sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η μεγαλύτερη στιγμή σε μια ιστορία 111 χρόνων

Ένας από τους πιο σπουδαίους συλλόγους της Ρωσίας, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, συμπληρώνει τα 111 χρόνια ζωής και το sport-fm.gr θυμάται τη σπουδαιότερη στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαιρικού της τμήματος.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι ένα από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ρωσίας, με διακρίσεις σε όλα τα τμήματα της. Αν και οι περισσότεροι την γνωρίζουμε από τις σπουδαίες πορείες που έχει κάνει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αφού εκεί έχει κατακτήσει οκτώ φορές την Ευρωλίγκα και έχει βρεθεί 20 φορές σε Final-4.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η μεγαλύτερη στιγμή σε μια ιστορία 111 χρόνων

Ωστόσο, μια και σήμερα συμπληρώνει τα 111 χρόνια ζωής, το sport-fm.gr σας παρουσιάζει το πιο σπουδαίο επίτευγμα στην ιστορία του συλλόγου σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο λόγος για τον τελικό του Super Cup το 2005 κόντρα στη Λίβερπουλ, καθώς τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, είχε γίνει η πρώτη ομάδα από τη Ρωσία που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο, το UEFA Cup (σημερινό Europa League).

Ας δούμε λοιπόν πως η «ομάδα του στρατού», κατάφερε να κάνει φοβερή πορεία στην Ευρώπη και την παραμονή των 94ων γενεθλίων της, να δίνει έναν από τους πιο ιστορικούς αγώνες της.

Ένα θαύμα που κανείς δεν το πίστευε!



ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η μεγαλύτερη στιγμή σε μια ιστορία 111 χρόνων

Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ξεκίνησαν από πολύ νωρίς μιας και η Ρωσία βρισκόταν στην 21η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Πρώτο εμπόδιο της ήταν η Νέφτσι Μπακού και στη συνέχεια την Ρέιντζερς, κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους ομίλους του Champions League για τη σεζόν 2004-2005.

Εκεί η ομάδα του Βαλέρι Γκαζάεφ δεν είχε εύκολη κλήρωση, αφού κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Τσέλσι, την Πόρτο και την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο απολογισμός της ήταν δύο νίκες (Παρί Σεν Ζερμέν), μία ισοπαλία (Πόρτο) και τρείς ήττες (Τσέλσι και Πόρτο). Με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 3η θέση του ομίλου της.

Αυτό την έφερε στα νοκ-άουτ του UEFA Cup, από όπου ξεκίνησε μια εντυπωσιακή πορεία προς τον τελικό της Λισαβόνας, όπου απέκλεισε τη Μπενφίκα, την Παρτιζάν, την Οσέρ και την Πάρμα. Χαρακτηριστικό του θαύματος, είναι ο αγώνας με τον γαλλικό σύλλογο στον εντός έδρας αγώνα των προημιτελικών.



Αφού έφτασε λοιπόν στον τελικό της Λισαβόνας, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε πλέον δύσκολο έργο να αντιμετωπίσει την Σπόρτινγκ μέσα στην έδρα της, το «Ζοσέ Αλβαλάδε». Ένα στάδιο στο οποίο είχε γεμίσει με 51.000 οπαδούς της πορτογαλικής ομάδας. Ωστόσο αυτό δεν της στάθηκε εμπόδιο και κατάφερε να πάρει τη νίκη, με 3-1 χάρη στα γκολ των Γιούρι Ζιρκόφ, Ντάνι Καρβάλιο και Βάγκνερ Λοβ.



Η κατάκτηση του UEFA Cup, την έστειλε στο Super Cup με αντίπαλο την Λίβερπουλ!


Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αφού κατέκτησε τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή κατηγορία, έγινε η πρώτη ομάδα από την Ρωσία που θα λάμβανε μέρος σε έναν τελικό Super Cup. Εκεί θα είχε να αντιμετωπίσει την κάτοχο του Champions League του 2005, Λίβερπουλ που σήκωσε το 5ο τρόπαιο της στη διοργάνωση. Μάλιστα ακόμα πιο σπουδαίο για τους Ρώσους ήταν διπλή γιορτή, αφού ο αγώνας θα γινόταν την παραμονή από τα 94α γενέθλια της (26/8/2005).

Το πόσο σημαντικό ήταν η κατάκτηση ενός ακόμα ευρωπαϊκού τροπαίου και για τις δύο ομάδες, μπορούσε κανείς να το καταλάβει και από τις δηλώσεις που έκαναν οι αρχηγοί. Συγκεκριμένα για τους Ρώσους, ο Σεργκέι Ιγκνασέβιτς είχε δηλώσει: «Ξέρουμε ότι οι παίχτες τους είναι πολύ ισχυροί καθώς κέρδισαν και το Champions League», ενώ από την πλευρά του ο Στίβεν Τζέραρντ, είχε πει: «Είναι η ευκαιρία μας να κατακτήσουμε άλλο ένα κύπελλο. Όταν παίζεις απέναντι σε καλές ομάδες πρέπει να κάνεις το καλύτερο. Δεν κοιτάω το παρελθόν και την κατάκτηση του Champions League».

Στο αγωνιστικό κομμάτι και οι δύο ομάδες είχαν απουσίες, καθώς από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας έλειπε ο Ίβιτσα Όλιτς, που είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο του. Από την άλλη, οι «Reds» δεν μπορούσαν να υπολογίζουν στους Ντζίμι Τραορέ και Πίτερ Κράουτς. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, εκτός είχε μείνει και ο Στίβεν Τζέραρντ που δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί.

Το μεγάλο όνειρο κράτησε για 82 λεπτά!


Με τη σέντρα της αναμέτρησης και οι δύο ομάδες έδειχναν να πατάνε καλά στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο το υψηλότερο επίπεδο των παικτών της Λίβερπουλ, τις έδωσε την ευκαιρία να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο.

Οι Ρώσοι σε όλη την διάρκεια του πρώτου 45λέπτου, είχαν δύο ευκαιρίες, με τη μία από αυτές να την μετατρέπει σε γκολ στο 28ο λεπτό ο Ντάνι Καρβάλιο.

Με την επιστροφή των δύο ομάδων στο γήπεδο, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πάλευε με νύχια και με δόντια να κρατήσει το 1-0 υπέρ της και είχε την τύχη με το μέρος της, καθώς οι προσπάθειες της Λίβερπουλ δεν είχαν την κατάληξη που θα ήθελαν οι παίκτες της ομάδας.

Μάλιστα η «ομάδα του στρατού» έφτασε πολύ κοντά στο να καθαρίσει το παιχνίδι, με τον Βάγκνερ Λοβ στο 77’. Αυτός που τελικά κατάφερε να κρατήσει τους Άγγλους ζωντανούς, ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ που είχε περάσει στο γήπεδο στο 79ο λεπτό και στο 82’, έκανε το 1-1 για τη Λίβερπουλ.

Αυτό το σκορ παρέμεινε μέχρι το τέλος του 90λέπτου, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στην παράταση. Εκεί που η πιο ξεκούραστη Λίβερπουλ, με δεύτερο γκολ του Τζιμπρίλ Σισέ στο 102’ και του Λουίς Γκαρσία στο 109', επικράτησε με 3-1 και κατέκτησε για 3η φορά στην ιστορία της το UEFA Super Cup.

Μπορεί για τους παίκτες και για τους φίλους να έμεινε η πίκρα, ωστόσο όλη η σεζόν του 2004/2005, θεωρείται μια από τις κορυφαίες της ιστορίας της.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x