sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τιμωρείται η Μέταλιστ, ωφελείται ο ΠΑΟΚ;

Τιμωρία της Μέταλιστ διαφαίνεται με βάση την ερμηνεία των άρθρων, για τα οποία παρέπεμψε την υπόθεση η UEFA, όμως, υπάρχει ερωτηματικό για το αν θα ωφεληθεί τελικά ο ΠΑΟΚ. Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος.

Η UEFA ανακοίνωσε σήμερα (06/08) ότι η υπόθεση της Μέταλιστ, που εμπλέκεται σε συμμετοχή στημένου αγώνα του ουκρανικού πρωταθλήματος το 2008, θα εξεταστεί από την Επιτροπή Εφέσεων της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας την ερχόμενη Τρίτη 13 Αυγούστου. Οι διαδικασίες κινήθηκαν σύμφωνα με τα άρθρα 2.04g, 2.05 και 2.10.

Ερμηνεύοντας κάποιος τα εν λόγω άρθρα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι λογικά θα υπάρξει τιμωρία της αντιπάλου του ΠΑΟΚ στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League. Πόσω μάλλον όταν η υπόθεση λόγω του κατεπείνοντος, πάει κατευθείαν στην Επιτροπή Εφέσεων και όχι στο Πρωτοβάθμιο Όργανο.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Συγκεκριμένα, το άρθρο 2.04g, που αφορά τα κριτήρια συμμετοχής των ομάδων στις διοργανώσεις της UEFA, αναφέρει ότι: «δεν θα πρέπει να έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε καμία δραστηριότητα που αποσκοπεί στη διαμόρφωση ή επηρεασμό αποτελέσματος σε εγχώρια ή διεθνή διοργάνωση, βάση του καταστατικού της UEFA, που βρίσκεται σε ισχύ από τις 27 Απριλίου 2007. Μάλιστα θα πρέπει να διαβεβαιώνει και εγγράφως για αυτό την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία».

Εν συνεχεία, το άρθρο 2.05, αναφέρει ότι: «αν η UEFA καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει εμπλοκή κάποιας ομάδας σε δραστηριότητα που αποσκοπεί στη διαμόρφωση ή επηρεασμό αποτελέσματος σε εγχώρια ή διεθνή διοργάνωση, η UEFA θα αποβάλει από τις διοργανώσεις της την εκάστοτε ομάδα για μια αγωνιστική περίοδο. Η απόφαση δεν δεσμεύεται από αποφάσεις Εθνικών Ομοσπονδιών, άλλων διαιτητικών οργάνων και κρατικών δικαστηρίων». Καταλήγει, αναφέροντας ότι έχει τη δυνατότητα να μην ασχοληθεί περαιτέρω με μια τέτοια υπόθεση, εφόσον έχει υπάρξει τελεσίδικη τιμωρία από την εθνική ομοσπονδία της χώρας ή κάποιο διαιτητικό όργανο.

Τέλος, το άρθρο 2.10, αναφέρει τα εξής: «Αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το αν ένας σύλλογος πληροί τα κριτήρια συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο γενικός γραμματέας της UEFA παραπέμπει την υπόθεση στην Πειθαρχική Επιτροπή, που αποφασίζει χωρίς καθυστέρηση και σύμφωνα με το Πειθαρχικό Δίκαιο της Συνομοσπονδίας». Κλείνοντας, αναφέρει ότι η UEFA δύναται να κάνει έρευνες ακόμη και μετά το τέλος κάποιας διοργάνωσης, για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα κριτήρια συνεχίζουν να ισχύουν. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να στείλει την υπόθεση στα αρμόδια όργανα για περαιτέρω έλεγχο.

Αυτό που ενδιαφέρει, κυρίως τους φίλους του ΠΑΟΚ, είναι αν μπορεί να ωφεληθεί από πιθανή τιμωρία της Μέταλιστ. Αν ο «δικέφαλος του Βορρά» κάνει την ανατροπή στο γήπεδο και πάρει αυτός το εισιτήριο, έχει καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, καθώς η υπόθεση θα εξεταστεί την ερχόμενη Τρίτη 13 Αυγούστου και η κλήρωση των play-offs Champions League θα γίνει την προσεχή Παρασκευή 9 του μήνα.

Δεν αποκλείεται, η UEFA να μην σταθεί αποκλειστικά στο νομικό κομμάτι, αφού υπάρχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και οι... εντυπώσεις, που αφορούν το κύρος της. Ενδεχομένως, οι προθέσεις της θα φανούν την Παρασκευή. Αν στην κλήρωση υπάρχει μπαλάκι και με τα δύο ονόματα, δηλαδή Μέταλιστ ή ΠΑΟΚ, η ελληνική ομάδα έχει ελπίδες. Ίδωμεν… Οι μέρες πλησιάζουν και όλα θα ξεκαθαρίσουν!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x