Νίκος Ζέρβας

Το θρίλερ θέλει ηγέτες και ο Ολυμπιακός τους έχει

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας νικώντας την Μπάγερν και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τον στόχο και το… μέλλον.

Μία αποστολή και μία νίκη που μπορεί να αποδειχθεί χρυσάφι κατάφερε να φέρει εις πέρας απέναντι στην Μπάγερν ο Ολυμπιακός. Μαθαίνοντας λίγο πριν το τζάμπολ πως μετά τον Παπανικολάου εκτός έμεινε και ο ΜακΚίσικ, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο το συμπέρασμα πως το ζητούμενο το βράδυ της Παρασκευής στο ΣΕΦ ήταν η νίκη με οποιοδήποτε τρόπο. Και αυτό έγινε. Οι υψωμένες γροθιές όλων των «ερυθρόλευκων» όταν ο Βεζένκοφ έβγαλε την άμυνα του αγώνα πάνω στον Ζίπσερ στο τέλος, τα λένε όλα για το διακύβευμα.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στον αγωνιστικό Γολγοθά του Ιανουαρίου με τον καλύτερο τρόπο, πλησιάζοντας την Μπάγερν στις δύο νίκες, έχοντας ένα ματς λιγότερο. Ακολουθούν τρεις διπλές αγωνιστικές που σε περίπτωση που χανόταν τέταρτο σερί παιχνίδι στον Πειραιά, τα ψυχολογικά αποθέματα θα ήταν πολύ λιγότερα απ’ ότι τώρα. Σε αυτές τις βραδιές, οι υπερβολικές αγωνιστικές αναλύσεις περιττεύουν. Από την στιγμή που μπήκε η νίκη στο σακούλι, προχωράς. Απέναντι σε μία ομάδα πραγματική Λερναία Ύδρα που χωρίς να εντυπωσιάζει, είναι απόλυτα μπασκετική και διαβασμένη όπως η Μπάγερν, το να επικρατείς έστω και στην λεπτομέρεια, μπορεί να σου δώσει φτερά στα… ποδάρια.

Είναι νίκες χαρακτήρα που χρειάζονται στον μέγιστο βαθμό οι νέοι σε αυτό επίπεδο παίκτες της ομάδας. Μπορεί να… καθάρισαν οι πιο παλιοί, όμως όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς, Κώστας Σλούκας, όλοι τους προσπάθησαν στο έπακρο. Αν βάλεις κάτω του αριθμούς, θα καταλήξεις πως είναι σχετικά… τρελό το πώς κατάφερε να νικήσει ο Ολυμπιακός όντας χειρότερος σχεδόν σε όλους τους στατιστικούς τομείς του παιχνιδιού, πλην των κρισιμότερων, που είναι η ευστοχία στα δίποντα και στα τρίποντα. Προσέξτε: Η Μπάγερν κατάφερε να νικήσει στην αναλογία ασίστ/λαθών με 23-13 έναντι 16-14, επικράτησε 18-9 σε πόντους από αιφνιδιασμούς, 19-16 από λάθη αντιπάλου και 12-7 από τα τέσσερα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε (12-8). Είχε παράλληλα ένα παραπάνω κλέψιμο (9-8), αλλά στο τέλος, δύο λιγότερους πόντους…

Αυτό έγινε κυρίως γιατί στα κρίσιμα σημεία ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει πράγματα επιθετικά, είτε με προσωπικές ενέργειες του Σλούκα, είτε με καλύτερο passing game που δημιούργησε καλύτερες αποστάσεις και προϋποθέσεις για σουτ. Το -2 του πρώτου ημιχρόνου ήταν τιμητικό με τον τρόπο που έπαιζε και στις δύο πλευρές του παρκέ. Η απερισκεψία του κατά τα άλλα εξαιρετικού, αλλά υπερβολικά γκρινιάρη χθες, Αντρέα Τρινκιέρι, να αφήσει στο τέλος του πρώτου μέρους τον Σίλεϊ με τρία φάουλ για να έρθει και το τέταρτο, ενδεχομένως να έγραψε την ιστορία του ματς, αν και ο Αμερικανός έβαλε άλλους 13 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο.

Δίπλα στον το τελευταίο διάστημα πραγματικά ηγετικό Σλούκα, όρθωσαν ανάστημα ο φορμαρισμένος και καθοριστικός για μία ακόμα βραδιά Βεζένκοφ, αλλά και ο Έλις, ο οποίος αρχίζει να θυμίζει τα περυσινά καλά στάνταρ του και αυτό είναι ευεργετικό. Το γεγονός ότι ο Ρέινολντς έκανε επιθετικό πάρτι, οφείλεται περισσότερα στα μακρινά του σουτ, παρά σε μάχες κάτω από το καλάθι. Ο Σπανούλης όταν έπρεπε έβαλε μεγάλα σουτ και οργάνωσε σωστά, ενώ και ο Χάρισον σε κάποιο βαθμό πρόσφερε επιθετικά, έχοντας περισσότερα λεπτά στο παρκέ λόγω των απουσιών. Βοήθειες όμως έδωσαν και οι Πρίντεζης, Τζένκινς, Ζαν-Σαρλ, παρότι οι δύο τελευταίοι δεν σκόραραν. Κάποιες σημαντικές άμυνες ήταν έργο τους και μέτρησαν στην τελική σούμα της βραδιάς.

Ο Ολυμπιακός πήρε ένα παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού διότι έχει ηγέτες, κάλυψε τις απουσίες και παρά τα αμυντικά «κενά» και τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, εμφανίστηκε πεισμωμένος, γνωρίζοντας απόλυτα τι παιζόταν απέναντι στους βαυαρούς. Σε αντίθεση με τον πρώην παίκτη του Γουέιντ Μπόλντγουϊν, που πρόσφερε με τα 5/17 σουτ του, τα 7 λάθη του και τον εγωιστικό τρόπο που είδε το ματς, έστω και καθυστερημένα υπηρεσίες στους «ερυθρόλευκους». Δύσκολα τέτοιου τύπου παίκτες θα επιβιώσουν σε ομάδα με πίεση και απαιτήσεις όπως ο Ολυμπιακός και η κουβέντα που γίνεται για το αντίθετο είναι χωρίς λόγο και αιτία.

Αποστολή εξετελέσθη λοιπόν και πλέον οι «ερυθρόλευκοι», με τον ΜακΚίσικ διαθέσιμο, θα πάνε την επόμενη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ για το κάτι παραπάνω. Η Μακάμπι παίζει την Τρίτη ανάλογης σημασίας… τελικό με τον χθεσινό του Ολυμπιακού, αλλά στην φετινή Ευρωλίγκα όλα μπορεί να συμβούν. Με τέτοιον Σλούκα επίσης και πανάξιους συμπαραστάτες, οι «ερυθρόλευκοι» είναι ικανοί για όλα. Αρκεί να σταθεροποιηθούν…




Διαβάστε επίσης:

Ο Σλούκας έσωσε τον Ολυμπιακό από τη… φωτιά της Μπάγερν!
Σλούκας: «Υπερήφανος για την ομάδα, κερδίσαμε ένα σημαντικό μας»
Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού
Μπαρτζώκας: «Ήμασταν τυχεροί στο πρώτο ημίχρονο, πρέπει να έχουμε σταθερότητα»
Η τελευταία φάση που ζήτησε φάουλ η Μπάγερν και προκάλεσε την έκρηξη του Τρινκέρι (video)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x