Νίκος Ζέρβας

Δυόμισι… κούκοι, δεν φέρνουν την άνοιξη

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την νέα ήττα του Ολυμπιακού στο Μιλάνο, την μοναξιά των Σλούκα-Βεζένκοφ και το τρένο που απομακρύνθηκε τον… Δεκέμβριο.

Όσο και αν η βραδιά στο «Forum» απόπνεε, στα πρώτα δεκαοκτώ λεπτά του αγώνα μία… άνεση για τον τρόπο που θα χάσει ο Ολυμπιακός, οι «ερυθρόλευκοι» φρόντισαν και πάλι να μας επιβεβαιώσουν. Η φετινή, είναι η πιο ροκ-αλλοπρόσαλλη εκδοχή τους τα τελευταία χρόνια, μόνο που η πράξη δείχνει πως όλο αυτό τους βγαίνει αρνητικά στα αποτελέσματα. Εκεί που με μία κάκιστη εμφάνιση ήταν στο -18 και η Αρμάνι έκανε… πασαρέλα στο παρκέ, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, αποφάσισαν να εμφανιστούν.

Και να σου οι άμυνες και πάρε και τα τρίποντα και δώσε ξανά ντέρμπι και… φάρμακα στον λαό για να αντέξει. Το παιχνίδι πήγε στην ισοπαλία και στο τέλος, σχεδόν από το πουθενά, κρίθηκε σε μία φάση. Εκεί που ο… πεσμένος Ντατόμε, κάνει συρτή πάσα στον Ντιλέινι για το, όπως αποδείχθηκε, τρίποντο της νίκης. Συνολικά, η ελληνική ομάδα πήρε βάσει συνολικής εικόνας –αφήνουμε για το υστερόγραφο τα τραγελαφικά για ένα ακόμα βράδυ σφυρίγματα- αυτό που άξιζε στην Ιταλία, όμως την δική της προσπάθεια την αδίκησε για μία ακόμα φορά. Κανείς δεν λέει πως θα βλέπαμε άλλο αποτέλεσμα αν δεν περνούσαν αμαχητί τα πρώτα 18 λεπτά.

Όμως όταν ξέρεις ότι έχεις ίσως την τελευταία ευκαιρία να γυρίσεις την σε βάρος σου βαθμολογική κατάσταση, είναι κρίμα να αφήνεις τον αντίπαλο να πηγαίνει σχεδόν χωρίς να ιδρώσει στο +18. Είναι ανεξήγητο πως βρίσκεις την δύναμη να μειώσεις από 81-71 με τρία λεπτά να απομένουν σε 81-79 και δεν έχεις καταφέρει αυτά τα καλά δίπλετα-τρίλεπτα στο παρκέ να γίνουν περισσότερα και πιο σταθερά, όχι μόνο από παιχνίδι δε παιχνίδι, αλλά και από δεκάλεπτο σε… δεκάλεπτο. Στο Μιλάνο, νίκησε η ποιότητα και ο επιθετικός πλουραλισμός των ιταλών. Με τέσσερις διψήφιους, τον Πάντερ να κάνει εξαιρετικό παιχνίδι κόντρα στην παλιά του ομάδα και τους Ροντρίγκεθ, Ντιλέινι και Ντατόμε καθοριστικούς εκεί που έπρεπε.

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός είχε επιθετικά μόνο δύο να παλεύουν. Τον Σλούκα και τον Βεζένκοφ. Το… μισό του τίτλου, πάει στον Τζένκινς, ο οποίος εκτός από μάχες στην άμυνα, ήταν και λίγο πιο επιθετικός σε σχέση με άλλες φορές και βοήθησε. Ίσως να αδικούμε λίγο και τον Πρίντεζη, αλλά είχε και καλύτερες βραδιές φέτος και παρόλα αυτά έμενε στον πάγκο. Από εκεί και έπειτα το… χάος. Ο Μπαρτζώκας πόνταρε και σωστά στους Χάρισον και ΜακΚίσικ αλλά ο πρώτος ήταν άστοχος και ο δεύτερος εγκλωβισμένος καθώς η Αρμάνι του έκλεινε σωστά τους διαδρόμους. Οι 79 πόντοι που έβαλε ο Ολυμπιακός ίσως να είναι και… υπέρβαση με μόλις δύο συνδεδεμένους με το καλάθι και αναλογία ασίστ/λαθών 16-15.

Η αντίστοιχη των λομβαρδών ήταν 19 τελικές πάσες για 7 λάθη. Εκεί τελειώνει η ανάγνωση του παιχνιδιού, όταν μάλιστα γνωρίζεις πως το ένα ρόστερ κοστίζει 20-25 εκατομμύρια και το άλλο 8. Από την στιγμή μάλιστα που, για ένα ακόμα βράδυ, ο αντίπαλος εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα λάθη του Ολυμπιακού (23-7 οι πόντοι από σφάλματα) είναι κατόρθωμα που το ματς παιζόταν μέχρι το 38’. Ασφαλώς και έπαιξε ρόλο γι’ αυτό το 23-2 των «ερυθρόλευκων» από επιθετικά ριμπάουντ. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό ήταν έργο του συγκινητικού Βεζένκοφ. Όμως, ήταν ολοφάνερο πως μόνος του μαζί με τον εξουθενωμένο από το κυνήγι και το ξύλο των αντιπάλων, Σλούκα, δεν γινόταν να νικήσουν ένα παιχνίδι τόσο υψηλών απαιτήσεων.

Ο Ολυμπιακός και πάλι δεν πήρε πράγματα από τα σέντερ του και είναι ανώφελο να επαναλάβουμε πόσο σημαντικό θα ήταν να είχε υπάρξει διορθωτική κίνηση στο «5» και στο «1» τον Δεκέμβριο που ακόμα υπήρχε χρόνος και πολλά παιχνίδια μπροστά. Ο κόουτς Μπαρτζώκας και δικαίωμά του, πίστεψε πολύ σε αυτό που έφτιαξε και εξακολουθεί να το στηρίζει. Απομένουν δώδεκα παιχνίδια, για να δούμε αν θα δικαιωθεί. Την Πέμπτη απέναντι στην Μπαρτσελόνα, υπάρχει μία ακόμα ευκαιρία για μία από τις πολλές υπερβάσεις που απαιτούνται. Θα χρειαστούν σίγουρα περισσότεροι διακριθέντες στην μάχη…

Υ.Γ.: Για το ότι στο τέλος ισοφαρίστηκε (ουσιαστικά λόγω goal average χάθηκε) και η διαφορά του πρώτου αγώνα, είναι ουτοπικό να συζητάμε, γιατί μόνο αν έρθει η Γη… ανάποδα θα ισοβαθμήσουν οι δύο ομάδες. Όμως φανερώνει σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη συγκέντρωσης που επικρατεί στα μεγαλύτερα κομμάτια της φετινής σεζόν…

Υ.Γ.2: Μία ακόμα πολύ κακή διαιτησία σε βάρος του είχε στο Μιλάνο ο Ολυμπιακός. Εντελώς διαφορετικά κριτήρια στο πως σφυρίζονταν τα φάουλ στις δύο ρακέτες, όλες οι 50-50 φάσεις υπέρ της Αρμάνι και αρκετές ακατανόητες αποφάσεις. Ακόμα και ο ήρεμος Σλούκας δέχθηκε τεχνική ποινή, καθώς για να πάρει φάουλ έπρεπε να… ματώσει, την ώρα που οι αντίπαλοι ακόμα σουτάρουν βολές, έπειτα από… αέρινα φάουλ. Είπαμε όμως, αδικήθηκε η Μπάγερν και έπρεπε να βγει ανακοίνωση… ξημερώματα.




Διαβάστε ακόμα:

Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού

Μπαρτζώκας: «Δεν έχω παράπονο από τους παίκτες μου»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x