Πόλο

Με τους έφηβους ο Εθνικός στην Άρτα

Την πρόθεση να αγωνιστεί στο Φάιναλ – Φορ του πόλο ανδρών στην Άρτα με την εφηβική του ομάδα γνωστοποίησε την Τετάρτη με ανακοίνωση ο Εθνικός. Η ομάδα του Πειραιά πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση ως συμπαράσταση στην αποχή που έχει εξαγγείλει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Πανιώνιος, η διοίκηση του οποίου, «καλεί τα σωματεία της Α1 και Α2 να επανεξετάσουν, με βάση την κοινή λογική, τις θέσεις τους για την επίμαχη μεταγραφική διάταξη».

Την πρόθεση να αγωνιστεί στο Φάιναλ – Φορ του πόλο ανδρών στην Άρτα με την εφηβική του ομάδα γνωστοποίησε την Τετάρτη με ανακοίνωση ο Εθνικός. Η ομάδα του Πειραιά πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση ως συμπαράσταση στην αποχή που έχει εξαγγείλει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Πανιώνιος, η διοίκηση του οποίου, «καλεί τα σωματεία της Α1 και Α2 να επανεξετάσουν, με βάση την κοινή λογική, τις θέσεις τους για την επίμαχη μεταγραφική διάταξη».

Την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αφού επισημαίνει ότι «αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από παλιούς πολίστες» συμπληρώνει: «Δεν θα μπορούσε παρά να συμπαρίσταται στην προσπάθεια του ΣΕΑΥ για δικαίωση των αιτημάτων των μελών του, σχετικά με το όριο ηλικίας στις μεταγραφές. Για το λόγο αυτό και με δεδομένη την αποχή που έχει εξαγγείλει ο ΣΕΑΥ, μέλη του οποίου είναι και οι υδατοσφαιριστές του Εθνικού, το ΔΣ αποφάσισε να εκπροσωπηθεί ο σύλλογος μας στο φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας (Αρτα 1-2 Απριλίου 2006) από την εφηβική ομάδα».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Πανιώνιος η οποία έχει ως εξής:

«Α) Ο Πανιώνιος θεωρεί ότι οι αθλητές, που με τον μόχθο τους στήριξαν τις επιτυχίες του αθλήματος, δικαιούνται, τουλάχιστον στα 26 και μετά από 8ετή παροχή υπηρεσιών στο σωματείο τους, να παραμένουν ελεύθεροι και να έχουν την δυνατότητα διαπραγμάτευσης. (Η θέση του Πανιωνίου, μάλιστα, είναι ότι η συζήτηση θα έπρεπε ήδη να γίνεται για τον συνδυασμό των 24 και 6 και όχι των 26 και 8, που θεωρείται παρωχημένος). Η συζήτηση δεν θα πρέπει να «βλέπει το δέντρο, αλλά το δάσος», αφού η μείωση των ορίων ηλικίας θα προσδώσει κινητικότητα στον χώρο και πάνω απ΄ όλα κίνητρα σε όλους τους αθλητές να αγωνίζονται και να προσφέρουν στο σωματείο τους, με ορατή την προοπτική, πριν «μεγαλώσουν», να διεκδικούν απολαβές αντάξιες των υπηρεσιών τους. Αντίθετα, ο εγκλωβισμός των αθλητών έως την ηλικία των 28 ετών στο ίδιο σωματείο δεν προσφέρει κίνητρα, με αποτέλεσμα, σε λίγο καιρό, η διαπιστούμενη σήμερα έλλειψη νέων ταλαντούχων παικτών να κινδυνεύει να γίνει ακόμα εντονότερη.

Β) Ο Πανιώνιος δεν επικροτεί την στάση όσων, όχι μόνο επιθυμούν τον εγκλωβισμό των αθλητών στο 28 και 10, αλλά και ζητούν την είσοδο στο ελληνικό πρωτάθλημα και άλλων ξένων ή κοινοτικών αθλητών. Το αίτημα αυτό, κατά γενική ομολογία, θα οδηγήσει σε μελλοντική αποδυνάμωση της εθνικής ομάδας και βέβαια θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την διαπραγματευτική δυνατότητα των Ελλήνων αθλητών και κατά συνέπεια τα σχετικά προς αυτούς κίνητρα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιτυχίες της υδατοσφαίρισης στηρίχθηκαν στους Έλληνες αθλητές, δείχνοντας προς πάσα κατεύθυνση τον υγιή δρόμο για την κατάκτηση των επιτυχιών σε σωματειακό ή εθνικό επίπεδο.

Γ) Ο Πανιώνιος δεν συμφωνεί με τον περιορισμό των ορίων που προβλέπει η διάταξη μεταγραφών με μετοίκηση, εκτιμώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θίγονται τα παραγωγικά σωματεία (ειδικά αυτά της περιφέρειας) που καλλιεργούν την υποδομή του αθλήματος. Πρακτικές υφαρπαγής παικτών θα πρέπει να εκλείψουν και τα σωματεία να διαπραγματεύονται σε υγιές πλαίσιο ενδεχόμενες μετεγγραφές αθλητών.

Δ) Ο Πανιώνιος κατανοεί και συμμερίζεται τα αιτήματα των αθλητών για υποχρεωτική παροχή ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εκ μέρους των σωματείων, εκτιμώντας ότι οι εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις του αθλήματος προϋποθέτουν δικαιώματα και υποχρεώσεις για αμφότερους.

Ο Πανιώνιος καλεί τα σωματεία της Α1 και Α2 να επανεξετάσουν, με βάση την κοινή λογική, τις θέσεις τους για την επίμαχη μεταγραφική διάταξη, συμβάλλοντας στην εμπέδωση αισθημάτων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και βεβαιότητας ότι το μέλλον των αθλητών περνά μέσα από το άθλημα. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη στάση αυτή θα συμβάλλουν στην αλλαγή κλίματος, που έχει ανάγκη το άθλημα, για να συνεχίσει απρόσκοπτα στον δρόμο της καταξίωσης και των επιτυχιών»
.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον ΣΕΑΥ θα έχει την Πέμπτη ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος ενόψει και του Φάιναλ – Φορ του Κυπέλλου. Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, θα επιχειρήσει να τους πείσει να μην προχωρήσουν στην αποχή, την οποία έχουν εξαγγείλει, και να αγωνιστούν κανονικά το Σαββατοκύριακο στην Αρτα. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αθλητών, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο του ΣΕΑΥ, Αντώνη Βλοντάκη, αναμένεται να ζητήσουν εκ νέου τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας, προκειμένου να συζητηθεί ξανά η επίμαχη διάταξη του κανονισμού μεταγραφών, σχετικά με το πότε μένει ελεύθερος ένας παίκτης (28 ετών και 10 χρόνια στο ίδιο σωματείο ή 26+8).

Τέλος, για μεθοδεύσεις εναντίον της ομοσπονδίας κατηγορεί η ΚΟΕ τον Πανιώνιο, απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση των «κυανέρυθρων», που εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση κατά του Δημήτρη Διαθεσόπουλου. «Σχετικά με την ανακοίνωση του Πανιωνίου χθες το βράδυ, με την οποία επιχειρήθηκε να απαντηθεί ανακοίνωση της ΚΟΕ που είχε προηγηθεί, η ομοσπονδία δεν έχει παρά να συμφωνήσει με την διαπίστωση ότι το συγκεκριμένο σωματείο όντως έριξε πλέον τις μάσκες, με τις μεθοδεύσεις που επιχειρεί», κάνει λόγο η σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας που καταλήγει: «Αν ο Πανιώνιος ανέλαβε αυτόκλητος συνήγορος σε μία υπόθεση που αφορά τις σχέσεις των υδατοσφαιριστών με τα σωματεία συνολικά, δεν έχει παρά να το δηλώσει ευθαρσώς».

Επιμέλεια: Γιάννης Ντούζγος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x