Νίκος Ζέρβας

Ο Έισι εκτοξεύει, προσεχώς, τον Ολυμπιακό

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την μεταγραφική έκπληξη του Ολυμπιακού με την απόκτηση του δυναμικού ψηλού Κουίνσι Έισι, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων του.

«Τα πιο ωραία πράγματα, γίνονται εκεί που δεν τα περιμένεις», αναφέρει ο στίχος πασίγνωστου λαϊκού τραγουδιού και η φράση ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση του Ολυμπιακού με τον Κουίνσι Έισι. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν παραδεχθεί επίσημα πως κοιτούν την αγορά λόγω της ανετοιμότητας του Χασάν Μάρτιν, όμως, με εξαίρεση την ανέφικτη λόγω επιθυμίας του παίκτη να μείνει στις ΗΠΑ, Ταρίκ Μπλακ, καμία από τις περιπτώσεις ψηλών που προτάθηκαν, δεν ταίριαζαν «γάντι» στα «θέλω» του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Έτσι, οι Πειραιώτες, αφού έμαθαν τα ευχάριστα από το ιατρικό δελτίου του Μάρτιν μετά την αφαίρεση του υγρού στα δύο του γόνατα, είχαν αποφασίσει να μην βιαστούν για να κάνουν την κίνησή τους. Μέχρι που… προέκυψε ο Κουίνσι Έισι. Ο 31χρονος φόργουορντ/σέντερ, αποφάσισε τις τελευταίες ημέρες να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Ευρώπη και ο Ολυμπιακός κινήθηκε με άκρα μυστικότητα. Μιλάμε για προσθήκη από το πάνω… ράφι, οπότε ελλόχευε ο κίνδυνος και άλλες ομάδες που ψάχνουν για ψηλό (π.χ. Εφές) να έβαζαν ανυπέρβλητα εμπόδια. Η διοίκηση έκανε πράξη μία ακόμα επιθυμία του προπονητή, καλύπτοντας εκτός από τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που έψαχνε, το κριτήριο της εμπειρίας από την Ευρωλίγκα.

Διότι εκτός από πολυετή παρουσία στο ΝΒΑ, ο Έισι έχει ήδη μία επιτυχημένη παρουσία στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Σε μία σεζόν που χάρη και στην προσφορά του, αν η πανδημία δεν την είχε διακόψει, είχε την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου στα δίκαια φαβορί για πρόκριση στο Final Four. Ο Ολυμπιακός χειρίστηκε εξαιρετικά και με το ανάλογο οικονομικό κόστος την περίπτωσή του, βάζοντας μάλιστα και αμφίπλευρη οψιόν ανανέωσης της συνεργασίας τους για έναν ακόμα χρόνο. Δείχνοντας στον παίκτη πως τον υπολογίζει για να «χτίσει» πράγματα πάνω του και όχι μόνο ως μία λύση για φέτος. Δείχνοντας παράλληλα πως το όραμα είναι μεγάλο και συνεχώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κάτι σταθερά μεγάλο. Και σε επίπεδο προσδοκιών, αλλά και επί της ουσίας.

Τα πεπραγμένα του αμυντικού ογκόλιθου, Κουίνσι Έισι, είναι γνωστά σε όλους όσοι παρακολουθούν Ευρωλίγκα και ΝΒΑ και το μόνο ερωτηματικό είναι το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να φτάσει στην κατάσταση που μπορεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην προσπάθειά του να βρει συμβόλαιο στις ΗΠΑ (πέρυσι δεν ήρθε στην Ευρώπη λόγω οικογενειακών θεμάτων), προπονούταν συνεχώς και σωματικά είναι έτοιμος, αλλά σίγουρα 20 μέρες για να προσαρμοστεί στην νέα του ομάδα, έπειτα από έναν χρόνο αποχής είναι αναγκαίες. Είναι κάτι που γνωρίζουν καλά στον Ολυμπιακό, όμως μπροστά στην… εκτόξευση που μπορεί να προσφέρει στην φροντ λάιν και στην συνολική λειτουργία της ήδη πολύ καλής ομάδας που έχει δημιουργηθεί, ίσως να είναι λεπτομέρεια. Είναι σαν να λέμε «σου χαρίζουν… γάιδαρο και τον κοιτάς στα δόντια».

Ο Έισι εκτοξεύει, προσεχώς, τον Ολυμπιακό

Στο 60-70% της απόδοσής του στην Μακάμπι να είναι, ο Ολυμπιακός δυναμώνει ακόμα περισσότερο αμυντικά και βάζει στην μηχανή του έναν παίκτη πολύ ταιριαστό στον τρόπο που αγωνίζεται φέτος η ομάδα. Μπορεί να παίξει ως «5» και ως «4» και σε σχήματα με παίκτες όπως οι Γουόκαπ, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου και Ζαν Σαρλ, η αμυντική αποτελεσματικότητα των «ερυθρόλευκων» θα ανεβαίνει επίπεδο. Είναι παίκτης που παίζει πολύ καλά πάνω από την στεφάνη, κόβει ανελέητα τους αντιπάλους, έχει μακριά χέρια και είναι ιδανικός για την άμυνα με αλλαγές στα σκριν που εφαρμόζει ο Ολυμπιακός. Συνάμα, είναι καλός ριμπάουντερ και μαχητής για κάθε μπάλα, στοιχείο που ταιριάζει πολύ με την φιλοσοφία των «ερυθρόλευκων» και την… ψυχοσύνθεση της εξέδρας τους.

Επιθετικά μπορεί να παίξει πικ εν ρολ με καλύτερα «βύθισμα» απ’ ότι ο Μάρτιν, στοιχείο που έλειπε αρκετά από το παιχνίδι του Ολυμπιακού και κυρίως του Σλούκα, ο οποίος θα αξιοποιεί πλέον περισσότερο το ταλέντο και την ικανότητά του σε αυτό το στοιχείο του παιχνιδιού. Είναι παίκτης που αρέσκεται να σουτάρει και από μακριά (χωρίς υψηλά ποσοστά), ενώ στο δίποντο και στις βολές είναι αρκετά αξιόπιστος με 60 και 80% ευστοχία αντίστοιχα. Και σε αυτό το κομμάτι λοιπόν μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί μαχητής και σε καμία περίπτωση αμελητέα ποσότητα.

Ο Έισι παίζει για το σύνολο, δίνει ενέργεια, μαρκάρει σε όλες τις θέσεις, και έρχεται για να προσφέρει ασφάλεια στην φροντ λάιν του Ολυμπιακού και περισσότερη πληρότητα στο ρόστερ, χωρίς να παραγκωνίζει (σε πρώτη φάση) τον Χασάν Μάρτιν, τον οποίο εξακολουθούν να πιστεύουν στην ομάδα. Χωρίς να είμαστε απόλυτα στο μυαλό του κόουτς Μπαρτζώκα, που δικαιώθηκε για μία ακόμα φορά για την… υπομονή του για μία κομβική προσθήκη (σ.σ. προηγήθηκε ο πρώην συμπαίκτης του Έισι, Τάιλερ Ντόρσεϊ), η παρουσία του θα δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια χρησιμοποίησης του Σάσα Βεζένκοφ για περισσότερα λεπτά στο «3», κάτι που σημαίνει πως με μία κίνηση, λύνεται σε μεγάλο βαθμό και το «κενό» που υπήρχε στην συγκεκριμένη θέση πίσω από τον Παπανικολάου.

Πάνω απ’ όλα όμως, είναι μία κίνηση υψηλής ποιότητας, που δείχνει καθαρά και ξάστερα τις διαθέσεις του Ολυμπιακού και των αδελφών Αγγελόπουλων, να επιστρέψει η ομάδα εκεί που ανήκει. Στις πρώτες θέσεις της ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τα υπόλοιπα στο παρκέ.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x