Νίκος Ζέρβας

Μια ομάδα που αδίκησε τον εαυτό της

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την νίκη-ανατροπή του Ολυμπιακού με την Ζενίτ, που είχε την υπογραφή όλης της ομάδας, που θα ήταν πιο ψηλά αν έπαιζε πάντα έτσι.

Αρχίζουμε από τα αυτονόητα. Ο Ολυμπιακός ακόμα και αν έχει αποκλειστεί, οφείλει να συμπεριφέρεται στον εαυτό του όπως το έκανε στα δύο τελευταία παιχνίδια. Οι εμφανίσεις απέναντι σε Ζενίτ και Ερυθρό Αστέρα, συνάδουν απόλυτα με αυτό που πρεσβεύει και όχι η άνευ όρων παράδοση στην Βιτόρια. Επίσης, καμία νίκη δεν είναι ασήμαντη. Ακόμα και αυτές που δεν έχουν βαθμολογικό αντίκρισμα. Φτιάχνουν το κλίμα, σε βοηθούν να σκεφτείς πιο καθαρά τι έκανες λάθος και απέτυχες και ανυψώνουν το πεσμένο ηθικό.

Ειδικά όταν έρχονται με αυτό τον… Ολυμπιακό τρόπο από το -17, αποκτούν ακόμα περισσότερη αξία. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς πως θα ήταν η σεζόν, αν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επιδείξει τέτοια αυταπάρνηση και κατακόρυφη άνοδο της απόδοσής τους και σε άλλα παιχνίδια. Το έκαναν και άλλες φορές, όμως δεν έφτασε για να νικήσουν. Το θέμα είναι εμφανίσεις σαν και αυτή του πρώτου δεκαλέπτου που έφερε την Ζενίτ… ανενόχλητη στο +13 να είναι η εξαίρεση. Στους πειραιώτες φέτος είναι κανόνας. Και όταν συνέχεια κυνηγάς, πώς να προφτάσεις; Οι ρώσοι του +17 και των 10/20 τριπόντων, η καλοκουρδισμένη, αλλά άπειρη «μηχανή» του Τσάβι Πασκουάλ, την… πάτησε.

Το απαράδεκτο πρώτο δεκάλεπτο έδωσε την θέση του σε αυταπάρνηση, πάθος και άρτια εκτελεσμένο το πολύ καλό προπονητικό πλάνο. Μπορεί το… ξέσπασμα να έγινε στο δεύτερο μέρος, αλλά οι πρώτες βάσεις είχαν μπει νωρίτερα. Η άμυνα με αλλαγές και η χρησιμοποίηση των πάουερ φόργουορντ στην θέση «5», ήταν το μοναδικό «κλειδί» για την ανατροπή. Και ο Ολυμπιακός το χρησιμοποίησε εξαιρετικά. Η Ζενίτ άρχισε να παίζει… γύρω γύρω όλοι και στην μέση τα εκτός λογικής τρίποντα. Το 2/16 πίσω από τα 6.75 στην επανάληψη τα λέει όλα. Ακρογωνιαίοι λίθοι της άμυνας οι Ζαν Σαρλ, Τζένκινς και Βεζένκοφ. Όμως για να δέσει… απόλυτα το γλυκό, χρειάστηκε οι γκαρντ που πήγαιναν στα μις ματς να παίξουν άριστα.

Το έκανε ο 38χρονος Σπανούλης, τον ακολούθησαν οι Λαρεντζάκης (καταπληκτικός) και ΜακΚίσικ. Η ρακέτα πλέον ήταν απλησίαστη και η άμυνα έδωσε ρυθμό στην επίθεση. Ο ΜακΚίσικ έδωσε το σύνθημα, ο Βεζένκοφ με τα μακρινά του σουτ το προσπέρασμα και ο τεράστιος Σπανούλης έβαλε την σφραγίδα και το βουλοκέρι στην νίκη. Με την καλύτερη του φετινή εμφάνιση. Ο Ολυμπιακός έκανε μόλις 2 λάθη στο δεύτερο ημίχρονο και μοίρασε 10 ασίστ, την ώρα που είχε 8-8 στην αναλογία στο πρώτο μέρος. Έκανε οκτώ κλεψίματα, ανάγκασε σε δέκα λάθη τους ρώσους στην επανάληψη και δεν τους άφησαν να… αναπνεύσουν δημιουργικά. Στο ημίχρονο οι πόντοι από σφάλματα αντιπάλου ήταν 6-12 και η… μπίλια έκατσε στο τέλος στο 16-14… Τι άλλο να προσθέσουμε για να αναλύσουμε την ανατροπή;

Πίσω στον Σπανούλη όμως… Όσο και αν ψάξει κανείς στην σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δεν θα βρει παίκτη με τέτοια επιρροή στο παιχνίδι όταν είναι καλά, όταν έχει καλή ψυχολογία και όταν νιώθει ότι τον εμπιστεύονται. Δουλειά του προπονητή είναι η σωστή διαχείρισή του. Το βέβαιο είναι πως αυτός ο αθλητής έχει να δώσει και άλλα. Φυσικά και δεν είναι όπως παλιά. Όμως μπορεί. Και ας είναι ενδέκατος-δωδέκατος στο rotation. Εφόσον το επιθυμεί θα πρέπει να συνεχίσει. Όχι επειδή έβαλε 16 πόντους κόντρα στην Ζενίτ. Αυτό μπορεί να το κάνει και άλλες φορές και το έχει κάνει εκατοντάδες άλλες. Την ηγετική του στόφα και τις βουτιές του για μία μπάλα στο παρκέ, δύσκολα θα της βρει κανείς.

Φυσικά και πρέπει να αποκτηθούν δύο σούπερ γκαρντ για να πλαισιώσουν τον Σλούκα (σ.σ. άστοχος απόψε αλλά ήταν λάθος να… κυνηγάει τον Πάνγκος σε όλο το πρώτο δεκάλεπτο), όμως, ειδικά με ενδεχόμενη επιστροφή στο πρωτάθλημα, «χωράει» και ο Σπανούλης. Για να κλείσει όπως του αρμόζει. Με κόσμο στα γήπεδα και αποθέωση. Τα ίδια ισχύουν φυσικά και για τον Πρίντεζη. Το άμεσο μέλλον θα δείξει. Υπάρχουν διοίκηση, προπονητής, υπάρχουν και οι δυο αυτές τεράστιες προσωπικότητες, να τα βάλουν κάτω, να συζητήσουν με απόλυτη ειλικρίνεια και να δουν τι θα πράξουν. Αυτοί γράφουν την ιστορία, όχι εμείς.

Το σίγουρο, είναι πως αν ο Ολυμπιακός κατάφερνε να σταθεροποιήσει την απόδοσή του στα επίπεδα του σημερινού δευτέρου ημιχρόνου, θα έχει γράψει με πιο όμορφες προτάσεις και την φετινή του ιστορία…

Υ.Γ. Η επέμβαση του μεγάλου άτυχου της σεζόν, Κώστα Παπανικολάου, πήγε εξαιρετικά. Αρχίζει από σήμερα ένας δύσκολος αγώνας για να επιστρέψει ακμαίας και υγιής. Θα τα καταφέρει διότι είναι ψυχάρα και πεισματάρης. Τον περιμένουν πολλά ωραία πράγματα στο μέλλον σε αγωνιστικό και προσωπικό επίπεδο και θα είναι εδώ για να τα ζήσει και να αποτελέσει μέρος της ανόδου της ομάδας.




Διαβάστε ακόμα:

Πρίντεζης: «Θέλω να παίξω ακόμα μια χρονιά, θα αποφασίσουν οι πρόεδροι»

Η κριτική του Ολυμπιακού: Ο αρχηγός και οι… αξιωματικοί

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x