Νίκος Ζέρβας

Έμεινε στο… παραλίγο στη Βαρκελώνη, ας το κάνει στην Βιτόρια ο Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την από… αέρος ήττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα, τα ένα-δυο σουτ που χρειάζονταν για μια επική ανατροπή, και την αναγκαιότητα για νίκη κόντρα στην Μπασκόνια.

Η πρώτη από τις δύο απόπειρες του Ολυμπιακού να νικήσει, επιτέλους, φέτος ισπανική ομάδα, στέφθηκε στην Βαρκελώνη από αποτυχία. Σε ένα παιχνίδι που πλήρωσε την αμυντική του δυσλειτουργία σε πρώτο και τρίτο δεκάλεπτο σε συνδυασμό με την καλή απόδοση της Μπαρτσελόνα, αλλά και την αστοχία του στο κρίσιμο σημείο στο τέλος, όταν επιχειρούσε μια επική ανατροπή από το -15. Η γεύση που μένει στο τέλος είναι πικρή, καθώς λίγο έλειψε να γίνει πράξη ένα πολύ μεγάλο «διπλό», όμως κοιτώντας τη γενικότερη εικόνα του αγώνα, οι «ερυθρόλευκοι» δεν άξιζαν κάτι παραπάνω. Το θετικό είναι πως έβγαλαν αντίδραση, και δείχνουν έτοιμοι αν βελτιώσουν άμεσα κάποιους τομείς του παιχνιδιού τους, για να την επαναφορά στις νίκες μετά από 48 ώρες στην έδρα της Μπασκόνια.

Η Μπαρτσελόνα, παρά τη σημαντική απουσία του Λαπροβίτολα, κατάφερε να μπει δυναμικά στο παιχνίδι και να προηγηθεί με +11, χάρη στη δημιουργία του εξαιρετικού για ένα ακόμα παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό, Κάλινιτς, και στην επιθετική ορμή του Πάρκερ. Τα 5/8 τρίποντα και η ελλιπής αμυντική πίεση της ελληνικής ομάδας πάνω στην μπάλα (σ.σ. μόλις ένα λάθος οι γηπεδούχοι στο πρώτο δεκάλεπτο), της επέτρεψε να βάλει 27 πόντους, την ώρα που οι παίκτες του Μπαρτζώκα είχαν συνεπή στο σκοράρισμα μόνο τον Πίτερς. Η είσοδος του Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος μαζί με τον συμπατριώτη του ήταν οι καλύτεροι παίκτες των «ερυθρόλευκων», βοήθησε στο να αλλάξει ο ρυθμός και παρότι οι ψηλοί δεν τροφοδοτούνταν και χάνονταν αμυντικά ριμπάουντ, το σκηνικό άλλαξε και οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με +1. Βοήθησε σε αυτό και ο Μπραζντέικις, όμως η έλλειψη δημιουργίας και τα λάθη ήταν τροχοπέδη για κάτι καλύτερο.

Οι παίκτες του Γκριμάου, ο οποίος πολύ έξυπνα εκμεταλλεύτηκε το δυνατό σημείο του ρόστερ του που είναι οι ψηλοί, με τους Πάρκερ, Βέσελι, Ερνανγκόμεθ και τον Πάρα (σ.σ. είχαν τους 41 από τους 53 βαθμούς στο ranking του ημιχρόνου) να δίνει βοήθειες με σκορ και ριμπάουντ από το… πουθενά, πήγαν στα αποδυτήρια με +3, έχοντας 10 ασίστ για 5 λάθη και 8 έξτρα κατοχές από επιθετικά ριμπάουντ. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός που επανήλθε μέσω της άμυνας, είχε 6 τελικές πάσες για ένα παραπάνω σφάλμα. Η ίδια καλή άμυνα, που επανήλθε στο τέταρτο δεκάλεπτο, απουσίαζε εντελώς στο τρίτο. Παρόλο που στο παιχνίδι είχε μπει επιθετικά ο Φαλ, η Μπαρτσελόνα σκόραρε σε αυτό το διάστημα 31 πόντους, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο για την καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας. Είτε με σπλιτ άουτ και πάσες αδύναμης πλευράς και τον Σατοράνσκι να δημιουργεί και να σκοράρει, οι γηπεδούχοι βρήκαν ρυθμό, είχαν σε εξαιρετική κατάσταση τον Ερνανγκόμεθ και έφτασαν στο +15, με τον Ολυμπιακό να… πελαγοδρομεί. Σε αυτό το κομμάτι του αγώνα η Μπαρτσελόνα ήταν πολύ καλή, όμως οι «ερυθρόλευκοι» αντέδρασαν πολύ καλά, όχι όμως και ιδανικά για να κάνουν το κόλπο γκρόσο και να αλλάξουν την μοίρα τους στην φετινή διοργάνωση. Με συνεχόμενες αποτελεσματικές άμυνες, τον Γουίλιαμς-Γκος να δημιουργεί, τον Πίτερς να βάζει το ένα καλάθι μετά το άλλο και τον ΜακΚίσικ να δίνει ενέργεια σε άμυνα και επίθεση, η διαφορά πήγε μέχρι και στο -3, με την Μπαρτσελόνα να δείχνει… πελαγωμένη.

Στο 79-76 και ενώ ο Ολυμπιακός ήταν για Όσκαρ στα μετόπισθεν, χάθηκαν τέσσερις συνεχόμενες επιθέσεις ισοφάρισης ή μείωσης στον πόντο. Αρχικά ο Κέιναν, στη συνέχεια ο Πίτερς (σ.σ. κουράστηκε φανερά στο τέλος γιατί στην άμυνα μάρκαρε τον Πάρκερ) και μετά οι ΜακΚίσικ και Γουίλιαμς-Γκος, πέταξαν στα… σκουπίδια τις ευκαιρίες, για να βάλει την… ταφόπλακα στα όνειρα της πλήρους ανατροπής ο Κάλινιτς, μετά από ένα ακόμα άστοχο σουτ ισοφάρισης του Πίτερς. Η αστοχία μετά από τέτοια υπερπροσπάθεια στην άμυνα και όταν φυσιολογικά έχει κλείσει το rotation, είναι μέσα στο πρόγραμμα, όσο και αν είναι εκνευριστική και σου αφήνει το… γαμώτο. Δεδομένα ο κόουτς Μπαρτζώκας θα έχει παράπονα για την άμυνα στο πρώτο και στο τρίτο δεκάλεπτο, διότι εκεί κρίθηκε το ματς και ψαλιδίστηκαν οι ελπίδες για κάτι πολύ μεγάλο.

Με έξι λιγότερες ασίστ, σχεδόν ίδια λάθη και με τον αντίπαλο να διαχειρίζεται περισσότερες κατοχές και να κυριαρχεί στις ρακέτες, μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί πως το ματς ήταν… ντέρμπι μέχρι το τέλος, όμως στη Βιτόρια απέναντι στην Μπασκόνια όπου η νίκη είναι αναγκαία, ο Ολυμπιακός πρέπει να διορθώσει κατά πολύ την συνολική του απόδοση και να προτάξει αυτό που κάνει για την ώρα πολύ καλά. Να παίξει σταθερά όλο το σαραντάλεπτο άμυνα…

Υ.Γ.. Ίσως ο Πετρούσεφ για λίγα λεπτά να ήταν χρήσιμος, καθώς ο Πίτερς έμεινε από δυνάμεις και το έλλειμμα ενέργειας στην φροντ λάιν ήταν εμφανές.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x