Άρης Ασβεστάς

Το μεγάλο λάθος που έκανε η ΕΠΟ με τον τελικό του Κυπέλλου

Ο Άρης Ασβεστάς γράφει για το γήπεδο που ο κόσμος να χαλάσει, θα πρέπει να διεξάγεται πάντα ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος και τις ευθύνες της ΕΠΟ που δεν φρόντισε γι’ αυτό.

Έχοντας αναδείξει πώς φτάσαμε στο σημείο να αναβληθεί ο τελικός του Κυπέλλου, με τις ύποπτες –μέχρι παρεξηγήσεως- παλινωδίες της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΛ.ΑΣ. και τον αγώνα μέχρις εσχάτων που έδινε εδώ και μέρες ο Ολυμπιακός για να μην παίξει την Κυριακή τελικό στη Ριζούπολη (και τελικά πέτυχε τον σκοπό του), είναι στιγμή να αναδείξουμε και μια άλλη πτυχή που πρέπει να αποτελέσει οδηγό και μάθημα για το μέλλον.

Μια πτυχή που αφορά και πάλι τις αιτίες αυτής της κατάστασης, αλλά αυτή τη φορά έχει να κάνει με τις ευθύνες της ΕΠΟ.

Οι ευθύνες της ΕΠΟ πάνε ένα χρόνο πίσω, το περασμένο καλοκαίρι, όταν αποφάσισε να αλλάξει την προκήρυξη του Κυπέλλου σε ό,τι αφορά την έδρα του τελικού.

Μέχρι πέρσι, η προκήρυξη προέβλεπε ότι ο τελικός του Κυπέλλου θα διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο ένας τελικός δεν θα διεξαγόταν στο ΟΑΚΑ, ήταν να συμφωνήσουν οι δύο φιναλίστ σε ένα άλλο γήπεδο. Αυτό έγινε το 2017, με τον τελικό της ντροπής στο Πανθεσσαλικό και τα γνωστά αποτελέσματα…

Σε κάθε περίπτωση, το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ήταν η στάνταρ έδρα του τελικού.

Το 2018 και το 2019 ακολούθησαν άλλοι δύο τελικοί. Και οι δύο είχαν αντιπάλους την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Και οι δύο έγιναν στο ΟΑΚΑ, δηλαδή στην έδρα της ΑΕΚ.

Και τις δύο φορές, υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΟΚ, για το γεγονός ότι θα έπαιζε στην έδρα της αντιπάλου του. Άλλοτε πιο δυναμική, άλλοτε πιο χλιαρή αντίδραση.

Για την ακρίβεια, δεν ήταν στην κυριολεξία μια αντίδραση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Περισσότερο ήταν μια αντίδραση του κόσμου του ΠΑΟΚ, που ανάγκασε την ΠΑΕ να βάλει θέμα έδρας. Η ίδια η ΠΑΕ δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα...

Καταλάβαινε ίσως ότι την συνέφερε κιόλας το ΟΑΚΑ, γιατί εκεί η πιθανότητα εκτεταμένων επεισοδίων είναι –σε ένα βαθμό- πιο ελεγχόμενη, άρα μικρότερη και η πιθανότητα μιας βαριάς τιμωρίας στην περίπτωση σοβαρών γεγονότων. Μέχρι πέρσι, άλλωστε, τα επεισόδια κόστιζαν ως και αφαίρεση βαθμών!

Όχι ότι δεν είχαμε γεγονότα στο ΟΑΚΑ το ’18 και το ’19. Φυσικά και είχαμε, όχι όμως αυτό το χάλι του Πανθεσσαλικού…

Είμαι βέβαιος ότι η αλλαγή στην προκήρυξη πέρσι το καλοκαίρι έγινε κατά κύριο λόγο για τον ΠΑΟΚ. Στην περίπτωση που είχαμε πάλι φέτος έναν τελικό με την ΑΕΚ (πράγμα που ήταν διόλου απίθανο), αυτός να μην γινόταν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην έδρα της Ένωσης.

Λογικό, σε έναν βαθμό…

Αποδείχτηκε όμως λάθος.

Ο τελικός του Κυπέλλου, πρέπει να γίνεται ΠΑΝΤΑ, σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος να χαλάσει, στο μεγαλύτερο και θεωρητικά πιο ασφαλές γήπεδο της χώρας. Στο ΟΑΚΑ. Τελεία και παύλα!

Δεν είναι μόνο ότι η αστυνομία μπορεί να εκπονήσει πιο άνετα και πιο βολικά ένα στοιχειώδες επιχειρησιακό σχέδιο.

Δεν είναι μόνο ότι μπορεί να φιλοξενηθεί μεγάλος αριθμός φιλάθλων.

Είναι και ότι αποφεύγεις –ως ΕΠΟ και ως ποδόσφαιρο γενικότερα- την φετινή κουραστική ιστορία: Μια ομάδα να μην συμφωνεί με το ουδέτερο γήπεδο που επελέγη, να χαλάει τον κόσμο και να πυροδοτεί εντάσεις, να σκέφτεται η αστυνομία και η Περιφέρεια τι να κάνει και ποιον να εξυπηρετήσει και όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

Δεν θες ΟΑΚΑ; Σε κάθε περίπτωση τότε, θα αποφασίζεις και ΘΑ ΠΕΡΝΑΣ στην προκήρυξη του Κυπέλλου από την αρχή, το γήπεδο του τελικού. Να είναι συγκεκριμένο, ώστε να μην αραδιάζει ένα μήνα πριν τον τελικό, 2-3 γήπεδα ο ένας, 2-3 γήπεδα ο άλλος και να γίνεται μπάχαλο.

Την έδρα του τελικού θα την ορίζει από την αρχή η προκήρυξη και ουδείς θα μπορεί μετά να πει κουβέντα.

Αν και επαναλαμβάνω ότι κατά τη γνώμη μου, οι τελικοί πρέπει να γίνονται πάντα στο ΟΑΚΑ. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, άλλωστε, ο τελικός έχει συγκεκριμένη έδρα κάθε χρόνο.

Μόνο εάν οι φιναλίστ προέρχονται και οι δύο από άλλη πόλη, εκτός Αθήνας, να μπορεί να γίνει κουβέντα για άλλο γήπεδο. Για κανέναν άλλο λόγο.

Του χρόνου, εξάλλου, η ΑΕΚ φεύγει από το ΟΑΚΑ, οπότε θα πάψει και ο ισχυρισμός ότι δίνει τελικούς στην έδρα της.

Αυτό το λάθος έκανε η ΕΠΟ πέρσι το καλοκαίρι, που πέρασε στην προκήρυξη ότι ο τελικός θα γίνει σε κάποιο ουδέτερο γήπεδο, χωρίς να ορίσει εξ αρχής το ΟΑΚΑ ή ένα άλλο συγκεκριμένο.

Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα γίνει μάθημα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x