Βάιος Τσούτσικας

Πώς να γλιτώσεις από τον Ρικ;

Ο Παναθηναϊκός αλλάζει επίπεδο με τον Πιτίνο να ενεργοποιεί τα νέα «όπλα» που βρίσκει στο ΟΑΚΑ.

Η επιλογή ήταν μία. Και δεν μπορούσε να είναι άλλη από τον Ρικ Πιτίνο. Από τη στιγμή που ο Αμερικανός δεν σου απαντά με κοφτό «όχι» στην κουβέντα που του ανοίγεις για το ενδεχόμενο επαναπρόσληψής του δεν μπορείς να ρωτάς αλλού για να βρεις τον νέο σου προπονητή.

Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Δεν είναι μόνο ότι είναι ένας μύθος του αθλήματος, ούτε το ότι ήρθε – πριν περίπου 340 μέρες – και ταίριαξε γάντι στον Παναθηναϊκό. Δεν μπορείς να κοιτάξεις αλλού (και) γιατί ο Πιτίνο με τις παρεμβάσεις του άλλαξε την ταυτότητα μιας ομάδας δομημένης σε άλλες βάσεις και την έκανε να παίζει μπάσκετ υψηλής ποιότητας.

Τότε, στις 26 Δεκεμβρίου του 2018, ο Αμερικανός κόουτς βρήκε ένα έτοιμο σύνολο δομημένο με τα υλικά που είχε επιλέξει ο Τσάβι Πασκουάλ. Με παίκτες, δηλαδή, που ο Καταλανός πίστευε ότι θα του κάνουν τη δουλειά του πιο αποτελεσματικά. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Πιτίνο παραμυθιάστηκε κιόλας από την εμφάνιση των παικτών του στο πρώτο του ματς: ο Παναθηναϊκός «λιώνει» στις 28 Δεκέμβρη την ΤΣΣΚΑ και ο νέος του προπονητής πιστεύει πως διαθέτει μια σούπερ επιθετική ομάδα με απλά μπλοκαρισμένους παίκτες. Του πήρε λίγο περισσότερο χρόνο για να καταλάβει ότι έλειπαν από το σύνολο που διαχειριζόταν μερικά πολύ σημαντικά «εργαλεία».

Όπως, για παράδειγμα, ένας Φρεντέτ. Πριν πάμε σε αυτόν, όμως, και στη δομή του φετινού Παναθηναϊκού, μια υπενθύμιση: φέρτε στον νου τον Τόμας (κυρίως) αλλά και τον Παπαγιάννη πριν την έλευση του Αμερικανού και συγκρίνετε την εικόνα τους με αυτή που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2019. Ο Τόμας που έβγαζε όλη τη βάρδια στην αδύνατη πλευρά περιμένοντας να εκτελέσει ένα τρίποντο μετατράπηκε σε έναν από τους καλύτερους low post παίκτες. Ο Παπαγιάννης άρχιζε να θυμίζει κανονικό σκιάχτρο σε σημείο που να δημιουργεί προσδοκίες – άσχετα αν δεν επιβεβαιώθηκαν σε απόλυτο βαθμό – ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί αντίδοτο στο φαινόμενο Ταβάρες.

Στο προκείμενο… Ούτε τη φετινή βερσιόν του Παναθηναϊκού την έχει υπογράψει από πάνω μέχρι κάτω ο Πιτίνο. Και στο φετινό ρόστερ υπάρχουν παίκτες τους οποίους ενδεχομένως δεν θα διάλεγε ποτέ. Αλλά…

Φέτος στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ ο κόουτς θα έχει έναν απίστευτο σκόρερ κι έναν ψηλό που ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Ο Φρεντέτ είχε μπει πολλές φορές στα λόγια του Πιτίνο κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν. Όχι ο ίδιος ο Τζίμερ, αλλά η έλλειψη ενός παίκτη με τα δικά του χαρακτηριστικά. Πολλές φορές και με διάφορες αφορμές – μία που θυμάμαι ήταν η κόντρα του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα και ο Κούριτς – ο Πιτίνο είχε υπογραμμίσει ότι θα ήταν πολύ χρήσιμος για τον Παναθηναϊκό ένας παίκτης με το ένστικτο του φονιά από μακρινή απόσταση τόσο ανεπτυγμένο. Πλέον αυτός υπάρχει και είναι ίσως ο καλύτερος διαθέσιμος στην Ευρώπη. Ο άλλος είναι ο Ουάιλι.

Άγουρος, αδούλευτος, σχεδόν ψαρωμένος ήταν όταν τον αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός στα Γκραν Κανάρια παρ’ όλα αυτά ο Ρικ συμβούλευσε τους ανθρώπους της ομάδας να τον εντάξουν στο ρόστερ τους. Κάτι είχε ξεχωρίσει πάνω του και έχει τεράστιο ενδιαφέρον να τον δούμε να καλλιεργεί αυτό το στοιχείο στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού.

Βάζεις στον λογαριασμό και τον Καλάθη που τόλμησε να τον βάλει δίπλα σε μεγαθήρια του μπάσκετ πολλές φορές την περασμένη σεζόν, τον Παπαπέτρου που βρήκε πραγματικό ρόλο στην ομάδα με τον Πιτίνο στον πάγκο, τους γνωστούς στον κόουτς Παππά, Βουγιούκα, Μήτογλου και καταλαβαίνεις ότι φέτος οι συνθήκες είναι πολύ πιο ευνοϊκές από εκείνες που είχαν διαμορφωθεί πριν περίπου 340 μέρες. Διότι φέτος ο Πιτίνο έρχεται γνωρίζοντας με κάθε λεπτομέρεια το 80% του ρόστερ του Παναθηναϊκού το οποίο έχει ενισχυθεί με δύο ξεκάθαρα δικές του επιλογές.

Και κάτι ακόμα… Πέστε μου έναν άλλον προπονητή ο οποίος θα μπορούσε να βάλει σε φουλ ρυθμό ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα του Παναθηναϊκού σαν τον Τζόνσον. Το κορμί του, η αθλητικότητά του και η οικονομία που κάνει στο παιχνίδι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τον μετατρέψει πολύ γρήγορα από κομπάρσο σε πρωταγωνιστή. Για να μην πούμε και για τον… γκρινιάρη Ράις. Άντε, τώρα, να πας στον Πιτίνο να του παραπονεθείς για τον χρόνο συμμετοχής ή τις λίγες προσπάθειες που παίρνεις.

Γι’ αυτό, λοιπόν, και για πολλά περισσότερα τα οποία θα τα δούμε στο παρκέ προσεχώς η επιλογή του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την επαναπρόσληψη του Πιτίνο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x