Τσάρλυ

Προκαλεί τρόμο η Μπάγερν

Ο Τσάρλυ γράφει στο sport-fm.gr για τη νίκη της Μπάγερν επί της Γιουβέντους.

Χαίρετε κύριοι,

Όπως και στο Έμιρεϊτς έτσι και στο παιχνίδι της Τρίτης με τη Γιουβέντους, η Μπάγερν τρόμαξε. Το πρέσινγκ που άσκησαν οι παίκτες του Χάινκες ήταν εξαντλητικό. Προσωπικά τους λυπήθηκα τους ποδοσφαιριστές της Γιουβέντους. Τους έβλεπα να μην αντέχουν και ήθελα να τους άφηναν ήσυχους να παίξουν. Το 90λεπτο ήταν το μαρτύριο του Πίρλο.

Ο Πίρλο είναι «αρρώστια» αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσε να ακολουθήσει την ένταση και την ενέργεια που είχαν βάλει στο παιχνίδι τους οι Γερμανοί. Είναι υπεύθυνος και για τα δύο γκολ και από το πρώτο δευτερόλεπτο φάνηκε πως το παιχνίδι δεν του ταιριάζει. Βλέποντας την εικόνα του Πίρλο σκέφτηκα τι θα γινόταν αν σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι είχε για κάποια Ελληνική ομάδα τόσο άσχημη απόδοση ένας μεγάλος σε ηλικία έμπειρος παίκτης.

Φανταστείτε τι θα γινόταν στη χώρα μας αν έχανε η Εθνική Ελλάδος παιχνίδι έχοντας ως φανερά υπαίτιο τον Καραγκούνη που είναι ο αντίστοιχος Πίρλο της Ελλάδας. Είναι δεδομένο πως θα δεχόταν ξέσκισμα. Εδώ προσέξτε τη διαφορά κουλτούρας. Ήταν από το πρώτο δευτερόλεπτο φανερό πως του Πίρλο δεν του ταίριαζε το παιχνίδι, οι αντίπαλοι έτρεχαν πολύ με τη μπάλα όποτε χρειαζόταν κάλυψη χώρων και πρέσαραν υπερβολικά χωρίς οι συμπαίκτες του Πίρλο να κάνουν γρήγορες κινήσεις για να ξεμαρκαριστούν και να του δώσουν το δικαίωμα να τους ελευθερώσει με ποιοτικές ήρεμες μικρές πάσες.

Ούτε που πέρασε όμως από το μυαλό του να τον αλλάξει. Είμαι σίγουρος ούτε σε κανέναν φίλο της Γιούβε, να τον μειώσει, να τον κατηγορήσει και να τον απαξιώσει. Βλέπετε υπάρχει μια διαφορά. Στο εξωτερικό τους φτασμένους ποδοσφαιριστές τους σέβονται, τους αναγνωρίζουν και τους αγαπάνε, δεν τους ζηλεύουν, δεν νιώθουν φθόνο γι’ αυτούς. Κανένας δεν διανοείται να ζητήσει από τον Ιταλό εκλέκτορα να μην υπολογίζει στον Πίρλο, αντίθετα αν εμφανιζόταν κάποιος ασεβής και τον αγνοούσε θα ξέσπαγε πόλεμος εναντίον του. Στην προκειμένη περίπτωση τόσο ο Κόντε όσο και οι φίλοι της Γιούβε γνώριζαν πως τον Πίρλο έχουν, θα ζήσουν και θα πεθάνουν μαζί του. Αν είναι καλά και του ταιριάζει ο αντίπαλος θα κερδίσουν, αν κλατάρει όπως έγινε στο Μόναχο κανένα πρόβλημα, πάμε για το πρωτάθλημα και βελτιωνόμαστε του χρόνου. Τόσο απλά.

Πέρα από την κακή ημέρα του Πίρλο και του Μπουφόν στο Μόναχο επιβεβαιώθηκε πως το σύστημα με τρεις στόπερ, τρεις κεντρικούς χαφ, δύο φορ και έναν παίκτη σε κάθε πλευρά δεν ταιριάζει στην αντιμετώπιση της Μπάγερν. Οι Βαυαροί δίνουν βάρος στην ανάπτυξη από τις πτέρυγες. Για την ακρίβεια είναι μακράν η καλύτερη ομάδα στον κόσμο όταν ακουμπάνε τη μπάλα στις πλευρές.

Έβλεπα τον Λιστάινερ που είναι μπακάρα και τον λυπόμουν που έπαιζε μόνος την πλευρά απέναντι στον Ριμπερί που έπαιρνε τη μπάλα από το ύψος της σέντρας χωρίς να υπάρχει εξτρέμ να τον μαρκάρει. Το γεγονός αυτό του έδινε μέτρα να τρέξει με τη μπάλα. Μέτρα που του έδιναν τη δυνατότητα να πάρει ενέργεια και να του είναι μετά εύκολο να περάσει με οποιοδήποτε τρόπο τον αντίπαλό του.

Το χειρότερο για τον Ελβετό ήταν πως ο Ρίμπερι έμπαινε προς τα μέσα, έπεφτε πάνω στον Βιδάλ και ο ίδιος δεν είχε ποιον να μαρκάρει και είχε συνεχώς πίσω του τον Αλάμπα που όπως πάντα έπαιζε με πολύ επιθετική λογική και με συνεχόμενα overlap τη θέση. Με λίγα λόγια ο τρόπος παιχνιδιού της Μπάγερν ανέδειξε όλες τις αδυναμίες του 3-5-2. Τακτική δηλαδή που αφήνει παίκτη λιγότερο στις πλευρές, εκεί ακριβώς που στηρίζεται η ανάπτυξη της Μπάγερν.

Τι μπορούσε να κάνει ο Κόντέ; Γι’ αυτό το θέμα έγινε συζήτηση μετά το παιχνίδι στην εκπομπή. Ήταν βλέπετε φανερό πως δεν ταίριαζε το 3-5-2 οπότε υπήρξε αυτόματα η σκέψη πως έπρεπε να αλλάξει τακτική. Βέβαια κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι. Η Γιούβε για δύο συνεχόμενες σεζόν έχει μάθει να λειτουργεί έχοντας πίσω της την ασφάλεια των τριών στόπερ και των τριών κεντρικών χαφ κοντά τους. Δεν είναι εύκολο ειδικά σε ένα παιχνίδι που θα κληθείς να πας σε αντάρτικο, να βγάλεις έναν παίκτη από αυτές τις δύο γραμμές. Θα είναι σαν να γκρεμίζεις τα θεμέλια της ομάδας σου. Νομίζω πως αν μπορούσε να κάνει μια παρέμβαση ο Κόντε αυτή θα έπρεπε να ήταν με το χώρο που καλύπτει ο δεύτερος επιθετικός.

Δηλαδή θα μπορούσε αφήνοντας αναλλοίωτη την τακτική να πάρει εντολή ο Κουαλιαρέλα και αν δεν μπορεί ο Τζιοβίνκο να παίξει από ψιλά τον Ριμπερί και να πηγαίνει πιο κοντά στον Λιστάινερ. Αυτή η εντολή αυτόματα θα έφερνε στον ίδιο ρόλο αριστερά τον Μαρκίζιο και θα μετέτρεπε την τακτική της Γιούβε σε 5-4-1. Η αλήθεια είναι πως ο Κόντε δεν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο γιατί πίστευε πως έχοντας δύο φορ στην επίθεση, θα δημιουργήσει συνθήκες με μακρινές μεταβιβάσεις να πετύχει κάποιο τέρμα η ομάδα του και τα αντίπαλα στόπερ θα τα κρατήσει ψηλά.

Στην πράξη όμως οι Κουαγιαρέλα, Μάτρι ήταν εκτός αγώνα. Δεν συμμετείχαν στο παιχνίδι. Δεν γύρναγαν προς τα πίσω για να πάρουν μπάλα και η Γιούβε ούτε επιθέσεις έχτιζε και τελικά πλήρωσε που δεν υπήρχε παίκτης βάσει της τακτικής της να πάρει από ψηλά τους Ρίμπερι, Ρόμπεν. Στο ποδόσφαιρο βέβαια πρέπει να σε θέλει και η μπάλα. Ειδικά όταν οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσεις προεξοφλούν πως θα πάς να παίξεις άμυνα.

Η Γιουβέντους πήγε στο Μόναχο για να δώσει μάχη για το μηδέν και δέχτηκε ένα περίεργο γκολ από τα αποδυτήρια. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για μια ομάδα που ξέρει πως αν ανοίξει τις γραμμές της, θα εκτεθεί να δεχτεί γκολ πριν καν ο αντίπαλος επιχειρήσει να την πιέσει. Από τη στιγμή που το παιχνίδι ξεκίνησε με 1-0 η Γιούβε έψαχνε ένα θαύμα. Εκεί που έμοιαζε τυχερή και έβλεπε το χρόνο να περνά ήρθε το δεύτερο γκολ.

Μόλις μια φάση πριν ο Κόντε προλάβει να αλλάξει το επιθετικό του δίδυμο. Δεν θα το μάθουμε ποτέ αλλά είναι πιθανό να είχαμε διαφορετικό κλείσιμο στο παιχνίδι αν η Γιούβε είχε φρέσκο το ταιριαστό δίδυμο Βούτσινιτς, Τζιοβίνκο για 25 λεπτά με το σκορ στο 1-0. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι δίκαιο. Η Μπάγερν κυριάρχησε, έχοντας σε εκπληκτική ημέρα τους Ρίμπερι, Μάτζουκιτς. Ο πρώτος ανέδειξε την τακτική αδυναμία στα πλάγια του 3-5-2 και ο Κροάτης φορ με το ασφυκτικό του πρέσινγκ έκανε δύσκολη τη ζωή της βαριάς αμυντικής τριάδας της Γιούβε. Έχει αλλάξει τόσο πολύ το ποδόσφαιρο που ο Μάτζουκιτς έκανε τεράστιο παιχνίδι όχι επειδή σκόραρε αλλά επειδή διέλυσε με το πρέσινγκ του την άμυνα της Γιούβε.

Χαιρετώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x