Νίκος Ζέρβας

Μια φανταστική ομάδα που πέταγε… βότσαλα στον Βόσπορο

Ο Νίκος Ζέρβας αναλύει μία ακόμα μπασκετική παράσταση του Ολυμπιακού στην φετινή Ευρωλίγκα κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, που τον εδραιώνει στα πλέι οφ και του δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει πλεονέκτημα.

Λένε πως στην ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο και στην περίπτωση του Ολυμπιακού επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά. Πριν από το τζάμπολ του αγώνα με την Φενέρμπαχτσε στις όχθες του Βοσπόρου, οι περισσότεροι αναρωτιόμασταν αν θα τα καταφέρει σε ένα ακόμα πολύ δύσκολο παιχνίδι με μία κομβική απουσία. Λίγο πριν το τζάμπολ, οι απώλειες έγιναν δύο, καθώς μετά τον Σλούκα, δεν μπόρεσε να αγωνιστεί και ο Πίτερς. Όμως ο απολογισμός των νικηφόρων αποτελεσμάτων με σημαντικούς απόντες συνεχίστηκε. ΟΑΚΑ, Μπολόνια, ΣΕΦ με Μακάμπι και Πόλη με Φενέρ. Τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και συνεχίζει…

Πολύ απλά γιατί ο Ολυμπιακός είναι μία φανταστική ομάδα, με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Η απόλυτη δικαίωση του Γιώργου Μπαρτζώκα πως δεν… γουστάρει τις ομάδες που στηρίζονται στις μονάδες αλλά στο σύνολο, έχει φέρει τους «ερυθρόλευκους» για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα στην κορυφή της Ευρωλίγκας με απολογισμό έξι νίκες στους επτά πρόσφατους αγώνες. Ο εξαιρετικά δύσκολος Ιανουάριος ολοκληρώθηκε σχεδόν με το απόλυτο και αν στην πανέμορφη μπασκετική τούρτα μπει και κερασάκι με νίκη επί της Εφές την Παρασκευή, ο δρόμος για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ θα είναι ορθάνοικτος. Ένας δρόμος που είναι μέσω μίας υπέροχης διαδρομής, που θαυμάζουν όλοι οι φίλοι του μπάσκετ και αναγνωρίζουν όλοι οι αντίπαλοι.

Στην «Ulker Sports Hall», ήταν μία ακόμα στάση αυτού του υπέροχου ταξιδιού, με τον επισκέπτη να δείχνει από νωρίς τις… άγριες διαθέσεις του. Με αμυντικό πλάνο από τους προπονητές που είχαν διαβάσει και πως… αναπνέουν οι παίκτες της Φενέρ, ο Ολυμπιακός ήλεγξε με το «καλησπέρα» τον ρυθμό, έβγαλε εκτός δημιουργικής εξίσωσης τον Καλάθη και έβαλε μπόλικο βούτυρο στο ψωμί του, παίρνοντας μεγάλη ώθηση και αυτοπεποίθηση στην επίθεση. Με άμυνα από μπροστά στα μις ματς, έκλεψαν μπάλες, με αλλαγές στα μαρκαρίσματα όταν απαιτούνταν, με βοήθειες στο χαμηλό ποστ, αλλά και δυναμικά χεντς άουτ και προσωπικές άμυνες, έδωσαν κυριολεκτικά, ρεσιτάλ. Στην επίθεση, την αρχή έκαναν οι καταπληκτικοί Παπανικολάου και Κάναν, ο Γουόκαπ οργάνωνε μαεστρικά και δημιουργούσε και για τον Σλούκα, ο Βεζένκοβ μάζευε τα ριμπάουντ και το δεύτερο rotation με Λαρεντζάκη, ΜακΚίσικ και Λούντζη, βοήθησε στο να είναι το σκορ 16-46 στο 15΄. Απόλυτη κυριαρχία και κονιορτοποίηση του οτιδήποτε προσπαθούσε να κάνει στο παρκέ η γηπεδούχος.

Παράλληλα, τα… άσφαιρα που έριχναν οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη, μεγάλωσαν τον εκνευρισμό τους, που προήλθε και από την υπερβολική και σε ένα βαθμό αδικαιολόγητη πίεση που μπήκε πριν το τζάμπολ για την νίκη-εκδίκηση της ήττας στον πρώτο γύρο. Μεγάλο θύμα της, ήταν ο Γουίλμπεκιν, ο οποίος αφού πρόλαβε να ρίξει πέντε τρίποντα στο σίδερο, αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές και διευκόλυνε ακόμα περισσότερο το έργο του Ολυμπιακού. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με +21, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 9/16 τρίποντα, 10 ασίστ για 7 λάθη, 8 επιθετικά ριμπάουντ και 4 κλεψίματα. Με την Φενέρ στα 11/33 και μόλις 6 τελικές πάσες, το ranking έγραφε 68-15. Και η μισή δουλειά είχε γίνει. Αυτό που αρκούσε στον Ολυμπιακό στο δεύτερο μέρος, είναι να αποδείξει ότι έμαθε από τα παθήματά του απέναντι σε Βαλένθια και Βιλερμπάν και να μην απωλέσει τέτοια διαφορά.

Η Φενέρ που κρατιόταν σε μια κάποια επαφή λόγω της… τρέλας του Γκούντουριτς και τα ριμπάουντ του Αντετοκούνμπο, έχανε 15-4 στους πόντους από λάθη και 10-5 από έξτρα κατοχές. Η είσοδος των «ερυθρόλευκων» στο τρίτο δεκάλεπτο, ξεκαθάρισε οριστικά την κατάσταση. Ο εξαιρετικός Κάναν, με εμφανή διάθεση να πάρει τα σουτ που πρέπει και αξίζει, ήταν «καυτός» και απέδειξε γιατί ο προπονητής του τον στήριξε όταν σχεδόν άπαντες, φωνασκούσαν για να τον αλλάξει. Λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη στον προπονητή που παρουσιάζει μια τέτοια εικόνα ομάδας, δεν βλάπτει. Ο Ολυμπιακός χαλάρωσε υπερβολικά στο τέταρτο δεκάλεπτο, έδωσε 19 έξτρα κατοχές από χαμένα ριμπάουντ (τρίτο σερί ματς που συμβαίνει και θα πρέπει να αλλάξει), δέχθηκε κάποια τρίποντα από τον Μαχμούτογλου και η διαφορά έπεσε στο -13. Το τάιμ άουτ και το μεγάλο τρίποντο του MVP Γουόκαπ, έβαλαν οριστικό τέλος στο παιχνίδι, καθώς η Φενέρ δεν πήρε τίποτα από παίκτες κλειδιά όπως Καλάθης, Μότλεϊ, Χέιζ και Πιέρ.

Ο Ολυμπιακός νίκησε με ποσοστό 58,6% στα τρίποντα, που σίγουρα είναι υπερβολικά υψηλό, όμως προήλθε από τρομερή κυκλοφορία της μπάλας, φρέσκιες και όμορφες ιδέες επιθετικά στο παρκέ. Για ένα ακόμα ματς οι νταμπλούχοι Ελλάδας πήραν περισσότερους πόντους (21-14) από λάθη αντιπάλου έχοντας ένα παραπάνω σφάλμα στην συγκομιδή τους. Αν εξαιρέσουμε το πρώτο πεντάλεπτο του τέταρτου δεκαλέπτου, οι παίκτες του έβγαλαν σιγουριά (σ.σ. εξ’ και τα βότσαλα στον Βόσπορο στα σουτ πίσω από τα 6.75μ.), πίστη στο πλάνο και αυτοπεποίθηση και μέσα σε ενάμισι μήνα, νίκησαν δις με ευκολία μια ομάδα με διπλάσιο και πλέον μπάτζετ. Διαχειρίστηκαν εξαιρετικά τις απουσίες, έδωσαν όλοι από κάτι -ο αόρατος επιθετικά Φαλ ήταν ο δεύτερος δημιουργός της ομάδας με 4 ασίστ και ο Λούντζης ανταποκρίθηκε αμυντικά με 3 κλεψίματα και 2 τελικές πάσες- και η κορυφή παρέμεινε «ερυθρόλευκη».

Λίγες ώρες έμειναν για να συνεχιστεί το ταξίδι. Για άλλη μία φορά με δώδεκα χιλιάδες συνταξιδιώτες. Όσο τα βήματα γίνονται αργά και σταθερά και το κεφάλι μένει χαμηλά, οι πιθανότητες να είναι όμορφος και ο προορισμός αυξάνονται σημαντικά…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x