sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τίτλος, Ευρώπη, υποβιβασμός: Τι μένει να μάθουμε στα τοπ-5 πρωταθλήματα

Τα πρωταθλήματα ξεκινούν και πάλι μετά τη διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων και το sportfm.gr αναλύει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν ως την τελική ευθεία.

Τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ολοκληρώθηκαν σήμερα και οι διεθνείς επιστρέφουν στους συλλόγους τους ώστε να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους ενόψει της επανέναρξης των πρωταθλημάτων.

Με το βλέμμα στα τοπ-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης και με άλλη διακοπή (για εθνικές ομάδες) να μην υπάρχει, μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία. Το μόνο που απομένει είναι να μάθουμε ποιος θα κατακτήσει τον τίτλο (σε La Liga και Ligue 1 δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει), ποιοι θα πάνε στην Ευρώπη, αλλά και ποιοι θα υποβιβαστούν στη δεύτερη κατηγορία.

Premier League: Σε μια… κλωστή η μάχη του τίτλου, χαμός για τετράδα και υποβιβασμό



Το «έλα να δεις» γίνεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Παρότι η Μάντσεστερ Σίτι είχε ξεφύγει και έδειχνε πως θα το πάρει… αέρα, η Λίβερπουλ έκανε το ντεμαράζ και βρίσκεται πλέον στο -1. Η μάχη του τίτλου φουντώνει και μένει να φανεί αν η Σίτι θα πάρει δεύτερο σερί τίτλο ή η Λίβερπουλ θα επιστρέψει στην κορυφή και θα πιάσει σε κατακτήσεις την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακολουθούν «βατά» παιχνίδια για τις δύο ομάδες και την επόμενη εβδομάδα υπάρχει το Σίτι-Λίβερπουλ που μπορεί να κρίνει τον τίτλο.





Την ίδια ώρα, στη μάχη της τετράδας η Τσέλσι φαίνεται και αυτή εξασφαλισμένη αφού έχει 59 βαθμούς και ακολουθούν 3+1 ομάδες για μία θέση. Η Άρσεναλ είναι 4η με 54, η Τότεναμ στο -3 και η Γιουνάιτεντ στο -4. Ακριβώς από κάτω και στο -6 η Γουέστ Χαμ. Τα «σφυριά» υστερούν γιατί έχουν 30 ματς, η Άρσεναλ όμως έχει 28 και οι Τότεναμ, Γιουνάιτεντ από 29.

Στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού τώρα, η Νόριτς φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να μην αγωνίζεται τη νέα σεζόν στην Championship. Ουραγός με 17 βαθμούς, ενώ στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται και οι Μπέρνλι (21 β.), Γουότφορντ (22 β.). Ακριβώς από πάνω η Έβερτον με 25 βαθμούς, ενώ η Λιντς μοιάζει να έχει ξεφύγει (29 β.). Βέβαια, τα «παγώνια» δεν χρωστάνε παιχνίδι αλλά οι διώκτες της έχουν είτε ένα (σσ. Νόριτς, Γουότφορντ) είτε τρία (σσ. Μπέρνλι, Έβερτον) λιγότερα.



Η βαθμολογία της Premier League:


Στις ισοβαθμίες πρώτο κριτήριο είναι η διαφορά τερμάτων, ακολουθεί η καλύτερη επίθεση και μετά η καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Μέχρι τέλους έχει ορισμένα μεγάλα (και εμπορικά) ματς όπως τα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λέστερ, Έβερτον-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι-Άρσεναλ, Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ-Έβερτον, Γουέστ Χαμ-Άρσεναλ, Λίβερπουλ-Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι, Γουέστ Χαμ-Μάντσεστερ Σίτι.

Serie A: Η τετράδα σε 7 βαθμούς, ο υποβιβασμός σε 3



Εντυπωσιακό είναι φέτος το ιταλικό πρωτάθλημα, όπου γίνεται μια τεράστια μάχη σε όλες τις… μεριές του ταμπλό. Ας ξεκινήσουμε από τα υψηλά στρώματα όπου η Μίλαν βρίσκεται κοντά στην επιστροφή της στους τίτλους μετά από μια δεκαετία. Στην κορυφή με 66 βαθμούς, έχει πίσω της τη Νάπολι (63), με την Ίντερ (που χρωστάει το εκτός έδρας ματς με την Μπολόνια) να έχει χάσει σημαντικό έδαφος (60) και η Γιουβέντους παραμένει στην τέταρτη θέση αλλά έχει πλησιάσει (59). Κομβική αυτή η αγωνιστική (31η) αφού υπάρχουν τα Αταλάντα-Νάπολι και Γιουβέντους-Ίντερ.





Στη μάχη της Ευρώπης για την 5η και 6η θέση, υπάρχουν τέσσερις ομάδες που διεκδικούν το εισιτήριο. Η Αταλάντα έχει 51 σε 29 ματς, όσους έχει και η Ρόμα αλλά σε 30 αγώνες. Ίδιο αριθμό αγώνων για τη Λάτσιο αλλά με 49 βαθμούς, ενώ η Φιορεντίνα έχει 47 αλλά και ματς λιγότερο.

Πάμε τώρα και στη μάχη του υποβιβασμού. Ουραγός η Σαλερνιτάνα με 16 βαθμούς και 2 αγώνες λιγότερους, δύσκολα θα αποφύγει το μοιραίο. Η Τζένοα έχει κάνει μια μίνι αντεπίθεση με τον Μπλέσιν στον πάγκο, μετρώντας 7 σερί ισοπαλίες και μία νίκη για να φτάσει τους 22 βαθμούς, όσους έχει και η Βενέτσια, που έχει έναν αγώνα λιγότερο. Η Κάλιαρι έχει καταφέρει να βγει πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και είναι στο +3 με 25 βαθμούς, ενώ οι Σπέτσια, Σαμπντόρια έχουν από 29 και μπορούν προς το παρόν να αισθάνονται πιο άνετες. Από τις προαναφερθείσες μόνο η Βενέτσια έχει ένα χρωστούμενο παιχνίδι ακόμα.





Η βαθμολογία της Serie A:


Πρώτο κριτήριο στην ισοβαθμία τα μεταξύ τους παιχνίδια, ενώ στη συνέχεια μετράει η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους. Ακολουθεί η διαφορά τερμάτων συνολικά στο πρωτάθλημα και τέταρτο κριτήριο η καλύτερη επίθεση.

Μέχρι τέλους έχει ορισμένα μεγάλα (και εμπορικά) ματς όπως τα Νάπολι-Φιορεντίνα, Νάπολι-Ρόμα, Ίντερ-Ρόμα, Λάτσιο-Μίλαν, Μίλαν-Φιορεντίνα, Φιορεντίνα-Ρόμα, Γιουβέντους-Λάτσιο, Μίλαν-Αταλάντα, Φιορεντίνα-Γιουβέντους.

La Liga: Τα εισιτήρια για Ευρώπη και… La Liga 2



Στην Ισπανία ο τίτλος φαίνεται πως έχει κριθεί και απομένει η απονομή στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία με εννιά αγωνιστικές να απομένουν είναι στο +9. Πιθανότατα και η τετράδα έχει κλειδώσει ή είναι πολύ κοντά στο να συμβεί αυτό, με τη δεύτερη Σεβίλλη να έχει 57. Ακολουθεί η Μπαρτσελόνα με 54 και ματς λιγότερο (σσ. με τη Βαγιεκάνο) και η Ατλέτικο με τους ίδιους βαθμούς. Στην 5η θέση και η μοναδική όπως φαίνεται που μπορεί να απειλήσει η Μπέτις με 50 βαθμούς, η οποία δείχνει να έχει εξασφαλίσει, πάντως, και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η Σοσιεδάδ στους 48 βαθμούς, η Βιγιαρεάλ στην 7η θέση με 45, ενώ η Μπιλμπάο διατηρεί λίγες πιθανότητες με 41 βαθμούς για μια θέση στην εξάδα.





Πάμε τώρα και στα χαμηλά της βαθμολογίας. Η Λεβάντε παρότι μάζεψε τη διαφορά είναι σε μειονεκτική θέση. Τελευταία με 19 βαθμούς και στο -8 από τη σωτηρία, ενώ ακολουθεί με 22 η Αλαβές. Η Μαγιόρκα μετρά έξι σερί ήττες και έχει πέσει στη ζώνη του υποβιβασμού αλλά δεν είναι χαμένη. Με 26 βαθμούς είναι «ολοζώντανη» και στο -1 από την Κάντιθ. Δύο βαθμούς πάνω από τη ζώνη η Γρανάδα και τρεις η Χετάφε, ενώ πιο άνετες με 32 βαθμούς είναι οι Έλτσε, Βαγιεκάνο οι οποίες πέραν της βαθμολογικής ασφάλειας έχουν και ποιοτικά ρόστερ.




Η βαθμολογία της La Liga:


Πρώτο κριτήριο στην ισοβαθμία είναι τα μεταξύ τους παιχνίδια, ενώ στη συνέχεια εξετάζεται η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς. Ακολουθούν η διαφορά τερμάτων στο πρωτάθλημα, η καλύτερη επίθεση, το Fair Play και εφόσον υπάρχει ισοβαθμία παντού διεξάγεται παιχνίδι μπαράζ.

Μέχρι τέλους έχει ορισμένα μεγάλα (και εμπορικά) ματς όπως τα Μπαρτσελόνα-Σεβίλλη, Βιγιαρεάλ-Μπιλμπάο, Σοσιεδάδ-Μπέτις, Σεβίλλη-Ρεάλ Μαδρίτης, Σοσιεδάδ-Μπαρτσελόνα, Μπιλμπάο-Ατλέτικο Μαδρίτης, Ατλέτικο-Ρεάλ, Μπέτις-Μπαρτσελόνα, Βιγιαρεάλ-Σεβίλλη, Ατλέτικο-Σεβίλλη, Βιγιαρεάλ-Σοσιεδάδ.

Bundesliga: Μάχη μέχρι τέλος για αστέρια και υποβιβασμό



Αρχίζει να ξεκαθαρίζει και στη Γερμανία η μάχη του τίτλου, παρότι υπάρχει δρόμος ακόμη. Η Μπάγερν Μονάχου οδεύει ολοταχώς για την κατάκτηση του δέκατου διαδοχικού πρωταθλήματος, ούσα στο +6 από τη δεύτερη Ντόρτμουντ και με επτά αγωνιστικές να απομένουν μοιάζει δύσκολο να χάσει τη διαφορά.



Άλλα δύο εισιτήρια που οδηγούν στο Champions League μένει να βρουν κάτοχο, με τη Λεβερκούζεν να είναι τρίτη με 48 βαθμούς, ενώ ακολουθούν με 45 οι Λειψία, Φράιμπουργκ και η Χοφενχάιμ με 44. Η Κολονία με 40 είναι 7η και θα δώσει τη δική της μάχη για μια θέση στην εξάδα.



Τη μαθηματική επιβεβαίωση περιμένει η Γκρόιτερ Φιρτ για να επιστρέφει στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας και ακολουθεί τρελή μάχη! Η Αρμίνια Μπίλεφελντ έχει 25 και είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη ομάδα που υποβιβάζεται, ενώ έναν βαθμό περισσότερο έχει η Χέρτα που πάει στα μπαράζ. Ισόβαθμη με την ομάδα του Βερολίνου η Άουγκσμπουργκ αλλά και η Στουτγάρδη. Αμφότερες υπερτερούν στην τριπλή ισοβαθμία της Χέρτα, αλλά είναι αμφότερες στο +1 από την προτελευταία θέση και έχουν ακόμη… δρόμο μπροστά τους. Στους 31 και σαφώς πιο άνετη η Βόλφσμπουργκ.

Η βαθμολογία της Bundesliga:


Πρώτο κριτήριο είναι η διαφορά τερμάτων, δεύτερο η καλύτερη επίθεση. Ακολουθεί για κριτήριο οι πόντοι στα μεταξύ τους ματς και εν συνεχεία η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους. Πέμπτο κριτήριο η καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους εκτός έδρας ματς, έκτο η καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας συνολικά στο πρωτάθλημα. Εφόσον υπάρχει ισοβαθμία τότε διεξάγεται αγώνας μπαράζ.

Μέχρι τέλους έχει ορισμένα μεγάλα (και εμπορικά) ματς όπως τα Ντόρτμουντ-Λειψία, Χέρτα-Ουνιόν, Λειψία-Χοφενχάιμ, Λεβερκούζεν-Λειψία, Μπάγερν Μονάχου-Ντόρτμουντ.

Ligue 1: Η Ευρώπη και η… Σεντ Ετιέν



Ξεκάθαρα, όπως και στην La Liga, τα πράγματα και στο γαλλικό πρωτάθλημα με την Παρί Σεν Ζερμέν να έχει εξασφαλίσει ουσιαστικά τον τίτλο ούσα στο +12 από τη δεύτερη θέση. Η μεγάλη μάχη γίνεται για την έξοδο στην Ευρώπη, όπου από τη δεύτερη ως την όγδοη θέση η διαφορά είναι στους 9 βαθμούς. Η Μαρσέιγ είναι στους 53 βαθμούς και στη 2η θέση, ακολουθεί η Ρεν με έναν λιγότερο. Στους 50 η Νις και ακολουθούν οι Στρασβούργο (48), Λιλ (46), Μονακό (44) και Λανς (44).





Από εκεί και πέρα, η ιστορική Μπορντό δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό. Στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με 22, έναν παραπάνω έχει η Μετς και αμφότερες πάνε χέρι-χέρι προς την δεύτερη κατηγορία. Βέβαια, απομένουν εννιά αγωνιστικές δηλαδή 27 διαθέσιμοι βαθμοί, οπότε ας μην προτρέχουμε.

Στη θέση που οδηγεί στα μπαράζ με τον τρίτο της Ligue 2 είναι αυτή τη στιγμή η Σεντ Ετιέν που έχει 27 βαθμούς και προσπαθεί να βάλει από κάτω της αντιπάλους. Κλερμόν και Λοριάν στους 28 βαθμούς, η Τρουά στους 29 και η Ανζέ στους 32 οι ομάδες που βρίσκονται ακριβώς από πάνω.




Η βαθμολογία της Ligue 1:


Πρώτο κριτήριο είναι η διαφορά τερμάτων, δεύτερο η καλύτερη επίθεση και τρίτο η καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Μέχρι τέλους έχει ορισμένα μεγάλα (και πιο εμπορικά) ματς όπως τα Νις-Ρεν, Σεντ Ετιέν-Μαρσέιγ, Ρεν-Μονακό, Παρί Σεν Ζερμέν-Μαρσέιγ, Μπορντό-Σεντ Ετιέν, Μονακό-Νις, Μαρσέιγ-Λιόν, Λιλ-Μονακό, Νις-Λιλ, Ρεν-Μαρσέιγ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x