Νίκος Ζέρβας

Αρκεί να είναι και οι… δώδεκα

Ο Φώτης Κατσικάρης ανακοίνωσε την προεπιλογή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ ενόψει Παγκόσμιου και ο Νίκος Ζέρβας γράφει στο www.sport-fm.gr για το τι θα πρέπει να εύχονται οι έλληνες φίλαθλοι.

Το ποδοσφαιρικό μουντιάλ μας αποχαιρετά απόψε και ο Φώτης Κατσικάρης φρόντισε να μας βάλει άμεσα στους ρυθμούς του μπασκετικού… Ανακοίνωσε πρωί Κυριακής τους δεκαέξι εκλεκτούς του ενόψει της έναρξης της προετοιμασίας την επόμενη Δευτέρα και μας έδωσε «τροφή» για συζήτηση, για το τι να περιμένουμε από αυτή την Εθνική. Σε μία προεπιλογή που είναι ξεκάθαρο πως ο προπονητής έχει ουσιαστικά καταλήξει στους δώδεκα που θέλει για το Παγκόσμιο και επιβραβεύει τέσσερις «ρεζέρβες», για την πολύ καλή τους παρουσία τη σεζόν που μας πέρασε.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Κοιτάζοντας κανείς τους δώδεκα «βασικούς», καταλήγει στο συμπέρασμα πως βάσει υλικού, η Εθνική μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, παρότι θα λείψουν παίκτες όπως οι Σπανούλης και Περπέρογλου, που ήταν αδύνατο να συμμετάσχουν λόγω τραυματισμών. Πάμε βήμα-βήμα. Στην περιφέρεια υπάρχουν οι Ζήσης, Καλάθης, Μάντζαρης, Σλούκας και Βασιλειάδης, πεντάδα που δεν υστερεί, ιδιαίτερα αν και όλοι τους κάνουν στο τουρνουά από μια έξτρα δουλειά, ώστε να καλύψουν το «κενό» του V-Span. Στα φόργουορντ, η Εθνική έχει Παπανικολάου-Αντετοκούνμπο στο «3» και Καϊμακόγλου-Πρίντεζη στο «4». Και οι τέσσερις διαθέτουν το ταλέντο να αντεπεξέλθουν και μοναδικό ερωτηματικό είναι το κατά πόσο είναι έτοιμος να ανταποκριθεί με το «καλημέρα» στο υψηλό επίπεδο μίας τέτοιας διοργάνωσης ο παίκτης των Μπακς.

Στο «5», η Εθνική παρουσιάζεται πιο «γεμάτη» από ποτέ, καθώς η παρουσία των Μπουρούση, Κουφού και Βουγιούκα, δίνει στον προπονητή πολλές λύσεις και διαφορετικά στυλ παιχνιδιού, ανάλογα με τις ανάγκες ενός αγώνα. Η συγκεκριμένη δωδεκάδα λοιπόν, είναι κοινής αποδοχής και αποτελεί το καλύτερο δυνατό. Υπάρχουν όμως πολλά «αλλά» και δυσκολίες, μέχρι να την… έχουμε οριστικά. Ο Νικ Καλάθης απολογείται εντός της εβδομάδας στη FIBA, ενδέχεται να τιμωρηθεί και να τον στερηθούμε. Πιθανή απουσία του θα είναι μέγιστο πλήγμα, ελέω και της απουσίας Σπανούλη. Προκαλεί μάλιστα πολλές απορίες, πως η ΕΟΚ πήρε το ρίσκο και τον ανακοίνωσε, από τη στιγμή που δεν έχει παρθεί απόφαση.

Ο ομογενής γκαρντ, δεν είναι το μοναδικό ερωτηματικό. Υπάρχουν οι παίκτες του Ολυμπιακού, Πρίντεζης, Μάντζαρης και Σλούκας που βρίσκονται στη μέση της κόντρας των «ερυθρόλευκων» με την ομοσπονδία για το θέμα της ασφάλισης. Στη περίπτωση των Νέων, ο σύλλογος έδειξε καλή θέληση, αλλά τα ποσά των συμβολαίων των Ανδρών είναι πολύ μεγαλύτερα. Το λάθος της ΕΟΚ με τον τραυματισμό του Παπαπέτρου, έβαλε και άλλο «λάδι στη φωτιά», αλλά ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά και οι τρεις προαναφερθέντες να δώσουν κανονικά το παρών στην Ισπανία.

Αντί επιλόγου, δύο-τρία σχόλια και μία ένσταση για την τετράδα Αθηναίου, Γιάνκοβιτς, Μπόγρη και Τσαϊρέλη, αλλά και αυτή των απόντων Φώτση, Σχορτσανίτη, Μαυροκεφαλίδη και Μπράμου. Για τους τέσσερις πρώτους η επιβεβαίωση της προσπάθειάς τους είναι από μόνη της ένα μεγάλο κέρδος για τη συνέχεια της καριέρας τους, χωρίς να αποκλείεται κάποιοι εξ’ αυτών να πάρουν τελικά τη μεγάλη ευκαιρία. Για τον μεγάλο Αντώνη Φώτση, ορθώς ο Κατσικάρης αποφάσισε να μην τον «ταλαιπωρήσει» από τη στιγμή που οι Πρίντεζης-Καϊμακόγλου είναι ακλόνητοι, ενώ ο Μπράμος, εκτός του ότι προσπαθεί να κάνει πράξη το όνειρο στο ΝΒΑ, είχε μέτρια ως κακή σεζόν και λογικά είναι εκτός.

Όσο για τους Μαυροκεφαλίδη-Σχορτσανίτη; Προκαλεί απορίες, πως γίνεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι κάτι να τους συμβαίνει, όμως έτσι και αλλιώς βάσει φιλοσοφίας και μπάσκετ που θέλει να παίξει αυτή η Εθνική, στη «δωδεκάδα» δύσκολα χωρούσαν…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x