Θοδωρής Τσούτσος

Κι όμως, αυτό είναι το Μουντιάλ των «μεγάλων»

Οι παραδοσιακά «μεγάλοι» των Μουντιάλ, συνολικά εννέα και θα το εξηγήσουμε αυτό, έχουν φέτος μεγάλες δυσκολίες. Ή μήπως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο; Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Με την δεύτερη αγωνιστική του φετινού Μουντιάλ ολοκληρωμένη, είναι πιθανή μία εξέλιξη που σπάνια συναντά κανείς στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ποια είναι αυτή; Από τη φάση των ομίλων να προκριθούν όλοι οι παραδοσιακά μεγάλοι της διοργάνωσης. Ποιοι είναι αυτοί; Στους οχτώ που έχουν κατακτήσει τον τίτλο, Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία (απουσιάζει), Αργεντινή, Ουρουγουάη, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, προσωπικά προσθέτω και την Ολλανδία, η οποία όμως επίσης απουσιάζει φέτος.

Από αυτές τις εννέα ομάδες, λοιπόν, πότε συνέβη να προκριθούν στην δεύτερη φάση όλες; Και οι εννέα, ποτέ! Διότι είτε κάποια ή κάποιες αποκλείονταν, είτε κάποια ή κάποιες απουσίαζαν από την τελική φάση. Ούτε φέτος, θα συμβεί, αφού λείπουν Ιταλία και Ολλανδία.

Οι εφτά, όμως, που βρίσκονται στην Ρωσία, είναι πιθανό να συνεχίσουν όλες. Στα σίγουρα Αγγλία, Γαλλία, Ουρουγουάη, η οποία με δύο κατακτήσεις όποτε και να είχαν συμβεί αυτές, μπαίνει ιστορικά στο κλαμπ των μεγάλων της διοργάνωσης. Και πιθανόν πια, μετά τα αποτελέσματα της δεύτερης αγωνιστικής, να συνεχίσουν και οι υπόλοιπες τέσσερις. Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γερμανία.

Πόσες φορές έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν; Από τις προηγούμενες 20 διοργανώσεις, στην ουσία μόλις τέσσερις! Από το μακρινό μέχρι το κοντινό παρελθόν, συνήθως κάποια ή και περισσότερες ομάδες από τις παραδοσιακά μεγάλες, είχε αποκλειστεί. Προσοχή, όχι από την τελική φάση. Στη διοργάνωση εμφανιζόταν. Απλώς την αποχαιρετούσε πολύ νωρίς.

Για πάμε με τη σειρά:

1930:
Στην πρώτη διοργάνωση, από τους τέσσερις ομίλους, προκρινόταν μόνο ο πρώτος. Από τον όμιλο περνούσε μόνο ο πρώτος. Είχαν αποκλειστεί Βραζιλία, Γαλλία.

1934:
Η τελική φάση ξεκινούσε απευθείας με νοκ άουτ αγώνες. Από την πρώτη φάση είχαν αποκλειστεί Βραζιλία, Γαλλία, Αργεντινή.

1938:
Με το ίδιο σύστημα, είχαν αποκλειστεί Γερμανία, Ολλανδία.

1950:
Στην πρώτη διοργάνωση μετά τον παγκόσμιο πόλεμο, καθιερώθηκαν οριστικά οι όμιλοι. Από τους τέσσερις, περνούσε μόνο ο πρώτος και είχαν αποκλειστεί Αγγλία, Ιταλία.

1954:
Πλέον από τους επίσης τέσσερις ομίλους, προκρίνονταν οι δύο πρώτοι. Είχαν αποκλειστεί Γαλλία, Ιταλία.

1958:
Από τη φάση των ομίλων, είχαν αποκλειστεί Αργεντινή, Αγγλία.

1962:
Σε μια διοργάνωση που πλέον γέμιζε, είχαν αποκλειστεί από τους ομίλους Ιταλία, Ισπανία, Αργεντινή.

1966:
Σε εκείνη τη διοργάνωση είχαν αποκλειστεί τέσσερις μεγάλοι στους ομίλους. Γαλλία, Ισπανία, Βραζιλία, Ιταλία.

1970:
Ήταν στην ουσία η πρώτη διοργάνωση στην οποία όλοι οι μεγάλοι είχαν προκριθεί από τους ομίλους. Αλλά απουσίαζαν πολλοί. Είχαν προκριθεί από τους ομίλους που ακόμη ήταν τέσσερις, Ιταλία, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Αγγλία, Δυτική Γερμανία. Αλλά δεν είχαν παίξει στα τελικά, Γαλλία, Ισπανία, Αργεντινή, Ολλανδία. Σχεδόν οι μισές μεγάλες ομάδες, δηλαδή.

1974:
Εδώ είχαμε δύο φάσεις ομίλων πλέον. Από την πρώτη, όμως, είχαν ήδη αποκλειστεί Ιταλία, Ουρουγουάη.

1978:
Είχαν αποκλειστεί Ισπανία και Γαλλία από την πρώτη φάση ομίλων. Είχε και πάλι διεξαχθή και δεύτερη φάση ομίλων.

1982:
Πλέον η πρώτη φάση ήταν με έξι ομίλους. Και είχαν προκριθεί όλοι οι μεγάλοι των Μουντιάλ, Ιταλία, Δυτική Γερμανία, Αργεντινή, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Βραζιλία. Ίσως για αυτό όλοι μας να το θυμόμαστε ως ένα από τα καλύτερα Μουντιάλ της ιστορίας. Και πάλι, όμως, ήταν εφτά. Απουσίαζαν Ολλανδία και Ουρουγουάη. Ίσως η μικρότερες απώλειες...

1986:
Είναι η μοναδική χρονιά που από τη φάση των ομίλων πέρασαν και οι οχτώ ομάδες που έχουν κατακτήσει τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Τότε μάλιστα, ήταν εφτά διότι η Ισπανία δεν το είχε πάρει ακόμη. Από τους και πάλι έξι ομίλους είχαν περάσει όλοι οι μεγάλοι που συμμετείχαν: Αργεντινή, Ιταλία, Γαλλία, Βραζιλία, Ισπανία, Δυτική Γερμανία, Αγγλία, αλλά και η Ουρουγουάη. Την είχε ευνοήσει το σύστημα που έδινε πρόκριση και σε καλύτερους τρίτους και ήταν μία από αυτές...

1990:
Με το ίδιο σύστημα είχαν καταφέρει τότε να προκριθούν και οι Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ολλανδία. Ως καλύτερες τρίτες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα ήταν εκτός... Μάλιστα, η Αργεντινή είχε φτάσει στον τελικό.

1994:
Πατώντας σε αυτό είχαν καταφέρει να προκριθούν τέσσερα χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ οι Αργεντινή, Ιταλία. Αλλιώς, χωρίς... καλύτερες τρίτες, θα είχε χαιρετήσει.

1998:
Ήταν η πρώτη διοργάνωση με οχτώ όμίλους. Είχε αποκλειστεί η Ισπανία.

2002:
Είχαν αποκλειστεί αυτή τη φορά τρεις ομάδες, με δύο μπαμ. Ουρουγουάη, Αργεντινή, Γαλλία

*2006:
Η πρώτη φορά που οι οχτώ από τις εννέα ομάδες ήταν στην επόμενη φάση. Είχαν προκριθεί όλοι οι μεγάλοι που συμμετείχαν: Γερμανία, Αγγλία, Αργεντινή, Ολλανδία, Ιταλία, Βραζιλία, Γαλλία, Ισπανία. Έλειπε από τη διοργάνωση η Ουρουγουάη. Επίσης Μουντιάλ που ξεχώρισε.

2010:
Στη Νότια Αφρική είχαν αποκλειστεί Γαλλία, Ιταλία.

2014:
Στην Βραζιλία πριν από τέσσερα χρόνια είχαν αποκλειστεί από τους ομίλους Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία.

Φέτος, οι παραδοσιακές ομάδες των Μουντιάλ ετοιμάζονται όλες να συνεχίσουν. Μαζί τους οι επίδης δυνατές Πορτογαλία, Κροατία, Βέλγιο. Οι τέσσερις που θα συμπληρώσουν την 16άδα επίσης σίγουρα θα το αξίζουν.

Με λίγα λόγια, ας μην βιαζόμαστε να μιλάμε για το Μουντιάλ των "μικρών". Διότι, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Απλώς, πλέον οι προκρίσεις τους δεν είναι τόσο εμφατικές. Δεν γίνονται με 4-5άρες και όταν έρχονται, σημαίνει στα αλήθεια κάτι ιδιαίτερο.

Το ποδόσφαιρο είναι πλέον πιο αθλητικό. Με παίκτες που υπολογίζονται... τεχνολογικά και ως γνωστόν, η τεχνολογία έχει ταξιδέψει παντού. Καλή ή κακό, πάντως είναι η πραγματικότητα. Και πάλι, όμως, το άθλημα δεν χάνει τα χαρακτηριστικά του. Με λίγα λόγια, οι καλές ομάδες δημιουργούνται με την μπάλα και όχι με υπολογιστές.

Αν για κάποιο λόγο είναι θετικό το μήνυμα του φετινού Μουντιάλ, είναι για αυτό...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x