Νίκος Ζέρβας

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε και αυτή την φορά δεν είναι μόνος

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα δεδομένα της διαφαινόμενης επιστροφής του Ολυμπιακού στην Α1 και εξάρει τον αρχηγό πλέον, Γιώργο Πρίντεζη για την 20η σεζόν του στο λιμάνι της καρδιάς του.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του φακέλου συμμετοχής στο πρωτάθλημα της stoiximan Basket League, βρήκε την ΚΑΕ Ολυμπιακός να στέλνει τα απαραίτητα έγγραφα στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ. Κάτι που πάνω-κάτω γνωρίζαμε με βάση το ρεπορτάζ, απλώς επιβεβαιώθηκε. Μία κίνηση που ασφαλώς είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος και των «ερυθρόλευκων», που μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά και τίποτα, για το πώς θα είναι η λίγκα την επόμενη σεζόν.

Λίγες ώρες μετά τον προβιβασμό της αναπτυξιακής ομάδας των «ερυθρόλευκων», είχα εκφράσει την άποψή μου για το τι πρέπει να πράξει η ΚΑΕ, οπότε για την οικονομία της συζήτησης προχωράμε παρακάτω. Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση των αδελφών Αγγελόπουλων προκάλεσε ποικίλα σχόλια, τα περισσότερα κακόβουλα και ασφαλώς από την πλευρά που, εντελώς τυχαία, διαρρηγνύει τα ιμάτια της για την, με οποιοδήποτε τρόπο, διατήρηση του ίδιου σαθρού καθεστώτος στο ελληνικό μπάσκετ, μην κάνοντας την οποιαδήποτε κριτική για τα κακώς κείμενά του. Ίσως, εκτός των άλλων, η επιθετικότητά της να απορρέει και από την συνειδητή επιλογή των ιδιοκτητών της ΚΑΕ να μην μιλάει δημόσια για τις κινήσεις της, αφήνοντας τα γεγονότα να… μιλήσουν από μόνα τους.

Ποια είναι αυτά τα γεγονότα; Πως αυτός που κατήγγειλαν χρόνια τώρα για τις πρακτικές του, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και η διοίκησή του, θα αποτελούν παρελθόν, αργά ή γρήγορα και επίσημα. Ως διοίκηση Πρωτοδικείου, δεν μπορεί να πάρει την παραμικρή απόφαση για το μπάσκετ ή ακόμα και αν νομοθετήσει, άνετα ο οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να προσβάλει την οποιαδήποτε απόφαση. Ακόμα και οι προκηρύξεις των πρωταθλημάτων, αν δεν υπάρξει καλή πίστη από τους εμπλεκόμενους, είναι στον «αέρα». Το απαρχαιωμένο σύστημα κρατά αιχμάλωτο το ελληνικό μπάσκετ μέσω νομικίστικων τερτιπιών στο Πρωτοδικείο, αδιαφορώντας για όλα τα παραπάνω, όμως στις 12 Σεπτεμβρίου, εφόσον κινητοποιηθεί και η Πολιτεία, θα υπάρξει η απελευθέρωση. Να επαναλάβουμε, μήπως και γίνει κατανοητό σε όσους υποστηρίζουν πως τίποτα δεν άλλαξε, πως αν δεν υπήρχε η αποχώρηση, ΚΑΜΙΑ Κυβέρνηση δεν θα ασχολούταν, επιτέλους για την αλλαγή διοίκησης.

Την ίδια ώρα, στο διάστημα της διετούς ηθελημένης απουσίας του Ολυμπιακού, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που προχώρησε ο ίδιος σε αυτή την κίνηση, αντέδρασαν, διαμαρτυρήθηκαν, μίλησαν και εξαγριώθηκαν, σχεδόν ΟΛΕΣ οι ομάδες. Το 13-1 του 2019 πλέον δεν υφίσταται και οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αρκετούς συμμάχους. Και όχι μόνο ομάδες, αλλά και ανθρώπους θρύλους του αθλήματος που επιτέλους ενεργοποιήθηκαν και μπορούν να συμπαρασύρουν ώστε να ασχοληθούν με τα κοινά, ακόμα περισσότερους στο μέλλον. Και οι… τυφλοί είδαν όλα αυτά που συμβαίνουν, όχι μόνο στην ΚΕΔ που δεδομένα θα αλλάξει από την στιγμή που δεν υπάρχει πλέον επί της ουσίας Βασιλακόπουλος, αλλά και σε όλα τα άλλα σημαντικότατα προβλήματα που ταλανίζουν το άθλημα στην χώρα. Εθνική ομάδα, υποδομές, ενώσεις, πρωταθλήματα κατώτερων κατηγοριών, σωματεία, παιδοεφηβικά τμήματα και χορηγικό πρόγραμμα-αξιοποίηση του προϊόντος, είναι μερικά από αυτά. Που θα αναπνεύσουν όταν θα απαλλαγεί και τυπικά το μπάσκετ από την υπάρχουσα προσωρινή διοίκηση.

Ασφαλώς και αυτό δεν θα γίνει με… μαγικό ραβδί, ούτε οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΕΟΚ είναι οι κύριοι τέλειοι που θα τα κάνουν όλα καλά. Θα χρειαστεί μεγάλος αγώνας, παρεμβάσεις και λύσεις. Και ο Ολυμπιακός θα ήταν λάθος να απουσιάζει από αυτό τον αγώνα. Όπως θα ήταν λάθος να μην δηλώσει συμμετοχή και να απέχει τώρα που το «μέχρι τέλους» θα βρει την απόλυτη εφαρμογή και στις αλλαγές για το κοινό καλό. Όλα αυτά γίνονται με διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να κάτσουν και να ενεργλήσουν από τις 21 Ιουλίου στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ όλοι. Η μεγαλύτερη απόδειξη του ότι ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να επιβάλει ένα δικό του κατεστημένο όπως τεχνηέντως τον κατηγορούν, είναι το ότι επιστρέφει χωρίς να γνωρίζει ποιος εκ των Λιόλιου, Φασούλα ή Παπανικολάου θα εκλεγεί.

Από εκεί και έπειτα, για να περάσουμε και στην εντός των τειχών αντιπολίτευση της απόφασης για δήλωση συμμετοχής, είναι ξεκάθαρο πως αν ο Ολυμπιακός δει πως δεν γίνουν πράξη κάποιες από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για την ισονομία στις εγχώριες διοργανώσεις, έχει πολλούς τρόπους για να αντιδράσει. Κανείς δεν του απαγορεύει π.χ. να αποχωρήσει ξανά και στην τελική δεν θα δώσει και λογαριασμό (πλήρωσε το δικό του ακριβό τίμημα, χωρίς κυβιστήσεις), παρά μόνο στον κόσμο του, που δικαίως αναρωτιέται και ανησυχεί, μην τυχών και ο πόλεμος σε βάρος του συνεχιστεί, τουλάχιστον για, όσο έστω και τυπικά, παραμένει στις καρέκλες του το παλιό ή εκλεγεί η πλευρά του συνεχιστή του. Σε αυτό το κομμάτι του πολέμου, αν χρειαστεί να τον δώσουν, οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει, σε αντίθεση με το παρελθόν, να εμφανιστούν εφοδιασμένοι με κανονικά όπλα…

Υ.Γ.: Η παραμονή του Γιώργου Πρίντεζη για μία ακόμα τελευταία χρονιά, ήταν δεδομένη, όμως γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη ως εξέλιξη όταν την βλέπεις και επίσημα. Η υποστολή της σημαίας του μπασκετικού Ολυμπιακού θα γίνει για τον διεθνή φόργουορντ στο παρκέ και μάλιστα για πρώτη φορά με τον τίτλο του αρχηγού στην 20ετή παρουσία του στην ομάδα της καρδιάς του. Ένα από τα ελάχιστα θετικά της αποχώρησης του Βασίλη Σπανούλη... Πραγματικός στυλοβάτης της ομάδας που θα συνδέσει με τον καλύτερο τρόπο το μέλλον, με το παρόν και το παρελθόν. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς…

Υ.Γ.2: Οι πιο θερμοί υποστηρικτές της επιστροφής στην Α1 ήταν και μάλιστα με δημόσιο λόγο ο προπονητής και οι παίκτες. Όποιες ενστάσεις και αν έχει η διοίκηση, όφειλε να τους ακούσει. Αυτόματα, οι ευθύνες τους για την εικόνα που θα παρουσιάσουν στο παρκέ από άποψης ρυθμού και μπασκετικής χημείας, αυξάνονται στο έπακρο, καθώς η δικαιολογία (σωστή ή λάθος ο καθένας κρίνει) της έλλειψης δεύτερου παιχνιδιού μέσα στην εβδομάδα παύει πλέον να υφίσταται. Υπενθυμίζω, πως η αποχώρηση έγινε γιατί η δική τους δουλειά αδικούταν και ο δικός τους ιδρώτας δεν έβρισκε τον πρέποντα σεβασμό.

Υ.Γ.3: Η αισιοδοξία-σιγουριά (όχι του Ολυμπιακού) για την απόκτηση του Κώστα Αντετοκούνμπο, δεν προέκυπτε από πουθενά, όπως είχαμε επισημάνει στον αέρα του bwinΣπορFm 94,6. Λίγο πριν κλείσει τα 24 (μόνο για την Ελλάδα ένας παίκτης σε αυτή την ηλικία θεωρείται ταλέντο) και προερχόμενος από δύο χρόνια αγωνιστικής απραξίας, ήταν λογικό να ψάχνει ένα περιβάλλον που θα του δώσει εγγυημένα τουλάχιστον 15 λεπτά συμμετοχής, για να παίξει και να αυξήσει τις πιθανότητες επιστροφής στο ΝΒΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» με τόσες απαιτήσεις επιτυχίας την οριακή σεζόν που άρχεται ήταν αδύνατο να του υποσχεθούν κάτι τέτοιο. Του παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πλάνο μέλλοντος, όμως επέλεξε να πάει στα σίγουρα, με πολύ λιγότερα χρήματα, εκεί που δεν θα έχει πολλούς παίκτες μπροστά του…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x