F1

Τρόπαια με… άρωμα άλλης εποχής στο φετινό βρετανικό Γκραν Πρι

Τα τρόπαια που θα δοθούν στο φετινό Γκραν Πρι του Σίλβερστοουν είναι εμπνευσμένα από εκείνα του πρώτου παγκοσμίου Πρωταθλήματος Formula 1, το 1950.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου το 1950 αποφάσισε να ενώσει επτά ανεξάρτητους αγώνες ταχύτητας, έξι ευρωπαϊκούς και έναν από την Αμερική, σε ένα πρωτάθλημα για αυτοκίνητα που θα τηρούσαν ένα σύνολο κανόνων, θα ακολουθούσαν, δηλαδή, μια φόρμουλα όπως και ο ομώνυμος τίτλος.

Η πίστα του Σίλβερστοουν, ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της RAF, φιλοξένησε τον πρώτο αγώνα στις 13 Μαΐου, εκείνου του έτους. Μέρος έλαβαν 21 οδηγοί από πέντε ομάδες. Πρώτος παγκόσμιος Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ιταλός Τζουζέπε Φαρίνα με το μονοθέσιο της Alfa Romeo.

Το πρωτάθλημα αυτό ονομαζόταν παγκόσμιο, ωστόσο, αρχικά οι αγώνες διεξαγόταν μόνο επί ευρωπαϊκού εδάφους. Έτσι ξεκίνησαν οι διάσημες πίστες του Σίλβερστοουν στη Μεγάλη Βρετανία, της Μόντσα στην Ιταλία, του Σπα στο Βέλγιο, του Μονακό στη Γαλλία.

Η Formula 1 αποτελεί, πλέον, την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, εδώ και δεκαετίες. Σήμερα, γιορτάζοντας την ιστορική συνεργασία μεταξύ της Pirelli και της F1 τα τρόπαια θα έχουν ιδιαίτερη αξία στη συλλογή των νικητών καθώς προσομοιάζουν σε εκείνα του πρώτου πρωταθλήματος.

Στην pοle position του φετινού Γκρα Πριν στο Σίλβερστοουν βρέθηκε ο Βρετανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Λιούις Χάμιλτον, την έβδομη της καριέρας του στην πατρίδας του και την 91η συνολικά. Δεύτερος, ο ομόσταβλός του Βάλτερι Μπότας, ενώ μετά από τις δύο Mercedes, ακολούθησε ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull Racing.



Επμέλεια : Νατάσα Χορτάτου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x