Νίκος Ζέρβας

«Ερυθρόλευκες» τορπίλες στην Βαρκελώνη

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το, λίγο-πολύ αναμενόμενο για τους μυημένους, «διπλό» του Ολυμπιακού στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» και τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης που έχουν οι «ερυθρόλευκοι».

Όταν μια ομάδα αρχίζει ακριβώς από εκεί που σταμάτησε την περυσινή μαγική της σεζόν, έχοντας μάλιστα επιπλέον βοήθειες και στηρίγματα, δεν θέλει ιδιαίτερη… μαντική ικανότητα για να την πιστέψεις. Ο Ολυμπιακός πήγε στην Βαρκελώνη με κεκτημένη ταχύτητα, παρότι ακόμα δεν έχει φτάσει ούτε στο 40-50% της αγωνιστικής «χημείας» και ετοιμότητας που θέλει και μπορεί να αποκτήσει. Είχε σύμμαχό του την πληρότητα του ρόστερ του και την ταπεινότητα που τον διακρίνει, αλλά γνώριζε τι μπορεί να πετύχει και την σημαντική ευκαιρία που είχε μπροστά του.

Οι πρεμιέρες σε τέτοιες έδρες και απέναντι στην Μπαρτσελόνα του τετραπλάσιου μπάτζετ, είναι δύσκολες, αλλά δεν έχουν «πρέπει». Οι «ερυθρόλευκοι» άπλωσαν αυτό το… βούτυρο στο ψωμί τους και το έκαναν λεπτό με λεπτό που περνούσε στον αγώνα ακόμα πιο εύγεστο και χορταστικό. Οι γηπεδούχοι είχαν τέσσερις από τις πέντε προσθήκες τους στο Ευρωμπάσκετ, παίζουν χωρίς τον Μίροτιτς και είναι φανερό πως θα χρειαστούν χρόνο για να βρουν… πατήματα. Όταν ο Γιασικεβίτσιους δήλωνε πως δεν ήθελε τον Ολυμπιακό για πρώτο αντίπαλο, ήξερε τι έλεγε και δεν έκανε… πολιτική. Όλα αυτά βέβαια δεν δίνουν νίκες και είναι θεωρίες.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας φρόντισαν να τις επιβεβαιώσουν και κάνοντας την εμφάνιση που έπρεπε, να πάρουν την πρώτη πολύ μεγάλη εκτός έδρας νίκη της σεζόν. Παρότι στο πρώτο δεκάλεπτο πλήρωσαν την αστοχία τους από μακριά (5/17) που επέφερε και το μηδενικό στις ασίστ. Η άμυνά τους όμως ήταν εκεί για να περιορίσει την δημιουργία του Σατοράνσκι και να βγάλει εκτός αγώνα τον Βέσελι. Έργο της ανανεωμένης φροντ λάιν, που παραδόξως δεν είχε πρωταγωνιστή τον Φαλ, αλλά τους «φρέσκους» στον Πειραιά, Μπόλομποϊ (εξαιρετικός) και Μπλακ (κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρο ντεμπούτο).

Ο πρώτος μαζί με τον Σλούκα βοήθησαν να μείνει ο Ολυμπιακός όρθιος, μέχρι να αναλάβει δράση η επιλογή του Μπαρτζώκα να ψηλώσει το σχήμα με Πίτερς στο «3» και Βεζένκοβ στο «4». Οι δύο τους μπουμπουνούσαν από παντού, το γήπεδο «άνοιξε» και το +6 του ημιχρόνου ήταν γεγονός. Η μεγάλη κατάκτηση βέβαια, ήταν οι 28 πόντοι παθητικό. Κανείς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το… ξεπέταγμά τους και την άμεση εκτέλεση. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν μπροστά και είχαν εικόνα υπεροχής με μόλις 11/29 σουτ και 7 λάθη. Είχαν όμως και ισάριθμες ασίστ, όλες στο δεύτερο δεκάλεπτο και 4 κλεψίματα, με 5 έξτρα κατοχές από επιθετικά ριμπάουντ.

Οι μόλις 5 ασίστ και οι 4 πόντοι της Μπαρτσελόνα από αιφνιδιασμό στο πρώτο εικοσάλεπτο, δείχνουν ξεκάθαρα το πόσο είχε απορυθμιστεί. Όταν Λαπροβίτολα και Κάλινιτς ανέλαβαν να εκφράσουν το ξέσπασμα των γηπεδούχων, οι Κάνααν και Βεζένκοβ ήταν εκεί για να δώσουν απαντήσεις. Ο Αμερικανός έκανε εξαιρετικό τρίτο δεκάλεπτο εκτελεστικά και δεδομένα όταν σταθεροποιηθεί θα ανεβάσει επίπεδο τον Ολυμπιακό. Που είχε απαντήσει με σερί 11-0 σε κάθε προσπάθεια των γηπεδούχων να ελέγξουν τον ρυθμό. Για να «κλειδώσει» αυτό που βάσει συνολικής εικόνας δικαιούταν η ομάδα του Μπαρτζώκα, ανέλαβε ο… «Τρε»Λαρεντζάκης. Τέσσερα τρίποντα «μαχαιριές» διέλυσαν κάθε αμυντικό σύστημα της Μπαρτσελόνα, που έτσι και αλλιώς αγκομάχησε σε πολλές φάσεις, αφού οι παίκτες του Ολυμπιακού κυκλοφορούσαν την μπάλα με κινηματογραφική ταχύτητα και περισσότερες από τέσσερις-πέντε πάσες σε κάθε κατοχή.

Μπάσκετ βγαλμένο από τα όνειρο του προπονητή του, αλλά ακόμα έχει πολλά περιθώρια και αρκετή δουλειά για να τελειοποιηθεί. Όταν έχεις δώδεκα παίκτες υψηλού επιπέδου έτοιμους να μπουν και να βοηθήσουν, έχεις κάθε λόγο να αισιοδοξείς. Ο Ολυμπιακός έφυγε με το «διπλό» από την Βαρκελώνη για πέμπτη φορά στην ιστορία του, γιατί είχε 18 ασίστ για 14 λάθη και κράτησε στις μόλις 12 τελικές πάσες την Μπαρτσελόνα. Βελτίωσε το ποσοστό του στα τρίποντα που στο τέλος άγγιξε το 40%, νίκησε 18-13 στους πόντους από λάθη και 13-5 σε αυτούς που επιθετικά ριμπάουντ. Με την αντίπαλη φροντ λάιν να έχει νικηθεί κατά κράτος.

Μια νίκη σε πρεμιέρα κόντρα στην Μπαρτσελόνα σε άλλες περιπτώσεις θα είχε προκαλέσει θύελλα ενθουσιασμού, όμως με αυτόν τον Ολυμπιακό, για τους περισσότερους μπορεί να ήταν κάτι αναμενόμενο. Το πρώτο κέρδος στο ηλιοβασίλεμα της νέας σεζόν είναι αυτό. Απομένουν πολλά βήματα και πολλά ανάλογα κέρδη, διότι ακόμα είναι η αρχή. Αν έχει υγεία, θα διαπρέψει...

Υ.Γ.: Την επόμενη Κυριακή ο Ολυμπιακός υποδέχεται το Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη, στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν με κόσμο στο ΣΕΦ. Τα εισιτήρια είναι ήδη στην κυκλοφορία. Οι εξέδρες ΠΡΕΠΕΙ να είναι γεμάτες. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τους λόγους...

Υ.Γ.2
: Το ρεκόρ ευστοχίας με τις 25/25 βολές, είναι προϊόν συγκέντρωσης και αυτοπεποίθησης.

Y.Γ.3: Πολλές λύσεις, ιδανικό κοουτσάρισμα, «καθαρό» μυαλό. Ακόμα δεν έχουμε δει… τίποτα.

Υ.Γ.4: Σλούκας 9 ασίστ χωρίς λάθος. Κομπιούτερ.

Υ.Γ.5: Ο Λαρεντζάκης έχει κερδίσει βήμα-βήμα, προπόνηση με την προπόνηση και εμφάνιση με την εμφάνιση τον ρόλο του. Επίσης ζητάει και «συγγνώμη». Άλλοι ακόμα… αγνοούνται.

Υ.Γ.6: Μπόλομποϊ καλός;


close menu
x