Νίκος Ζέρβας

Ολυμπιακός-απόλαυση, και ακόμα είναι… Οκτώβριος

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την νέα μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού μέσα στη Μαδρίτη κόντρα στην Ρεάλ, και αναρωτιέται τι θα γίνει αν αυτή η ομαδάρα παίξει όπως πραγματικά μπορεί και μείνει υγιής...

Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, όμως είναι η αλήθεια. Η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης από την περυσινή σεζόν, με βάση το μπάσκετ που έπαιξε και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο Final Four, έχει μπει στην καινούργια χρονιά όντας αναβαθμισμένη σε ρόστερ. Έχει έναν πολύτιμο χρόνο εμπειρίας στο υψηλότερο επίπεδο στην πλάτη της, αναβλύζει εντός και εκτός παρκέ υγεία, έχει ρόλους και αρμονία. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη ότι έχει μπει με το πόδι κολλημένο στο γκάζι σε όλες τις διοργανώσεις και κυρίως έχει πάρει δύο πολύτιμες εκτός έδρας νίκες σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη μέσα σε δύο εβδομάδες.

Και στις δύο αναλύσεις πριν από τα συγκεκριμένα παιχνίδια, δεν υπήρχε κανείς αμιγώς μπασκετικός που δεν έδινε μεγάλη τύχη στο «διπλό». Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Η έκπληξη, είναι πως ο Ολυμπιακός έχει κάνει αυτές τις μεγάλες νίκες, χωρίς να ξεπεράσει το 50-60% της απόδοσης που θέλει, μπορεί και δουλεύει για το κατάλληλο σημείο της σεζόν. Τίποτα άλλωστε δεν κρίθηκε στην Ευρωλίγκα τον Οκτώβριο και χρειάζεται ηρεμία, φειδώ και ταπεινότητα, γιατί δεδομένα θα έρθουν και κακές βραδιές και «στραβά» αποτελέσματα. Όμως δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του, παρουσιάζουν μια μπασκετική απόλαυση στο παρκέ.

Το ίδιο θα ίσχυε ακόμα και αν ο τεράστιος Κώστας Σλούκας δεν έβαζε ένα από τα πιο… καρυδάτα καλάθια της καριέρας του στο τέλος και η Ρεάλ είχε επικρατήσει. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν μέσα στη Μαδρίτη χωρίς την ραχοκοκαλιά του ρόστερ, Κώστα Παπανικολάου, πετυχαίνοντας 89 πόντους με 6/21 τρίποντα! Αν αυτό το -φτωχό με βάσει την ποιότητα των σουτέρ τους- 28,6% ήταν στοιχειωδώς μεγαλύτερο, το… κοντέρ θα είχε γράψει 100. Και είναι ακόμα Οκτώβριος και δεν έχουν βρει ακόμα την «χημεία» που πρέπει και ο εξαιρετικός σκόρερ και σουτέρ, Κάναν, ψάχνει ακόμα τον ρυθμό του. Όταν είσαι η επιτομή της ομάδας όμως, όλα γίνονται. Και απλά απολαμβάνεις τους καρπούς που έχεις με κόπο σπείρει όλο αυτό το διάστημα.

Τακτικά ο Ολυμπιακός παρότι η άμυνα του δέχθηκε 87 πόντους, ήταν πολύ σωστά στημένος για ένα ακόμα βράδυ. Από την αρχή του αγώνα δεν πληγώθηκε από τα δεδομένα μις-ματς που δημιουργούνται από μία ομάδα που παίζει με Χεζόνια-Ντεκ στο «2» και στο «3» χάρη στην σωστή τοποθέτηση της άμυνας. Ο Μπαρτζώκας επέλεξε να αρχίσει τον ΜακΚίσικ στο «3» και έκανε τρομερή δουλειά πάνω στον Αργεντινό, ο Γουόκαπ πίεζε ασφυκτικά τον Σέρχιο και αν δεν ήταν τα 2/9 τρίποντα και ο οίστρος του Γιαμπουσέλι, δεν θα υπήρχε το -1 του πρώτου δεκαλέπτου. Σε αυτό το διάστημα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κάνει μόλις ένα λάθος, είχαν πάρει τρία επιθετικά ριμπάουντ και ήλεγχαν τον ρυθμό.

Ρίσκαραν αρκετά με τα σουτ αδύναμης πλευράς που έβγαζε η Ρεάλ διότι η άμυνα έκλεινε προς τα μέσα ώστε να μην πληγωθεί από τον Ταβάρες, όμως το πρόσημο ήταν θετικό. Μέχρι την ανάπαυλα και ενώ η «βασίλισσα» είχε πάρει ήδη ένα από τα πολλά +7-8 που έβρισκαν αμέσως απάντηση, η στατιστική είχε καταγράψει 4-0 κλεψίματα, μόλις τρία ελληνικά λάθη με δέκα ασίστ και 7 επιθετικά ριμπάουντ που όμως δεν αξιοποιούνταν στο έπακρο. Μπόλομποϊ και Μπλακ, είχαν 1/8 (!) σουτ παίζοντας οι δυο τους λιγότερο από 7 λεπτά, σε πάσες πάρε-βάλε. Ευτυχώς, ο ανυπέρβλητος και χθες το βράδυ Βεζένκοβ και η δημιουργία του Σλούκα, κράτησαν την διαφορά στο -1, την ώρα που η Ρεάλ είχε 7 εύστοχα τρίποντα έναντι 2 των «ερυθρόλευκων» και έπαιρνε ανέλπιστα πολλά στο σκοράρισμα από τον Κορνελί. Ταβάρες, Χεζόνια και Ντεκ όμως δεν είχαν κάνει την παραμικρή ζημιά, όπως και ούτε οι Γιουλ (σ.σ. πήγε να κερδίσει μόνος στο τέλος) και Σέρχιο.

Παρά την αστοχία του από μακρινή και κοντινή απόσταση, ο Ολυμπιακός δεν πανικοβλήθηκε δεν απόκλινε από το πλάνο του και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. Το πρώτο… μήνυμα για την άλωση της Μαδρίτης, ήρθε από τον ΜακΚίσικ, ο οποίος «διάβασε» σωστά ότι μπορεί να επιτεθεί στα αργά πόδια του Ντεκ. Ο Αμερικανός πρόσφερε πολύτιμες λύσεις, οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να παίρνουν πράγματα σε καταστάσεις πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμού και η Ρεάλ σκόραρε μόνο με τρίποντα. Ο Σλούκας είχε αρχίσει σιγά-σιγά να σκοράρει, ο Μπόλομποϊ έδωσε πολύτιμες λύσεις και στο τέταρτο δεκάλεπτο εμφανίστηκε ο συνήθης ύποπτος φέτος, Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

Δεν είναι μόνο οι οκτώ πόντοι με μεγάλα σουτ που κράτησαν την διαφορά σε ανατρέψιμα επίπεδα σε κρίσιμες φάσεις, αλλά και η άμυνες που έπαιξε στα νταμπλ τιμ. Το ότι τελειώνει πλέον στην πεντάδα σε όλα τα παιχνίδια, λέει πολλά. Στην συνέχεια, ανέλαβε ο Σλούκας. Με την μία σωστή απόφαση μετά την άλλη όταν κρίνονταν όλα και με την καλαθάρα με προσποίηση στον Ταβάρες στο φινάλε. Ακόμα και η άμυνα στην επαναφορά τριών δευτερολέπτων ήταν για σεμινάριο, καθώς δεν δόθηκε στην Ρεάλ η δυνατότητα για τρίποντο, η μπάλα πηγε στον Ταβάρες, ο οποίος υπό κακές προϋποθέσεις αστόχησε. Η πέμπτη νίκη στην ιστορία του Ολυμπιακού στη Μαδρίτη ήταν γεγονός…

Ήρθε, εκτός των άλλων, και χάρη στα μόλις 9 λάθη που έκανε η ομάδα του Μπαρτζώκα σε μία τόσο δύσκολη έδρα. Από το γεγονός πως απέναντι σε μία ψηλότερη ομάδα, κατέβηκαν έντεκα επιθετικά ριμπάουντ από «ερυθρόλευκα» χέρια. Χάρη στο 63% στα δίποντα, αλλά και τα επτά, έναντι μόλις δύο κλεψίματα. Παράλληλα μία ισπανική ομάδα και δη η Ρεάλ, δεν πήρε ούτε ένα πόντο από αιφνιδιασμό. Ζερό. Το 3-0 έγινε γιατί ο Ολυμπιακός είναι μία πραγματικά πολύ καλά δομημένη και δουλεμένη ομάδα, που έχει πλέον ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά τα περυσινά κατορθώματά της. Και ακόμα είναι στην αρχή της. Αν μείνει υγιής, θα είναι στο χέρι της το πόσο ψηλά θα βάλει το ταβάνι της.

Για την ώρα, η δίκαιη μεγάλη χαρά μίας τόσο σπουδαίας εκτός έδρας νίκης θα πρέπει να κρατήσει για λίγο. «Νικήσαμε αλλά δεν παίξαμε και τόσο καλά», δήλωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. «Θα πρέπει να παίξουμε καλύτερη άμυνα», ο Σάσα Βεζένκοβ. Δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση για την νοοτροπία του κλαμπ και το πόσο σωστή είναι. Αύριο τους περιμένει η Μπασκόνια. Που παρότι ήταν πρώτη επιλογή των περισσότερων για απογοήτευση της σεζόν, είναι στην κορυφή μαζί με τον Ολυμπιακό και αήττητη…


close menu
x