Νίκος Ζέρβας

Ο… παραλίγο αυτόχειρας Ολυμπιακός και οι φύλακες-άγγελοί του

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την αγχωτική στο τέλος νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην Ολίμπια Μιλάνο, που είχε σωτήρες τους Φαλ και Γκος και ίσως αποτελέσει εφαλτήριο για μία ακόμα με την Μονακό.

Σε ένα παιχνίδι όπου μέχρι το 33΄ ο Ολυμπιακός φαινόταν πως θα «καθαρίσει» εύκολα και θα πάρει αυτό που δικαιούταν βάσει της απόδοσής του μέχρι εκείνο το σημείο, έμελλε η απόσταση από την… καταστροφή και την αναγκαία για την βαθμολογική και όχι μόνο σταθερότητά του, να ισούται με μίας… λεπτής κλωστής. Η ενός σουτ, που δεν μπήκε (Τόνουτ) και ένα που μπήκε (Γουίλιαμς-Γκος) με το σκορ στο 74-74. Αν θέλουμε να κρατήσουμε την ουσία, το ρεκόρ έγινε πλέον 10-8, με τρίτο σερί «πρέπει» να έχει έρθει σε πέρας. Αν θέλουμε να προβληματιστούμε για το «νεκρό» διάστημα που επέτρεψε στους ελλιπείς Ιταλούς να επιστρέψουν από το -15, σίγουρα έχει αρκετές εξηγήσεις, που πρέπει να αναλύσει η ομάδα, στον ελάχιστο, ομολογουμένως, χρόνο που έχει μέχρι την επόμενη σημαντική υποχρέωση.

Μόλις αύριο με την Μονακό στο ίδιο γήπεδο, σε παιχνίδι υψηλότερων απαιτήσεων, αλλά και με το… καμπανάκι από το come back της Ολίμπια, να είναι ίσως σύμμαχος για ακόμα περισσότερη συγκέντρωση και κυρίως ακόμα καλύτερο παιχνίδι την Πέμπτη το βράδυ. Οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν να χύσουν την καρδάρα με το γάλα στο τέλος απέναντι στους αναπληρωματικούς του Μεσίνα και σχεδόν άσημους Φλακαντόρι, Τόνουτ και Μπορτολάνι, όμως σε αυτό το επίπεδο άπαντες δικαιούνται την καλή τους βραδιά, αν δεν τους σεβαστείς. Είχαν όμως και δύο φύλακες-άγγελους που απεσόβησαν το μοιραίο. Ο πρώτος ήταν ο Μουστάφα Φαλ, ο οποίος με δύο δημιουργίες και δύο αμυνάρες «κλείδωσε» ουσιαστικά το παιχνίδι και ο άλλος ο Γουίλιαμς-Γκος, που εκτός του τριπόντου για το 77-74, είναι ο μοναδικός ίσως με καθαρό μυαλό στο τέταρτο δεκάλεπτο, όταν οι υπόλοιποι έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους.

Θα ήταν κρίμα για το ένα ακόμα εξαιρετικό παιχνίδι του Γάλλου σέντερ, ο οποίος αυτή την φορά είχε συμπαραστάτη τον Μιλουτίνοφ όταν καθόταν στον πάγκο, να συνοδευόταν από μία ήττα, που κακά τα ψέματα, με αυτό τον τρόπο θα ήταν ίσως καταστροφική και μοιραία. Σε μια βραδιά που είχε αρχίσει εξαιρετικά, με την άμυνα με αλλαγές να αποδίδει καρπούς, τον βιονικό Γουόκαπ να αρχίζει με 2/2 τρίποντα και τον Ολυμπιακό να παίρνει το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο. Το κοντέρ έγραψε 14 συνολικά, απέναντι σε μία ομάδα με την καλύτερη μέχρι χθες αποτελεσματικότητα στα αμυντικά ριμπάουντ (σ.σ. χάνει 8,5 μέσο όρο). Από αυτές τις έξτρα κατοχές 21 ολόκληροι πόντοι, έναντι μηδενός των φιλοξενούμενων. Αναμφίβολα η βάση της νίκης, προήλθε από τα επιθετικά ριμπάουντ.

Παρά τα δυο-τρία καλά διαστήματα της πολύ σκληρής αμυντικά ομάδας του Μεσίνα, ο Ολυμπιακός βρήκε με Λαρεντζάκη και Μιλουτίνοφ τις λύσεις για να είναι μπροστά στο ημίχρονο, με πρόβλημά του τα 8 λάθη, που είχαν δώσει 13 πόντους στο Μιλάνο. Την ίδια ώρα οι Ιταλοί είχαν κάνει ισάριθμα σφάλματα, όμως οι «ερυθρόλευκοι» τα εκμεταλλεύονταν λιγότερο με μόλις 7 πόντους. Αυτό, συνέβη γιατί η απροσεξία επέφερε κλέψιμο και αιφνιδιασμό, παιχνίδι που επιδιώκει η Ολίμπια, λόγω της έλλειψης παραγωγικότητας χωρίς τους Μίροτιτς, Σιλντς, Μπάρον και Λο. Οι παγκίτες που προαναφέραμε παρότι είχαν βοήθειες από τον Νέιπιερ, δεν ήταν αρκετοί για να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο στο τρίτο δεκάλεπτο. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός έκανε την πιο παραγωγική του εμφάνιση επιθετικά και την καλύτερη αμυντικά με επί μέρους 23-15.

Το μενού είχε και πάλι αρκετό Φαλ, αλλά και Πίτερς, Κέιναν, με αποτέλεσμα η διαφορά να πάει στους 15 πόντους και όλοι να πιστέψουν πως όλα έχουν κριθεί. Οι πόντοι από λάθη είχαν ισορροπήσει, η άμυνα στον Μέλι συνέχιζε να παίρνει εξαιρετικό βαθμό Εκτός από την Ολίμπια που πέταξε στο παρκέ το χαρτί του Μπορτολάνι και πήγε να κάνει το… κόλπο της σεζόν. Με διαρκής επιθέσεις με «σημάδι» στην αδύναμη πλευρά, το Μιλάνο που ισορρόπησε στην δημιουργία και έκανε επτά λιγότερα λάθη, πήγε σε επί μέρους 22-11 και ισοφάρισε. Με τον Ολυμπιακό να επιδεικνύει τάσεις αυτοχειρίας με ανεπίτρεπτα λάθη. Η πίεση άρχισε να φαίνεται και στην επίθεση που πλέον δεν λειτουργούσε σωστά και είχε κακές επιλογές, και δεν ήθελε και πολύ να γίνει η ζημιά και μάλιστα από το… πουθενά. Τρανή απόδειξη πως ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζεις σε αυτή την διοργάνωση ή τουλάχιστον προτού «κλειδώσεις» οριστικά ένα παιχνίδι.

Σε 48 ώρες ο Ολυμπιακός έχει την πρόκληση να φτάσει στην τέταρτη συνεχόμενη νίκη του για πρώτη φορά φέτος και να πάρει ακόμα μεγαλύτερη βαθμολογική ώθηση πριν την νέα διπλή αγωνιστική στην Ισπανία. Το θετικό είναι πως για πρώτη φορά φέτος έπαιξε με όλους τους παίκτες διαθέσιμους, παρόλο που δεν έγινε το ντεμπούτο του Ναζ Μήτρου Λονγκ. Σε μια κρίσιμη καμπή της σεζόν πάντως, είναι σημαντικό για τον κόουτς Μπαρτζώκα να έχει όλα τα όπλα στην φαρέτρα του και αυτό μπορεί να αποβεί ευεργετικό. Αν καταφέρει να βρει την ισορροπία του όσο το δυνατόν γρηγορότερα, λογικά θα σταματήσει να κάνει τόσο συχνά… καρδιακούς και τους φίλους του.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x