Νίκος Ζέρβας

Της αμύνης τα παιδιά, κλειδώσαν την «βασίλισσα»

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την δεύτερη νίκη του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, που συνοδεύτηκε από μία ακόμα αμυντική… παράσταση και πολλούς πρωταγωνιστές στο παρκέ.

Αν η πρεμιέρα για τον Ολυμπιακό κόντρα στην Μπασκόνια, ανέδειξε την φετινή ανοδική του τάση, προβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό τα δυνατά του σημεία, η συνέχεια απέναντι στην πολύ ανώτερη ποιοτικά, ποσοτικά και σε επίπεδο ομοιογένειας Ρεάλ Μαδρίτης, την επιβεβαίωσε. Οι «ερυθρόλευκοι» ανταποκρίθηκαν άψογα σε μία από τις πιο δύσκολες εντός έδρας αποστολές τους φέτος, ακολουθώντας για σχεδόν σαράντα λεπτά το πλάνο τους.

Κατέθεσαν τρομερά αποθέματα ενέργειας στο παρκέ και μάλιστα όταν το ματς κρινόταν, είχαν αμείωτη ένταση στην άμυνα και έκαναν, όσα χρειάζονταν, για να βάλουν την δεύτερη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια στο… σακούλι. Μία νίκη που παρότι είναι ακόμα απελπιστικά πολύ νωρίς, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της διοργάνωσης. Εκτός του ότι δίνει ψυχολογική ώθηση, πόσες ομάδες που θα ανταγωνιστούν με τον Ολυμπιακό για την είσοδο στα πλέι οφ, θα νικήσουν στο γήπεδό τους την «βασίλισσα»; Που εκτός της δεδομένης ποιότητάς της, θα έχει σύντομα άλλους δύο εξαιρετικούς παίκτες στο rotation της, τους Ράντολφ και Τόμπκινς. Λίγο πριν το ματς «παγίδα» με το Λαύριο για το πρωτάθλημα και την πρώτη διπλή αγωνιστική της Ευρωλίγκας, οι παίκτες του Μπαρτζώκα κράτησαν την έδρα τους και συνεχίζουν.

Ρισκάροντας κάποια πράγματα και έχοντας ανταποκριθεί εξαιρετικά σε κάποια άλλα, δεν έχασαν ποτέ τον έλεγχο της κατάστασης, ακόμα και όταν βρέθηκαν για πρώτη φορά στο -5 στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου. Δεν πτοήθηκαν ούτε από τα 2/12 τρίποντα του πρώτου ημιχρόνου (0/8 στην αρχή), ούτε από τους μόλις επτά πόντους που πέτυχαν από τα πολλά για το ύψος της Ρεάλ, 11 επιθετικά ριμπάουντ. Δεν μπόρεσαν να πάρουν πράγματα στο «ανοικτό» γήπεδο, όπου η φιλοξενούμενη κυριάρχησε με 13-2 πόντους, όμως αυτό δεν έπαιξε τελικά κανέναν ρόλο στο παιχνίδι. Χάρη στην εξαιρετική άμυνα των γηπεδούχων στο πικ εν ρολ του αντιπάλου, που οδήγησε τα σουτ να γίνουν υπό κακές προϋποθέσεις και η Ρεάλ να τελειώσει με το απογοητευτικό για τα δεδομένα της 3/24 τρίποντα. Μαζί με τα 13 λάθη των παικτών του Λάσο, και τις κερδισμένες μάχες στα μετόπισθεν ήταν το μεγαλύτερο λιθαράκι για το θετικό αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός κερδίζει δεύτερο σερί ματς χωρίς να έχει σουτάρει εξωπραγματικά σε δίποντα και τρίποντα (58% και 29% αντίστοιχα), αλλά με όπλο την άμυνα, τα έβαλε όταν… έπρεπε. Στο σημείο που ματς έγειρε προς Πειραιά μεριά, ο Ντόρσεϊ ξεδίπλωνε το επιθετικό του ταλέντο. Στο σημείο που κρίθηκε οριστικά, ήρθε ο καταπληκτικός, αν και άστοχος από μακριά Βεζένκοφ, για να το «σφραγίσει». Από δημιουργία του Ντόρσεϊ. Ο 26χρονος φόργουορντ βάζει ένα ακόμα παράσημο στο πέτο, από το γεγονός πως βρίσκει τρεις φορές τρόπο με προσποίηση και φλόουτερ να σκοράρει καθώς έχει αρχίσει με 0/5 τρίποντα, πράγμα ασυνήθιστο για το ταλέντο του. Μαζί με αυτούς τους δύο, ο Σλούκας ήταν σταθερός και ο Γουόκαπ παρότι άστοχος, πολύτιμος. Ο τρόπος που βάζει το κορμί του στην άμυνα, που προστατεύει την μπάλα και κερδίζει ο,τι του δίνει η άμυνα για να δημιουργήσει, είναι καταπληκτικός.

Άρθρο για το Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης

Παράγοντας «Χ» είναι αναμφισβήτητα ο Λαρεντζάκης. Ο μόνος που δεν φοβήθηκε τον εκπληκτικό για ένα ακόμα παιχνίδι Ταβάρες, σκοράροντας μπροστά του. Έβαλε και τα σουτάκια του, αλλά κυρίως τα έδωσε ξανά όλα στην άμυνα. Με το… σπαθί και την επιμονή του κερδίζει σημαντικό ρόλο στο rotation και αποδεικνύει το σοφό της κίνησης της διοίκησης του Ολυμπιακού να τον αποκτήσει και να τον στηρίξει. Ποιος όμως από τους υπόλοιπους δεν έδωσε έστω και κάτι; Παπανικολάου, Μάρτιν και ΜακΚίσικ έπαιξαν εξαιρετικά τους ρόλους τους, ο Φαλ έγινε πολλάκις στην άμυνα ο… Ταβάρες των «ερυθρόλευκων» και ο Πρίντεζης στο δικό του χρόνο έδωσε δύο πολύτιμες επιθετικές ανάσες.

Αν δεν ήταν ο οίστρος του Γουίλιαμς-Γκος και ο υπερφυσικός Ταβάρες, η δουλειά θα είχε γίνει ευκολότερα, όμως στην πρώτη φετινή της ήττα η Ρεάλ, να μην έχει και δύο που δεν θα… μασήσουν από τις αμυντικές τανάλιες του Ολυμπιακού; Βγάζοντας άλλωστε εκτός σκοραρίσματος τους Γιούλ και Ερτέλ, ο κόουτς Μπαρτζώκας είχε πετύχει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο του. Ο εκπληκτικός Βεζένκοφ εκτός όλων των άλλων κράτησε χαμηλά τον Γιαμπουσέλ, οπότε όσο και αν φύσαγε και ξεφύσαγε ο Λάσο, ήταν δύσκολο να φύγει νικητής από το ΣΕΦ. Όχι κόντρα σε αυτόν τον καλά δομημένο και άρτια καθοδηγούμενο από τον προπονητή του Ολυμπιακό, που αν παραμείνει ταπεινός, είναι φανερό πως έχει την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει φέτος. Και που να μπούνε και τα σουτ δηλαδή…

Υ.Γ.: Δεν... αντεξε περισσότερο από ένα παιχνίδι μακριά από την μεγάλη του αγάπη ο Βασίλης Σπανούλης. Έκανε την εμφάνισή του στο ΣΕΦ λίγο πριν από το τζάμπολ και οι ιαχές του κόσμου στην θέα του, έγιναν ακόμα πιο εκκωφαντικές. Φυτίλι έτσι και αλλιώς υπήρχε, και ο Kill Bill άναψε την σπίθα. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του…

Υ.Γ.2: Αν ο Γουόκαπ συνδυάσει όλη την εκπληκτική δουλειά που κάνει στο παρκέ με λίγο καλύτερα ποσοστά ευστοχίας, ο Ολυμπιακός αυτόματα θα ανέβει επίπεδο. Δεδομένα μπορεί να το κάνει…

Υ.Γ.3: Μεγάλο κέρδος από την νίκη, είναι ότι η ομάδα θα πάει χωρίς την παραμικρή πίεση στην Βαρκελώνη. Αρκεί να νικήσει την Ζαλγκίρις την επόμενη Παρασκευή για να είναι για τα καλά στην σωστή τροχιά. Μέχρι την 8η αγωνιστική, υπάρχουν άλλα τέσσερα, θεωρητικά πιο εύκολα από το αποψινό, παιχνίδια στο ΣΕΦ. Αν καταφέρει το απόλυτο (ασφαλώς και δεν είναι εύκολο), μπορεί κάλλιστα να έχει ρεκόρ 6-2, μετά την συμπλήρωση, του 25% (σχεδόν) της κανονικής περιόδου, κάτι που θα είναι εξαιρετικό. Βήμα-βήμα όμως και καμία βιασύνη. Προέχει το Λαύριο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x