sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το «πείραμα» πέτυχε: Η Μπρέστ του Λαλά και η Μπολόνια του Λυκογιάννη

Πέρα από τις Τζιρόνα και Άστον Βίλα, η χρονιά των εκπλήξεων στην Ευρώπη περιλαμβάνει την εκπληκτική Μπρεστ του πρώην «ερυθρόλευκου» Κένι Λαλά και την εντυπωσιακή Μπολόνια του Μπάμπη Λυκογιάννη.

Στα μισά και κάτι της αγωνιστικής σεζόν 2023/24 και χωρίς να έχει κριθεί κάτι, αυτές που ξεχωρίζουν είναι οι ομάδες - «εκπλήξεις». Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Τόσο λόγω ονομάτων, όσο και πλήθους.

Η Λεβερκούζεν είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της Bundesliga, η Τζιρόνα διεκδικεί τον τίτλο της La Liga και η Άστον Βίλα μία από τις τέσσερις πρώτες θέσεις της Premier League. Οι πορείες της κάθε μιας διόλου τυχαίες. Προηγήθηκε μία γεμάτη χρονιά με Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ το μεταγραφικό «τσουνάμι» προς Σαουδική Αραβία άλλαξε τις ισορροπίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το βασικότερο όλων όμως το «χάσμα γενεών». Ποδοσφαιριστές άνω των 30 ετών αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ένταση και την ταχύτητα του σύγχρονου ποδοσφαίρου και σταδιακά κάνουν χώρο στους νεότερους, που έχουν σημαίνοντα ρόλο από την ηλικία των 17 – 18 ετών. Σε συνδυασμό με τις νέες «ιδέες» των Τσάμπι Αλόνσο, Μίτσελ και Ουνάι Έμερι διαμορφώνουν μία νέα κατάσταση στην Ευρώπη.

Στελεχομένες με νέους ποδοσφαιριστές και προπονητές με φιλοσοφία διαφορετική από την παρωχημένη, Μπρεστ και Μπολόνια ανήκουν στην κατηγορία των φετινών εκπλήξεων.

Το Champions League «καλεί» την Μπρεστ στην παρθενική ευρωπαϊκή συμμετοχή της


Βορειοδυτική Γαλλία. Ατλαντικός Ωκεανός. Βρέστη. Ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι από το οποίο ζουν οι περίπου 140.000 κάτοικοι της πόλης. Εκεί «στέριωσε» ο Κένι Λαλά. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού επαναπατρίστηκε τον Ιανουάριο του 2023 και στο πρώτο εξάμηνο βοήθησε την Μπρεστ να παραμείνει άνετα στην Ligue 1. Αυτός προφανώς θα ήταν ο μοναδικός στόχος της τρέχουσας αγωνιστικής σεζόν.

Επτά μήνες μετά έχει επιτευχθεί και απρόσμενα έχει τεθεί ένας δεύτερος. Η παρθενική συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση στα 74 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου. Απόρροια της εντυπωσιακής διαδρομής φέτος.



Η Μπρεστ βρίσκεται στη δεύτερη θέση του γαλλικού πρωταθλήματος, 13 βαθμούς πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν. Σαφώς δεν τίθεται θέμα διεκδίκησης του τίτλου, παρά μόνο η εκπλήρωση του «ονείρου». Ομάδα, κόσμος, διοίκηση επιθυμούν πια την παρουσία στο Champions League στη νέα εκδοχή του.

Εκτός κάθε ποδοσφαιρικής λογικής, είναι αρκετά πιθανό η άσημη ομάδα της Βρετάνης να έχει θέση στο νέο format διεξαγωγής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης! Πώς όμως έχει φτάσει ως εδώ;

Την ίδια χρονική περίοδο με την άφιξη του άλλοτε «ερυθρόλευκου» μπακ, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Έρικ Ρουά. Ο 56χρονος είχε προπονήσει άλλη μία φορά στη ζωή του! Από τον Μάρτη του 2010 έως τον Νοέμβρη του 2011 ήταν προπονητής της Νις, για να το «γυρίσει» για μία 12ετία σε αθλητικό διευθυντή των «νισουά», της Λανς και της Γουότφορντ. Η διοίκηση της Μπρεστ του έδωσε τα «κλειδιά» για να εδραιώσει το club στην πρώτη κατηγορία και εκείνος σε μόλις 48 παιχνίδια την έχει μετατρέψει σε διεκδικήτρια ευρωπαϊκού εισιτηρίου.



Το νεανικό ρόστερ είναι δική του επιλογή και σε αυτό έχει προσθέσει δυναμισμό και μαχητικό πνεύμα. Στοιχεία που καλύπτουν την έλλειψη ποιότητας. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο παιχνίδι με τη Μαρσέιγ, όπου παρά την αποβολή του Μουνιέ στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, οι παίκτες του Ρουά ανέβασαν απόδοση, είχαν περισσότερες ευκαιρίες από τους Μασσαλούς και δικαίως έφτασαν στο τρίποντο. Με τέτοιες εμφανίσεις, η Μπρεστ έχει δικαίωμα στο όνειρο του Champions League.

Ο Μότα θέλει να αφήσει πίσω του μία «ευρωπαία» Μπολόνια


Κατά την παρουσία του στην Μπολόνι ο Τιάγκο Μότα έχει κερδίσει την εκτίμηση όλων. Πρωτίστως των «τιφόζι που έχουν για θεό τον αείμνηστο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς. Ο Πορτογάλος μεταλαμπαδεύει τις ποδοσφαιρικές γνώσεις στους πιτσιρικάδες των «ροσομπλού», εμπλουτισμένες από τις προσταγές του σύγχρονου τρόπου παιχνιδιού.



Στην «άλωση» της Ρώμης, η Μπολόνια κυριάρχησε της Λάτσιο με το ασφυκτικό pressing σε όλο το γήπεδο και την ταχύτατη εναλλαγή της μπάλας πριν αυτή καταλήξει στο κέντρο της αντίπαλης περιοχής. Η νοοτροπία του Μότα έχει φέρει την ομάδα μπροστά στην κορυφαία βαθμολογική επίδοση των τελευταίων χρόνων, ενώ παράλληλα τον έχει καταστήσει υποψήφιο αντικαταστάτη του Τσάβι στη Μπαρτσελόνα.

«Αιχμή του δόρατος» στο αγωνιστικό πλάνο του 41χρονου προπονητή είναι ο Τζόσουα Ζίρκζι των εννέα γκολ και τριών ασίστ. Τον Ολλανδό επιθετικό «γέννημα – θρέμμα» της Μπάγερν Μονάχου πλαισιώνουν οι Ρικάρντο Ορσολίνι και Λιούις Φέργκιουσον . Οι αριθμοί τους ανέβασαν τη Μπολόνια στην πέμπτη θέση της Serie A και εκεί την κρατά η άμυνα των μόλις 23 γκολ παθητικό. Στημαντικός στο πλάνο είναι και ο Μπάμπης Λυκογιάννης που μπορεί να έρχεται συνήθως από τον πάγκο, προσφέρει ωστόσο τις λύσεις που χρειάζεται ο άλλοτε παίκτης των Παρί Σεν Ζερμέν και Ατλέτικο Μαδρίτης.



Η ιστορική ομάδα του ιταλικού βορρά έχει λείψει από την ευρωπαϊκή σκηνή, αφού την τελευταία 15ετία κινήθηκε στη μετριότητα με δύο υποβιβασμούς και καλύτερη θέση την έβδομη τη σεζόν 2001/02. Ο Τιάγκο Μότα θέλει να εξαργυρώσει τις νίκες απέναντι στους «γίγαντες» του ιταλικού πρωταθλήματος με έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πριν ο ίδιος κάνει το «άλμα» για έναν μεγάλο σύλλογο. Θα αποχωρήσει με την την ταμπέλα της επιτυχίας στο «πείραμα» της Μπολόνια.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x