sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το γκολ της χρονιάς, η ακρίδα και η Ελλάδα: Όταν ο… Τζέιμς έγινε Χάμες στα γήπεδα της Βραζιλίας

Με τον Χάμες Ροντρίγκες να γίνεται παίκτης του Ολυμπιακού, το sport-fm.gr θυμάται το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, όπου ο Κολομβιανός αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ.

Λίγο καιρό μετά την απόκτηση του Μαρσέλο, ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει μία ακόμη μεγάλη μεταγραφή, αποκτώντας τον Χάμες Ροντρίγκες.

Ο Κολομβιανός έψαχνε... διαφυγή από το Κατάρ και την Αλ Ραγιάν και τη βρήκε στους πρωταθλητές Ελλάδας, επιστρέφοντας έτσι στην Ευρώπη μετά από έναν χρόνο στη Μέση Ανατολή.

Ένας εκ των πιο χαρισματικών ποδοσφαιριστών της δεκαετίας του ’10, ο 31χρονος σήμερα μεσοεπιθετικός πέρασε από Πόρτο, Μονακό, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου και Έβερτον προτού πάει στα εμιράτα, έχοντας κατακτήσει Champions League, πρωταθλήματα και Κύπελλα, αποτελώντας παράλληλα βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ομάδας της Κολομβίας.

Με τη φανέλα της άλλωστε συστήθηκε για τα καλά στο παγκόσμιο κοινό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, όταν αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του θεσμού, με έξι γκολ – ένα εκ των οποίων είχε ανακηρυχθεί το καλύτερο της χρονιάς σε όλον τον κόσμο...

Χάμες Ροντρίγκες: Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014

Τον Ιούνιο του ’14 λοιπόν, ο τότε παίκτης της Μονακό προερχόταν από μία γεμάτη χρονιά με δέκα γκολ και 14 ασίστ σε 38 συμμετοχές με τη γαλλική ομάδα, η οποία είχε δαπανήσει 45 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από την Πόρτο.

Η Κολομβία, με προπονητή τον Χοσέ Πέκερμαν και παίκτες όπως ο Χουάν Κουαδράδο, ο Φρέντι Γκουαρίν, ο Κάρλος Μπάκα και φυσικά ο Ροντρίγκες – τον οποίο μέχρι τότε αποκαλούσαμε Τζέιμς - επέστρεφε στον θεσμό μετά από 16 ολόκληρα χρόνια.

Ο όμιλος με Ελλάδα, Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού έχριζε τους Κολομβιανούς φαβορί για την πρωτιά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο γήπεδο.

Η δουλειά φάνηκε από την αρχή, με τους «καφετέρος» να επικρατούν 3-0 της Εθνικής μας ομάδας ανοίγοντας το σκορ με τον Αρμέρο στο 5’ και κλειδώνοντας τη νίκη με γκολ του Γκουτιέρες στο 58’. Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ροντρίγκες είχε βάλει το κερασάκι στην τούρτα, με το πρώτο εκ των έξι γκολ που θα σημείωνε στα γήπεδα της Βραζιλίας.



Ο 23χρονος τότε ποδοσφαιριστής σκόραρε από μία φορά και στις άλλες δύο νίκες της ομάδας του στον όμιλο, ανοίγοντας τον δρόμο για το 2-1 επί των Ιβοριανών και ολοκληρώνοντας τον θρίαμβο (4-1) ενάντια στους Ιάπωνες.

Εντέλει, η Κολομβία προκρίθηκε ως πρώτη, με την Ελλάδα να ακολουθεί!

Τα πράγματα σοβάρεψαν στα νοκ άουτ. Ακολούθησε, βλέπετε, το νοτιοαμερικάνικο ντέρμπι ενάντια στην Ουρουγουάη, που είχε τερματίσει 2η πίσω από την... Κόστα Ρίκα και μπροστά από Ιταλούς και Άγγλους στον όμιλο.

Με παίκτες όπως ο Ντιέγκο Γοδίν, ο Ντιέγκο Φορλάν, ο Έντινσον Καβάνι και ο Μάξι Περέιρα, η «σελέστε» έμοιαζε ως το φαβορί αλλά μέσα στο γήπεδο, έλαμψε το άστρο του Χάμες.

Με το ματς στο 0-0, και δύο λεπτά να απομένουν για τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, η μπάλα έμεινε για λίγα δευτερόλεπτα στον αέρα μετά από αλλεπάλληλες κεφαλιές έξω από την περιοχή των Ουρουγουανών, προτού φτάσει τον Ροντρίγκες.

Ο Κολομβιανός την στόπαρε με το στήθος έχοντας πλάτη στο τέρμα και, δίχως να το σκεφτεί καθόλου, έκανε μισή περιστροφή και σούταρε με το αριστερό. Ήταν το τέλειο βολέ...



Η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Φερνάντο Μουσλέρα και κατέληξε στο βάθος της εστίας, με τους κάτι παραπάνω από 70.000 οπαδούς στο “Maracana” να παραληρούν!

Το κοινό είχε δει ήδη την απίθανη κεφαλιά του Ρόμπιν Φαν Πέρσι στο 5-1 της Ολλανδίας επί της Ισπανίας στους ομίλους, όμως το γκολ του Χάμες ήταν το κάτι άλλο.

Ο Κολομβιανός ωστόσο δεν είχε σταματήσει εκεί. Στο 50’ κλείδωσε τη νίκη-πρόκριση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του με κοντινό σουτ, οδηγώντας το για πρώτη φορά στην ιστορία του στα προημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.



Εκεί, περίμενε η διοργανώτρια –και φαβορί για τον τίτλο, πριν το κάζο της 8ης Ιουλίου- Βραζιλία. Η αμυντική γραμμή της «σελεσάο» έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση, με Σίλβα (7’) και Λουίζ (69’) να δίνουν προβάδισμα δύο τερμάτων, προτού ο Χάμες ξαναβάλει την Κολομβία στο ματς με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 80’. Ένα γκολ που δεν ήταν αρκετό, ωστόσο έδωσε στον Ροντρίγκες τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης – παρότι πρόλαβε να παίξει μόνο μέχρι τους «8».

Σταμάτησε, βλέπετε, στα έξι γκολ (συν δύο ασίστ), ένα περισσότερο από τον πρωταθλητή κόσμου, Τόμας Μίλερ και δύο περισσότερα από Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ και Ρόμπιν Φαν Πέρσι.

Εκείνο το... τεμάχιο με την Ουρουγουάη έμεινε ως το απόλυτο highlight του τουρνουά μαζί με την κεφαλιά του «Ιπτάμενου Ολλανδού», τα δάκρυα των Βραζιλιάνων μετά το 7-1 από τη Γερμανία αλλά και την... ακρίδα που είχε αναπαυτεί πάνω στον Κολομβιανό κατά τη διάρκεια της ήττας στα προημιτελικά!



Λίγες ημέρες μετά το τέλος της πορείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Χάμες άφησε το Μονακό για να φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, που είχε αναγκαστεί να δώσει 75 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον παίκτη που έλαμψε στο Μουντιάλ.

Τον δε Νοέμβριο, πήρε και το βραβείο Πούσκας για το καλύτερο γκολ της χρονιάς, ξεπερνώντας εκείνο του Φαν Πέρσι και της Στέφανι Ρος...



Πέραν των βραβείων όμως, είχε κερδίσει εκατομμύρια νέους οπαδούς σε όλον τον κόσμο. Από απλούς φίλους του ποδοσφαίρου, μέχρι επώνυμους, καθώς Λεμπρόν Τζέιμς και Rihanna, μεταξύ άλλων, είχαν εκφράσει τον θαυμασμό τους για τον Κολομβιανό! «Βλέποντας την Κολομβία στο Μουντιάλ βρήκα τον αγαπημένο μου παίκτη. Προφανώς το όνομα βοήθησε» θα έγραφε ο King James, την ώρα που η διάσημη τραγουδίστρια τόνιζε πως «είναι γλυκόπικρο, έχυσα ένα δάκρυ για σένα, Ροντρίγκες».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x