλησε η ψυχή της Μαρίας Τσουρή. Η διεθνής πορτιέρο απέκρουσε τα πέναλτι των Τιμοφέεφα και Σορόκινα, τη στιγμή που οι Μπέλκουμ, Κουγιουμτζή, Αρώνη και Μπίσμπα χάριζαν τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του Εθνικού.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Αυγουστής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x