Νίκος Ζέρβας

Μάζευε, γιατί δεν είναι… ρόγες Ολυμπιακέ

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την αναμενόμενα δύσκολη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην Άλμπα, την δυσκολία της διαχείρισης του «πρέπει» και της καταπόνησης και την ανάγκη ο Φαλ να αποκτήσει… σύμμαχο.

Για όσους παρακολουθούν «στενά» την Ευρωλίγκα, είναι εύκολα αντιληπτό να κατανοήσουν πως η Άλμπα είναι από τις ομάδες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον οποιονδήποτε. Ένα καλοδουλεμένο σύνολο με μπασκετικές αρχές, που δεν έχει το μέγιστο ταλέντο, αλλά συνάμα και το παραμικρό «πρέπει» και άγχος, με παίκτες που εκτελούν σαν… ρομποτάκια τις προπονητικές εντολές, είναι πολύ πιο επικίνδυνο, από ομάδες που ξέρεις πως λειτουργούν και ας είναι πιο πλούσιες και ποιοτικές.

Για όσους γνωρίζουν και τον Ολυμπιακό που έχει πολλές φορές θέματα στο να διαχειριστεί αυτούς τους, θεωρητικά, πιο εύκολους αγώνες, ήταν δεδομένο πως δεν θα έχει εύκολο βράδυ. Ακόμα και όταν η διαφορά πήγε στο +16, η Άλμπα σου έδινε την εντύπωση ότι δεν θα «λυγίσει», ή αν θέλετε οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν τα αποθέματα ενέργειας και τις καθαρές λύσεις για να την αποτελειώσουν. Κάτι η κόπωση από τα συνεχόμενα παιχνίδια, κάτι η απουσία του Μάρτιν, κάτι το ίδιο το παιχνίδι που έδινε την εντύπωση στους παίκτες του Μπαρτζώκα ότι δεδομένα «θα βάλουμε έναν παραπάνω απ’ όσους θα δεχθούμε», γέμισαν στο τέλος την βραδιά με άγχος.

Ο Ολυμπιακός στο τρίτο παιχνίδι του μέσα σε πέντε μέρες, ήταν αδύνατο να εμφανίσει το εξαιρετικό πρόσωπο της αρχής της σεζόν. Θα ήταν και αφύσικο για την εποχή, όπου οι ομάδες ακόμα χτίζονται και αποκτούν σταθερές στο παιχνίδι τους να πάει με τα… χίλια σε κάθε σαραντάλεπτο. Το γεγονός ότι βγήκε αλώβητος από την «παγίδα» μίας ήττας που πιθανόν θα την κουβαλούσε μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας, είναι τεράστιο κέρδος. Μόνο… ρόγες δεν είναι το να μαζεύεις τέτοια ροζ φύλλα αγώνα, ιδιαίτερα όταν δεν παίζεις καλά και σύμφωνα με τις πραγματικές σου δυνατότητες ως ομάδα. Διότι παρότι η Άλμπα είναι πρώτη σε επιθετικά ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα, οι 16 (!) έξτρα κατοχές που της έδωσαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα στον συγκεκριμένο τομέα, δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητές τους.

Ευτυχώς οι Γερμανοί πήραν τους μισούς πόντους που θα μπορούσαν από αυτές (σ.σ. 17) διότι η ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη. Η άμυνα του Ολυμπιακού πήρε, παρά τα 11 κλεψίματα κακό βαθμό, όχι μόνο για τους 83 που δέχθηκε, αλλά επειδή άφηνε τον παίκτη που είχε σημαδέψει περισσότερο από τον καθένα, Λιούκ Σίκμα (σ.σ. αλήθεια τι κάνει στην Άλμπα;) να δημιουργεί 7 ολόκληρες ασίστ σε ένα ημίχρονο. Όσο η επίθεση τραβούσε και τα τρίποντα έμπαιναν, η απόσταση ήταν ασφαλής, όταν όμως «κόλλησε» και επήλθε και εκνευρισμός (ανεπίτρεπτο να δέχεσαι δυο καλάθια απο επαναφορα), τα πράγματα δυσκόλεψαν. Ευτυχώς, ο πολύτιμος Ζαν Σαρλ με κρίσιμους πόντους, σημαντικό επιθετικό ριμπάουντ και δύο καλές άμυνες, δεν επέτρεψε στην Άλμπα να ελπίζει για την πλήρη ανατροπή.

Πριν από το αγχωτικό φινάλε, ο Μπαρτζώκας είδε τον Παπανικολάου να κάνει ένα μαγικό ξεκίνημα στο παιχνίδι, σα να μην είχε… τρομάξει ποτέ από το χτύπημα στο γόνατο, και τον Φαλ να είναι πραγματικό σκιάχτρο και στις δύο ρακέτες. Ο Γάλλος σέντερ, αν είχε τροφοδοτηθεί περισσότερο, τα πράγματα θα είχαν απλουστευθεί. Στα 23 λεπτά που ήταν στο παρκέ, ο Ολυμπιακός είχε +20, καθώς έκανε όλες τις δουλειές. Έπαιζε άμυνα, μάζευε ριμπάουντ, δημιουργούσε, έσωζε κατοχές και ήταν φόβητρο για τους αντιπάλους. Η κατάσταση του Χασάν Μάρτιν είναι τέτοια που αναγκάζει τον οργανισμό να ψάξει για σέντερ. Αν η επιλογή πετύχει και ο Φαλ έχει άξιο συμπαραστάτη στο «5», το επίπεδο των «ερυθρόλευκων» θα ανέβει αυτόματα.

Ο Σλούκας στο πρώτο πέρασμά του ήταν εξαιρετικός, στο δεύτερο βιάστηκε πολλές φορές να τελειώσει φάσεις, ενώ φανερά είχε πιο εύκολη την δημιουργία. Ο Πρίντεζης, έγινε ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία της Ευρωλίγκας που ξεπερνά τους 3500 πόντους, δίνοντας αρκετές λύσεις και μάλιστα σε σημεία που η επίθεση ήταν στείρα. Ο Ντόρσεϊ όποτε χρειάστηκε σκόραρε και δημιούργησε, ο Βεζένκοφ με τόση καταπόνηση είναι λογικό να μην σκοράρει όσο εύκολα όσο στα πρώτα ματς, ενώ ο ΜακΚίσικ πρόσφερε στην άμυνα, αλλά είχε λάθος αποφάσεις και διστακτικότητα στην επίθεση. Αφήνω για το τέλος τον Γουόκαπ, καθώς με την άμυνά του, την δημιουργία του και την πολύπλευρη προσφορά του, δύσκολα θα μπει ακόμα και στις μέτριες βραδιές του στους επιζήμιους για την ομάδα και αυτό είναι… ευλογία.

Το κοντέρ έγραψε 4-2 και το πρώτο από τα τρία βήματα για να ολοκληρώσει ο Ολυμπιακός την πρώτη οκτάδα αγώνων στην φετινή διοργάνωση με πολύ θετικό πρόσημο έγινε. Ακολουθεί σε λιγότερο από 48 ώρες η πληγωμένη από τον τρόπο που έχασε από την Μπαρτσελόνα στο γήπεδό της Φενέρμπαχτσε, που έρχεται στο ΣΕΦ με ρεκόρ 2-4 και έχει μεγάλη ανάγκη την νίκη. Είναι πιο ποιοτική από την Άλμπα και θα χρειαστεί έξτρα προσπάθεια, καλύτερη διαχείριση και περισσότερος κόσμος στις εξέδρες. Τα υπόλοιπα την Πέμπτη το βράδυ…

Υ.Γ. Ψυχραιμία στην εξίσωση μίας φάσης που δεν πήρε χαμπάρι κανείς, με δεκαπέντε και πλέον χρόνια… δακρύων. Ψυχραιμία γιατί θα βάλουμε τα γέλια.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x