Νίκος Ζέρβας

Ολυμπιακός αμυντικός κλοιός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την τεράστια νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην Μπαρτσελόνα, την τριάδα που άλλαξε το ματς, την άμυνα που τα έκρινε όλα και την σημασία του 2/2 απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.

Αν υπάρχει μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια αντιδρά όταν όλες οι εκτιμήσεις και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι σε βάρος της, αυτή σίγουρα ακούει στο όνομα Ολυμπιακός. Στην ανάλυση του αγώνα με την Μπαρτσελόνα, οι περισσότεροι και δικαίως, στέκονταν στο έλλειμα ενέργειας που φυσιολογικά έδειχνε να έχει και κατά πόσο μπορεί να αντεπεξέλθει απέναντι σε μία ομάδα που ερχόταν… φουριόζα. Το ξεκίνημα του παιχνιδιού, επιβεβαίωσε στο έπακρο αυτή την… φοβία.

Οι παίκτες του κόουτς Μπαρτζώκα, εκτός του ότι είχαν 4/17 σουτ, έχοντας χάσει «εύκολα» λέι απ και βολές, κοίταγαν στην άμυνα τους αντιπάλους τους να βάζουν 20 εύκολους πόντους. Ο Λαπροβίτολα είχε 5 ασίστ και οι Μίροτιτς-Σάνλι εκμεταλλεύονταν την αδράνεια. Ούτε τα φάουλ που είχαν να δώσουν δεν έκαναν οι νταμπλούχοι Ελλάδας. Περισσότερο από ποτέ ίσως άλλοτε φέτος σε τέτοιας σπουδαιότητας παιχνίδι, η ανάγκη του να βοηθήσει το δεύτερο rotation, ήταν τεράστια. Αυτό και έγινε. Η είσοδος των ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκη, Μπλακ και Πίτερς, έδωσε ενέργεια, προσήλωση στην άμυνα που ξαφνικά άρχισε να… δαγκώνει. Σε ένα παιχνίδι που στο πρώτο μέρος οι δυο ομάδες σούταραν με 9/31 και 12/30 αντίστοιχα, η αποτελεσματικότητα στα μετόπισθεν ήταν αυτή που θα το κρίνει.

Εκτός από την διαφορετική προσέγγιση στην άμυνα πάνω στον Λαπροβίτολα, αλλά και στο χαμηλό ποστ, τεράστιο ρόλο έπαιξαν τα 10 επιθετικά ριμπάουντ του πρώτου μέρους. Αλλά και η αστοχία της Μπαρτσελόνα που τελείωσε με 1/13 σουτ, την ώρα που είναι η πιο εύστοχη ομάδα πίσω από τα 6.75μ. με 40%. Το 29-27 έδωσε ψυχολογική ώθηση, καθώς είχε επέλθει με μόλις 5 ασίστ. Ευτυχώς δεν γίνονταν λάθη καθώς το κοντέρ έμεινε στον αριθμό 4. Ο Ολυμπιακός έλεγξε τα συναισθήματά του και πήρε ώθηση από την υπομονή και την μεθοδικότητά του. Ακόμα και όταν η Μπαρτσελόνα άρχισε να ευστοχεί από μακριά ή έπαιρνε τα κλασσικά 3-4 υπέρ της σφυρίγματα, το επίπεδο συγκέντρωσης ήταν υψηλό.

Ο MVP ΜακΚίσικ απαντούσε στα τρίποντα, σταμάτησε στους 16 πόντους, έπαιζε άμυνες και ήταν ο κορυφαίος δημιουργός της ομάδας του με 4 ασίστ. Ο Μπλακ έκανε την πιο κομβική εμφάνισή του, προσφέροντας άμυνες, 5 επιθετικά ριμπάουντ και 6 χρήσιμα ποντάκια. Ο εξαιρετικός, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, με 4/5 τρίποντα και βοήθειες στην άμυνα σε όλα τα μήκη και πλάτη, άκουσε ξανά ρυθμικά το όνομά του. Προσήλωση στην άμυνα έδειξε και ο Πίτερς, ο οποίος ξεκούρασε όσο έπρεπε τον ταλαιπωρημένο Βεζένκοβ. Ο 27χρονος φόργουορντ έβαλε τα κρίσιμα κερασάκια της τούρτας της νίκης με 5 σερί πόντους στο τέλος. Πλάι του ο Παπανικολάου σταθερός και με μεγάλα σουτ.

Με τους Φαλ, Σλούκα σε κακό βράδυ, τον Γουόκαπ εμφανώς κουρασμένο, ήταν ευτύχημα που βγήκαν «μπροστά» οι υπόλοιποι. Η στατιστική, κατέγραψε 9 «ερυθρόλευκα» λάθη για 12 «μπλαουγκράνα», καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα (42%-31%) και κυρίως 15-8 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ. Για τα αποτελέσματα της άμυνας με αλλαγές και των νταμπλ και τριπλ τιμ όταν επιχειρούνταν drive, μιλάει από μόνη της η δήλωση του άφαντου Σατοράνσκι: «Πρώτη φορά στην καριέρα μου πήρα μόλις ένα σουτ, γιατί οι αντίπαλοι με… δείρανε μπασκετικά». Εκτός από τον Τσέχο, ο Γιασικεβίτσιους δυστύχησε να έχει απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα και τους Βέσελι και Αμπρίνες. Τα δεκάδες εκατομμύρια του μπάτζετ της Μπαρτσελόνα, έπεσαν για δεύτερη φορά στο… καναβάτσο μέσα στην σεζόν από την καλύτερη ΟΜΑΔΑ της Ευρώπης.

Το ίδιο συνέβη και στην Ρεάλ και στην Φενέρμπαχτσε. Το πλεονέκτημα έδρας πλησίασε λίγο πιο κοντά, όμως υπάρχει ακόμα δρόμος και το παιχνίδι της Πέμπτης με την Μπάγερν είναι ακόμα πιο επικίνδυνο. Το 2/2 θα είναι πολύ σημαντικό και στις λίγες ώρες που απομένουν, εκτός από την όποια ξεκούραση, θα πρέπει να υπάρξει σωστή πνευματική προσέγγιση. Για να μπουν οι «ερυθρόλευκοι» στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου όντας στην κορυφή και γιατί όχι, να φροντίσουν να μην… πέσουν.

Υ.Γ. Παναγιώτη δεν μπορεί να μας την… έκανες έτσι. Δεν μπορώ να το πιστέψω μάγκα. Δεν γίνεται τόσο άδικα και ξαφνικά. Πως γίνεται να μην ακούσουμε ξανά την ατάκα σου «Ολυμπιακοί είμαστε»; Πως; Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει γίγαντα. Καλή δύναμη φίλε Λάμπρο και σε όλη την οικογένεια.




close menu
x