sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ: Όταν σκόραρε από τα 60 μέτρα

Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια ο γκολκίπερ Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με ένα απίστευτο σουτ από τα 60 μέτρα και το sport-fm.gr θυμάται εκείνο το αλησμόνητο σουτ.

Ένα πέπλο σιγής σκεπάζει το γήπεδο, καθώς ο εκτελεστής του φάουλ τοποθετεί την μπάλα στο σημείο που πρέπει, υπολογίζει την απόσταση σε συνδυασμό με τη γωνία και ετοιμάζεται να εκτελέσει. Άπαντες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τη στιγμή που παίρνει φόρα… Με ένα «μαγικό» άγγιγμα η μπάλα στροβιλίζεται στον αέρα, παίρνει ελικοειδή τροχιά και περνά ταχύτατα πάνω από το τείχος, καταλήγοντας στο παραθυράκι της εστίας.

Στο πέρασμα των χρόνων έχουμε δει αρκετούς αμυντικούς, μέσους ή επιθετικούς να επιχειρούν κάτι ανάλογο και να βρίσκουν δίχτυα. Σπεσιαλίστες που μπορούν να σκοράρουν από οποιαδήποτε πιθανή ή απίθανη γωνία, σπέρνοντας το φόβο στις καρδιές των αντιπάλων.

Σχεδόν ποτέ όμως δεν είχε αντικρίσει κανείς έναν γκολκίπερ σε αυτή τη θέση. Ποτέ πριν δεν είχε παρουσιαστεί στην ποδοσφαιρική υφήλιο ένας τερματοφύλακας που έχει σημειώσει χατ-τρικ. Όλα αυτά, προτού εμφανιστεί ο Παραγουανός, Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ. Και εκείνος δεν το κατάφερε μονάχα μερικές φορές, αλλά πολλές περισσότερες.

Γεννημένος στην πόλη Λούκε της Παραγουάης τα παιδικά του χρόνια μόνο εύκολα δεν ήταν. Κάρπος μια πάμφτωχης οικογένειας δεν είχε παπούτσια να φορέσει μέχρι τα επτά του, ενώ προκειμένου να συνδράμει οικονομικά σε ηλικία πέντε ετών άρχισε να αρμέγει αγελάδες και να πουλάει το γάλα τους στο γειτονικό προάστιο Νιου Γκουασού.

Τον αποκαλούσαν «μπουλντόγκ», λόγω της οξύθυμης προσωπικότητάς του και επειδή συνήθιζε να φοράει μια φανέλα με ένα σκύλο μάρκας μπουλντόγκ. Συνολικά σκόραρε 62 φορές και ο μοναδικός γκολκίπερ που σκόραρε περισσότερα γκολ από αυτόν είναι ο θρυλικός Ροτζέριο Σένι με 131.

«1000 φορές να το εκτελούσα έτσι, γκολ δεν θα έβαζα»
Όσο για το εν λόγω γκολ σε μια παλαιότερη συνέντευξη του στο περιοδικό «Four Four Two», είχε επισημάνει: «Πολλοί παίκτες έχουν βρει δίχτυα από μακρινή απόσταση, εντούτοις συνήθως αυτό το πετυχαίνουν κατά τύχη. Το παιχνίδι είχε σταματήσει για φάουλ στο γήπεδό μας. Ο Χερμάν Μπούργος είχε βγει από την εστία του και μιλούσε σε έναν αμυντικό, χωρίς να κοιτάει τι συμβαίνει.

Ανέβηκα ψηλά για να διαμαρτυρηθώ για το φάουλ και όταν ήμουν πέντε μέτρα από την μπάλα, είδα τι συνέβαινε και αποφάσισα να το εκτελέσω. Οι συμπαίκτες μου φώναζαν ‘’σταμάτα, σταμάτα’’, όμως ούρλιαξα ‘’φύγετε από μπροστά μου, θα το κοπανίσω’’. Είπα στον διαιτητή να σκύψει και όλα πήγαν μια χαρά. Η μπάλα έμοιαζε να φεύγει πολύ ψηλά, όταν ξαφνικά βούτηξε, έπεσε πίσω από τον τερματοφύλακα και πήγε μέσα.

Πάντα λέω ότι ένας άγγελος την κατέβασε για μένα. Αν εκτελούσα ακόμη 1.000 φάουλ με αυτόν τον τρόπο, ποτέ δεν θα σκόραρα έτσι. Εκείνη τη φορά πήγε μέσα και μας έδωσε το παιχνίδι
», τόνισε ο τότε πορτιέρο της Βέλες Σάρσφιλντ.

Για την ιστορία η Βέλες επικράτησε της Ρίβερ με σκορ 3-2.

Άλλωστε, όπως είχε πει και ο ίδιος κάποτε: «Δεν ξέρω ακριβώς πόσα θα κόστιζα στη σημερινή εποχή, αλλά ένας τερματοφύλακας που έχει τη δυνατότητα να παίζει και στην επίθεση και να βάζει γκολ μάλλον κοστίζει αρκετά λεφτά…»



Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x