sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τόμας Βερμάελεν: Ένας σταθερά άτυχος «εξολοθρευτής»!

Ξεκίνησε με προσδοκίες από τις ακαδημίες του Άγιαξ, του έδωσαν το παρατσούκλι «εξολοθρευτής» στην Άρσεναλ και έδειχνε πως ετοιμάζεται για μεγάλη καριέρα. Ο Τόμας Βερμάελεν, όμως, στάθηκε άτυχος...

«Δε νομίζω οι παίκτες της Άρσεναλ να θέλουν έναν ακόμη κοντό συμπαίκτη», είχε πει ο παλαίμαχος άσος της Άρσεναλ, Τόνι Άνταμς, όταν ο Αρσέν Βενγκέρ επέλεξε να αποκτήσει τον Τόμας Βερμάελεν.

Βλέποντας τον κόσμο από τα 177 εκατοστά, θεωρείται σχετικά κοντός για αμυντικός. Δεν είναι απαραίτητο, βέβαια, αυτό αν θυμηθεί κανείς για παράδειγμα τον Φάμπιο Καναβάρο...

Ο Βερμάελεν εντοπίστηκε από τους σκάουτερ του Άγιαξ και πριν καν συμπληρώσει 15 χρόνια ζωής, πήγε στις φημισμένες ακαδημίες του Αίαντα. Το γεγονός πως είναι κοντρολαρισμένος σαν ποδοσφαιριστής, μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι και ξέρει να κατεβάζει την μπάλα ήταν ευδιάκριτο από μικρή ηλικία και άπαντες στον Άγιαξ κάτι έβλεπαν στον Βέλγο. Κατέγραψε την πρώτη του συμμετοχή στις 15 Φεβρουαρίου του 2004, εκμεταλλευόμενος την απουσία του Εσκουντέ, παίρνοντας την ευκαιρία από τον Ρόναλντ Κούμαν κόντρα στην Φόλενταμ.

inner

Ωστόσο, ο Κούμαν τον έστειλε δανεικό στον... αδερφό του, Έρβιν, και στην Βααλβάικ για να τον «ψήσει». Το πρώτο μισό της σεζόν πέρασε με τον 19χρονο τότε στόπερ να βλέπει τα ματς από τον πάγκο, ωστόσο στη συνέχεια κατέγραψε 13 συμμετοχές, σκοράροντας 2 γκολ. Μάλιστα, στις 30 Δεκεμβρίου του 2005 σκόραρε το πρώτο τέρμα στην καριέρα του, κόντρα στην Ουτρέχτη (σσ. 2-2).

Οι καλές του εμφανίσεις έπεισαν τους ανθρώπους του Άγιαξ να τον ενσωματώσουν στην πρώτη ομάδα. Αγωνίστηκε για πέντε σερί σεζόν με τον Αίαντα, το κοντέρ σταμάτησε στις 143 εμφανίσεις (με 10 γκολ) και στη συνέχεια ήρθε το... άλμα στην καριέρα του! Είχε, βέβαια, αρχίσει να φτιάχνει το όνομά του και με την εθνική ομάδα της χώρας του, με την οποία ντεμπούταρε το 2006. Ο Αρσέν Βενγκέρ θέλησε να ενισχύσει την αμυντική γραμμή της Άρσεναλ, πληρώνοντας το ποσό των 12 εκατ. ευρώ και έκανε δικό του τον Βερμάελεν στην ηλικία των 25 ετών. Μάλιστα, ήταν η μόνη μεταγραφή των «κανονιέρηδων» εκείνη την σεζόν!

inner

Ο Τόνι Άνταμς, μια σπουδαία φυσιογνωμία για την Άρσεναλ και ένας παίκτης που έχει βάλει την δική του... σφραγίδα στην ιστορία της ομάδας αμφισβήτησε την μεταγραφή του καθώς θεώρησε πως δεν ταιριάζει στο ρόστερ ένας κοντός στόπερ. Ο Βερμάελεν φρόντισε να τον διαψεύσει, σκοράροντας στο νταμπούτο του κόντρα στην Έβερτον αλλά και συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Γουίλιαμ Γκαλάς στο κέντρο της άμυνας.



Ωστόσο, μετά την πρώτη του φανταστική σεζόν, στην οποία κέρδισε το παρατσούκλι «εξολοθρευτής», άρχισε η... ταλαιπωρία με τους τραυματισμούς. Τον Σεπτέμβριο του 2010 διαπιστώθηκε πως έχει πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα και έμεινε εκτός δράσης για 230 ημέρες. Ωστόσο, λίγο αργότερα αντιμετώπισε νέο πρόβλημα στο ίδιο σημείο, έκανε επέμβαση και έμεινε άλλες 50 ημέρες εκτός. Η ατυχία είχε χτυπήσει την πόρτα του Βερμάελεν και οι τραυματισμοί έρχονταν ο ένας μετά τον άλλον. Ο «εξολοθρευτής» είχε αρχίσει να... εξολοθρεύεται από τους τραυματισμούς ωστόσο δεν το έβαλε κάτω παρότι έχασε 88 ματς της ομάδας του. Και έδειξε να επανέρχεται σε καλό επίπεδο, κερδίζοντας την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα με ένα ποσό κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.

inner

Ο Βερμάελεν είχε τα στοιχεία που θέλουν οι προπονητές των Καταλανών. Ξέρει να βγάζει σωστά την μπάλα μπροστά, να φτιάχνει παιχνίδι από πίσω. Δεν έχει μάθει να διώχνει την μπάλα όπου να ναι, ακόμη και όταν πιέζεται, ενώ διαβάζει σωστά το παιχνίδι. Επίσης, δεν είναι soft παίκτης και μπαίνει στις μονομαχίες με τα... μπούνια! Έχει ένα ελάττωμα, βέβαια, το οποίο εξαρτάται αρκετά και από τον έτερο κεντρικό αμυντικό. Επειδή αρέσκεται στο να φτιάχνει παιχνίδι και ορισμένες φορές να ανεβαίνει αρκετά στο γήπεδο, είτε με την μπάλα είτε χωρίς αυτήν, αφήνει ένα κενό στην άμυνα. Εφόσον δεν είναι διαβασμένος ο έτερος στόπερ που παίζει μαζί του, τότε δημιουργείται μια τρύπα στον άξονα.

Στην Μπαρτσελόνα, όμως, δεν κατάφερε ποτέ να δείξει την ποιότητα και την εμπειρία του. Ξανά λόγω των τραυματισμών του! Ο ένας μυϊκός τραυματισμός ερχόταν μετά τον άλλον, με τον Βέλγο να περνάει 15 τραυματισμούς, οι οποίο τον άφησαν εκτός για 104 ματς. Κάπως έτσι, δεν κατάφερε να βρει ποτέ θέση στους «μπλαουγκράνα» με τους οποίους έπαιξε μόλις 54 αγώνες σε μια πενταετία. Ενδιάμεσα, είχε κάνει ένα μικρό πέρασμα από τη Ρόμα ως δανεικός με την οποία αγωνίστηκε σε 12 αναμετρήσεις αφού αντιμετώπισε πρόβλημα στους προσαγωγούς.

inner

Πλέον, ο Βερμάελεν ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη συνεργασία του με την Μπαρτσελόνα και το όνομά του παίζει δυνατά στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, με τις ευλογίες του Ερνέστο Βαλβέρδε. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να βάλουν στην «μηχανή» του Πέδρο Μαρτίνς έναν παίκτη με εμπειρία και ποιότητα. Αλλά την ίδια ώρα πρόκειται για μία κίνηση που αν ολοκληρωθεί θα εμπεριέχει ρίσκο, κυρίως λόγω των τραυματισμών που είχε στην καριέρα του.

Εφόσον, πάντως, ο 33χρονος Βέλγος κεντρικός αμυντικός έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό των Πειραιωτών δεν θα είναι μόνος του. Θα φέρει μαζί του την εντυπωσιακή γυναίκα του, Πόλι Πάρσονς, με την οποία είναι παντρεμένος εδώ και δύο χρόνια αλλά και τα δύο παιδιά του, Ραλφ και Έις.

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x