sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Στίβεν Ζούμπερ: O Mr. Assist του Euro, ο… πανικός στον γάμο του και οι μπόλικοι ενδιαφερόμενοι!

Ο Στίβεν Ζούμπερ απασχολεί την ΑΕΚ και το sportfm.gr σας παρουσιάζει την καριέρα του, αλλά και ορισμένες ιστορίες από τη ζωή του.

Στίβεν Ζούμπερ: Ποιος είναι ο Ελβετός που θέλει η ΑΕΚ

Άφησε πίσω του παίκτες τεράστιων εκατομμυρίων… Ήταν εκ των παικτών που έλαμψαν στο Euro, ανεβάζοντας τις μετοχές του. Ο Στίβεν Ζούμπερ, περί ου ο λόγος, απασχολεί έντονα την ΑΕΚ και μπορεί να αποτελέσει ένα από τα ηχηρά «μπαμ» του καλοκαιριού στην Ελλάδα αλλά και μια ποιοτική αναβάθμιση στο μεσοεπιθετικό κομμάτι των κιτρινόμαυρων.

Τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του έγιναν γνωστά μέσω της Βιντερτούρ, ομάδα της πατρίδας του Ελβετίας. Ήταν συμπαίκτης με αρκετούς ποδοσφαιριστές που μετέπειτα έκαναν καριέρα, αλλά ένας προπονητής που είχε στην ομάδα νέων είχε φροντίσει αρχικά να του… κόψει τα φτερά. «Είχα έναν προπονητή στην ομάδα νέων της Βιντερτούρ που μου είπε να κοιτάξω δεξιά και αριστερά και στη συνέχεια ανέφερε πως μόνο ένας από εμάς ίσως να καταφέρει να κάνει καριέρα. Ο προπονητής μου, βέβαια, είχε λάθος γιατί δίπλα μου καθόταν από τη μία μεριά ο Μεχμέντι που παίζει στην Βόλφσμπουργκ και από την άλλη ο Κασάμι… Τελικά, όλοι έπαιξαν ποδόσφαιρο», είχε πει σε συνέντευξή του ο Ζούμπερ.



Ακολούθησε η Γκρασχόπερς που τον πήρε το 2006 και το 2009 του έδωσε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στην καριέρα του. Με τις «ακρίδες» πραγματοποίησε 146 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας 33 γκολ και δίνοντας 22 ασίστ. Ως επί το πλείστον χρησιμοποιήθηκε ως αριστερός εξτρέμ, παίζοντας 2 φορές επίσης σέντερ φορ και μία αριστερό χαφ σε τετράδα στον άξονα! Υπό τις οδηγίες του Τσιριάκο Σφόρτσα, έμπειρου Ελβετού τεχνικού και άλλοτε άσο της Μπάγερν Μονάχου, της Καϊζερσλάουτερν και της Ίντερ. Μάλιστα, οι εμφανίσεις του με την Γκρασχόπερς ήταν αρκετές για να… προκαλέσουν την κλήση του στην Ολυμπιακή ομάδα της εθνική Ελβετίας το 2012.



Το καλοκαίρι του 2013 ήρθε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας να προσφέρει το ποσό των 3,6 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της, με τον Ελβετό να μένει μόλις έναν χρόνο στη Ρωσία. Η ζωή δεν του άρεσε εκεί, ούτε κατάφερε να προσαρμοστεί άμεσα στην ΤΣΣΚΑ με την οποία είχε μόλις 1 γκολ και 4 ασίστ σε 40 αγώνες! Παρόλα αυτά, έναν χρόνο αργότερα πωλήθηκε και μάλιστα έβγαλε και μικρό κέρδος, αφού η Χοφενχάιμ τον απέκτησε με 3,9 εκατ. ευρώ. Μια γεμάτη πενταετία, έχοντας για δάσκαλο τον νυν τεχνικό της Μπάγερν Μονάχου και «καθηγητή», Γιούλιαν Νάγκελσμαν.



Η πρώτη κλήση για την εθνική ομάδα της Ελβετίας ήρθε το 2015, αλλά ο Στίβεν Ζούμπερ έριξε… άκυρο λόγω γάμου! Παντρευόταν την Μαριάνα, είχε κλείσει το Hotel Baur au Lac στη Ζυρίχη και θέλησε να κάνει στην άκρη για χάρη της γυναίκας του το ντεμπούτο του με την πατρίδα του. Ωστόσο, το επόμενο πρωί έγινε… ντου στο ξενοδοχείο που βρισκόταν ο Ζούμπερ από την αστυνομία και συνελήφθησαν αρκετά μέλη της FIFA για διαφθορά, με τον τότε πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, να διαφεύγει προσωρινά της σύλληψης. Λίγο αργότερα, τελικά και αυτός έπεσε στα χέρια της αστυνομίας και τον Οκτώβριο αποχώρησε από τον προεδρικό θώκο.

Το ντεμπούτο άργησε αλλά ήρθε με την εθνική Ελβετίας στις 25 Μαρτίου του 2017, όταν μπήκε αλλαγή στο 78ο λεπτό στη θέση του Τσερντάν Σακίρι. Η αρχή έγινε, ο Ζούμπερ πήρε το βάπτισμα του πυρός από τον Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς και από εκεί και έπειτα, καλούνταν με συνέπεια να εκπροσωπήσει τη χώρα του, μετρώντας μέχρι τώρα 40 εμφανίσεις με 8 γκολ και 10 ασίστ.



Στο Euro που έγινε προ μηνών πήρε τον τίτλο του… Mr. Assist έχοντας τέσσερις, περισσότερες από κάθε άλλον ενώ ήταν ο δεύτερος παίκτης που δημιουργούσε κατά μέσο όρο τις περισσότερες ευκαιρίες στη διοργάνωση μετά τον Τζακ Γκρίλις και αφήνοντας πίσω του τους Ζοάο Μουτίνιο, Ρόλαντ Σάλαϊ και Μέμφις Ντεπάι.



Το 2019 πήγε δανεικός για έναν χρόνο στην Στουτγάρδη, για να έρθει η Άιντραχτ Φρανκφούρτης να τον αποκτήσει τον Αύγουστο του 2020. «Ο Στίβεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές θέσεις, να αγωνιστεί και στα δύο άκρα αλλά και ως κεντρικός χαφ. Ξέρει καλά την Bundesliga, έχει εμπειρία από το διεθνές επίπεδο με την Ελβετία, είναι ένας διαρκής κίνδυνος για την αντίπαλη εστία και βοηθάει σημαντικά την ομάδα μας με την ποιότητά του», είχε πει ο πρώην τεχνικός διευθυντής των αετών, Φρέντι Μπόμπιτς.



Στo Euro, οι εξαιρετικές του εμφανίσεις ήταν αρκετές για να τραβήξει αρκετά βλέμματα πάνω του και να χτυπήσει limit-up. Αυτό το καλοκαίρι ενδιαφέρθηκαν οι Tορίνο, Μαρσέιγ, Ντινάμο Μόσχας, Νόριτς, Βενέτσια. Ή τουλάχιστον αυτές ξέρουμε… Παρόλα αυτά, ο Στίβεν Ζούμπερ δεν επέλεξε καμία εξ αυτών και η ΑΕΚ είναι ένας πολύ πιθανός προορισμός του.

«Ήταν εντυπωσιακή εμφάνιση από τον Στίβεν κόντρα στην Τουρκία (σσ. στο περασμένο Euro). Είναι ένας καλός τύπος και δείχνει διαρκώς ότι μπορεί να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο», είπε ο Μάρκους Κρόσχε, αθλητικός διευθυντής της Άιντραχτ Φρανκφούρτης μετά τις τρεις ασίστ κόντρα στην Τουρκία στο Euro, ισοφαρίζοντας την αντίστοιχη επίδοση ρεκόρ του Χαμίτ Αλτιντόπ από το 2007. Σε Euro, πάντως, μόλις δύο ακόμη παίκτες έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο. Ο Ρουί Κόστα το 2000 και ο Μίκαελ Λάουντρουπ το 1984.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x