Νίκος Ζέρβας

Η χαμένη ευκαιρία του… αδιάβαστου Ολυμπιακού

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ήττα με κάτω τα χέρια του Ολυμπιακού από την Άλμπα Βερολίνου, την άμυνα που έμεινε στον Πειραιά και την χαμένη ευκαιρία να «κλειδώσει» από χθες το πλεονέκτημα έδρας.

Αν η… κακή μέρα φαίνεται από το πρωί, το πρώτο πεντάλεπτο του Ολυμπιακού στο Βερολίνο, έδειχνε πάνω-κάτω τι θα επακολουθήσει. Τρία γρήγορα λάθη, αρκετό transition παιχνίδι από την Άλμπα, τέσσερα άστοχα σουτ του Ντόρσεϊ, και κυρίως μηδαμινή εκμετάλλευση των έξι έξτρα κατοχών από επιθετικά ριμπάουντ. Θαρρείς και οι «ερυθρόλευκοι» έπεσαν με το «καλημέρα» στην παγίδα που υπήρχε ολοφάνερα πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης.

Διότι, εκτός του ότι με τα νέα δεδομένα στην βαθμολογία οι γερμανοί απέκτησαν με την νίκη τους κάποιες αμυδρές πιθανότητες πρόκρισης, όσοι έχουν παρακολουθήσει τα παιχνίδια τους γνωρίζουν καλά για το τι ομάδα πρόκειται. Με αρχές, αθλητικότητα, εξυπνάδα και ρυθμό. Ειδικά αν η άμυνα σου είναι… βούτυρο, είναι ικανή να νικήσει τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον στην αρκετά αποτελεσματική για ομάδα τρίτης ταχύτητας στην διοργάνωση έδρα της. Ο Ολυμπιακός εκτός του ότι είχε αρκετούς παίκτες μακριά από τον καλό τους εαυτό (σ.σ. κυρίως τον Γουόκαπ που ήταν αναγκαίος για την περιφερειακή άμυνα), εμφάνισε λάθος νοοτροπία. Σα να πίστευε πως η ορμή των τεσσάρων συνεχόμενων νικών και η διαφορά ποιότητας θα νικούσαν από μόνες τους.

Μόνο που και η Άλμπα προερχόταν από τέσσερις νίκες στα πέντε τελευταία παιχνίδια και μάλιστα με την προηγούμενη βαθμολόγηση που την έβρισκε αδιάφορη. Για Ευρωλίγκα μιλάμε όμως και δεδομένα το παιχνίδι που ακολουθεί στο Κάουνας με την ουραγό Ζάλγκιρις, είναι ακόμα πιο δύσκολο αν ο Ολυμπιακός εμφανιστεί το ίδιο απροετοίμαστος και σχετικά... μπλαζέ. Οι λύσεις που έδωσε ο Φαλ και ο ανυπέρβλητος Βεζένκοφ, μαζί με τις καλές συνεργασίες Σλούκα-Μάρτιν (ίσως το μοναδικό θετικό της βραδιάς η νέα καλή εμφάνιση του Αμερικανού) ισορρόπησαν την κατάσταση, όμως η Αλμπα σκόραρε ανενόχλητη. Κυρίως με τον Λο που δεν είχε αντίπαλο, αλλά και με έξυπνες πάσες μέσα στην ρακέτα. Παράλληλα οι παίκτες του Μπαρτζώκα πέτυχαν μόλις τέσσερις πόντους στα έξι τελευταία λεπτά του δεύτερου δεκαλέπτου και πήγαν στα αποδυτήρια με -7.

Με τραγικά ποσοστά, μηδαμινή δημιουργία πλην Σλούκα, ατολμία, κακή transition άμυνα και κυρίως παίζοντας επ’ ακριβώς στον ρυθμό που ήθελε η Άλμπα. Ακόμα και η μικρή ανατροπή στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου, έγινε μέσα από καουμπόικο μπάσκετ του Ντόρσεϊ, χωρίς συνεργασίες και καλές αποστάσεις στην επίθεση. Για μία ακόμα φορά τα φάουλ δεν χρησιμοποιούνταν σωστά, με αποτέλεσμα οι γερμανοί να αντιδράσουν άμεσα και βάζοντας και άλλους πρωταγωνιστές επιθετικά πλην του Λο (Σμιθ, Ντα Σίβλα και Λάμερς) ήταν φανερά η ομάδα που ήξερε τι ήθελε στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός δεν άλλαξε ποτέ την αμυντική του συμπεριφορά, δεν έγινε σκληρός και προσπαθούσε να «γυρίσει» την σε βάρος του κατάσταση μέσω της επίθεσης.

Όσο και αν του επέτρεπε να μένει κοντά στο σκορ με 4-6 πόντους, ήταν φανερό πως αν δεν γινόταν κάτι δραστικό θα ηττηθεί. Και όχι μόνο δεν έγινε, αλλά η κατάσταση χειροτέρεψε με τον απολογισμό των 33 πόντων στο τέταρτο δεκάλεπτο και των 90 συνολικά από μία ομάδα που σκοράρει 15 λιγότερους μέσο όρο στην διοργάνωση φέτος να τα λένε όλα. Η Άλμπα, από την στιγμή που οι παίκτες του Μπαρτζώκα… κοίταγαν στην άμυνα, βρήκε ψυχολογία και άρχισε από κάποια στιγμή και μετά να τα βάζει όλα. 62,2% στα δίποντα και 61,9 (!) στα τρίποντα έγραψε το κοντέρ. Με τέτοια ποσοστά καμία ομάδα δεν χάνει. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός σούταρε με 38,9% εντός παιδιάς, είχε έξι ασίστ λιγότερες (24-18) και άλειψε ακόμα περισσότερο βούτυρο στο ψωμί των γηπεδούχων.

Το νικηφόρο σερί ανήκει στο παρελθόν, όλες οι ομάδες δικαιούνται κακές βραδιές, καμία δεν είναι ανίκητη και απλά χάθηκε μία καλή ευκαιρία. Παρότι οι ελπίδες για κάτι καλύτερο από την φαινομενικά βατή πλέον 4η θέση (σ.σ. θα πρέπει να παραμείνει ως υπερβατικός στόχος γιατί ο βασικός έχει επιτευχθεί), παρέμειναν ακέραιες λόγω της ήττας της Ολύμπια στην Μαδρίτη, ο Ολυμπιακός θα πρέπει στα πέντε παιχνίδια που απομένουν, να καθαρίσει εντελώς το μυαλό του από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Που θεωρεί σίγουρο το Final Four και κλείνει εισιτήρια για το Βελιγράδι. Είναι υπερβολικά νωρίς για κάτι τέτοιο, εκτός αν κάποιος θέλει έτσι και αλλιώς να παρακολουθήσει την μεγάλη γιορτή του μπάσκετ.

Ακολουθεί διπλή αγωνιστική σε Λιθουανία και ΣΕΦ κόντρα στον πάντα επικίνδυνο σε τέτοιας μορφής παιχνίδια, Παναθηναϊκό και αν επαναληφθεί ανάλογη με του Βερολίνου εικόνα, δεν θα μιλάμε απλά για μια χαμένη ευκαιρία, αλλά για… αυτογκόλ ολκής. Το πάθημα ας γίνει μάθημα…

Υ.Γ.: Η Άλμπα είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα της Ευρωλίγκας στα εύστοχα δίποντα αντιπάλου με 55,7% και ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε καν να… προσεγγίσει αυτό το νούμερο...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x