Νίκος Ζέρβας

Δέκα λεπτά αρκούν για να κλείσει το… μάτι στον τίτλο

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την έκτη συνεχόμενη νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στον Παναθηναϊκό και την απόλυτη επιβεβαίωση της ανωτερότητάς του ακόμα και με… ένα δεκάλεπτο.

Έμελλε στο δεύτερο και καθοριστικότερο βήμα για την πανηγυρική επιστροφή του στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ, ο Ολυμπιακός να υποβάλει τον εαυτό του και τον κόσμο του σε σκωτσέζικο ντους. Σα να προτιμούσε η έκτη (!) συνεχόμενη φετινή του νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό και τέταρτη σερί στην έδρα του, να έχει στυλ… ευρωπαϊκό. Εκεί που έχτισε τον μύθο του με μεγάλες ανατροπές και έχοντας εμφανίσει δύο διαφορετικά πρόσωπα μέσα σε έναν αγώνα. Όπως και στο ΣΕΦ όμως για το 1-0, έτσι και στο ΟΑΚΑ για το 2-0, έφτανε ουσιαστικά ένα… δεκάλεπτο κανονικού μπάσκετ.

Αυτή την φορά ήταν το τρίτο και όχι το πρώτο, με τον Παναθηναϊκό να αντιδρά όπως ήταν φυσικό μετά την κάκιστη εικόνα του πρώτου αγώνα και να κάνει ένα «γεμάτο» από όλες τις απόψεις πρώτος μέρος. Τα δύο γρήγορα φάουλ των Γουόακπ-Φαλ, ξεχαρβάλωσαν το αμυντικό πλάνο των «ερυθρόλευκων» που δεν μπορούσαν να πάρουν ενέργεια από τα μετόπισθεν, ώστε να ξεδιπλώσουν το πλούσιο επιθετικό τους ταλέντο. Στηρίζονταν μόνο στα εύστοχα τρίποντα, είχαν πρόβλημα να μπουν στην ρακέτα και να δημιουργήσουν και επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ αστοχίας. Ο Ολυμπιακός αυτή την φορά είδε τον Παναθηναϊκό να έχει περισσότερο πάθος, να… δέρνει μπασκετικά και δεν απαντούσε σε αυτό.

Έχανε πολλά αμυντικά ριμπάουντ, έκανε αχρείαστα φάουλ, ήταν νευρικός, έκανε κακές επιθέσεις και μόνο ο Σλούκας στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων. Ίσως ήταν και ο λόγος που η διαφορά έμεινε στο -14, καθώς με 3/19 δίποντα και μόλις 6 ασίστ, δεν μπορείς να περιμένεις περισσότερα. Οι πόντοι από την ρακέτα ήταν 24-8 και από αιφνιδιασμό 8-0, με τα άλλα δύο βασικά όπλα, Ντόρσεϊ και Βεζένκοβ να είναι σε… άλλο γήπεδο και ο ΜακΚίσικ φανερά επηρεασμένος από τον τραυματισμό του. Όλα έδειχναν λοιπόν πως εύκολα ή δύσκολα θα γίνει το 1-1 και η σειρά θα πάρει διαφορετική τροπή. Όμως ο Ολυμπιακός φέτος είναι εξαιρετική ομάδα για να το άφηνε να πάει έτσι…

Προφανώς στα αποδυτήρια μίλησαν μεταξύ τους, κατάλαβαν ότι αυτή η εικόνα δεν αρμόζει σε αυτό που έχουν φτιάξει φέτος και με την συμβολή των προπονητών που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στο να αλλάξει η ψυχολογία κάποιων παικτών-κλειδιά, εμφανίστηκε ξανά στο ΟΑΚΑ ο… οδοστρωτήρας. Η άμυνα πλέον ήταν στην θέση της, οι Ντόρσεϊ και Βεζένκοβ έκαναν πάρτι στην επίθεση και το επί μέρους 23-2 μέσα σε ένα εξάλεπτο που έβαλε μπροστά τους κυπελλούχους Ελλάδας με 55-48, ήταν το τελειωτικό χτύπημα στις ελπίδες των «πράσινων». Που πλέον έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο, δεν είχαν την παραμικρή στόχευση και έβλεπαν στο δικό τους τερέν η μπάλα να κυκλοφορεί με κινηματογραφική ταχύτητα και τα σουτ να μπαίνουν το ένα μετά το άλλο.

Ο Ολυμπιακός τελείωσε το ματς με 10 κλεψίματα, μόλις 6 (!) λάθη για 13 ασίστ και βελτίωσαν τα ποσοστά τους στα δίποντα. Για τα τρίποντα, με 14/30 εκτός έδρας δύσκολα χάνεις. Οι τελικοί τομείς της στατιστικής τον έβγαλαν νικητή, καθώς πήρε 16 πόντους από λάθη αντιπάλου έναντι 9 του Παναθηναϊκού, ενώ 19 ήρθαν από τα 13 επιθετικά ριμπάουντ που βοήθησαν πολύ και στο πρώτο ημίχρονο. Η αίσθηση υπεροχής, ήταν ολοφάνερη και όσο και αν προσπαθούσε ο κόουτς Βόβορας, δεν γινόταν να αλλάξει το παραμικρό. Ακόμα και όταν ο Παναθηναϊκός πλησίαζε, ερχόταν ο Σλούκας με ένα μεγάλο καλάθι για να τελειώσει την υπόθεση. Ο προπονητής των «πράσινων», φάνηκε από τις δηλώσεις του για την διαιτησία (!) πως έχει πέσει και εκείνος στην… παγίδα, που ο Ολυμπιακός απέφυγε συστηματικά πριν το τζάμπολ των τελικών και δικαιώνεται.

Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» απέχουν μία νίκη από αυτό που δικαιούνται 100% φέτος και θα αποτελέσει το καλύτερο επιστέγασμα μιας μαγικής σεζόν, όπου έχουν παίξει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη. Αγωνιστικά και σημειολογικά. Μία νίκη από την απόλυτη δικαίωση. Έχουν την ευκαιρία να την κάνουν την Παρασκευή μπροστά στον κόσμο τους, αρκεί να έχουν ως σύμμαχο, «οδηγό» ως μάθημα την κακή απόδοσή τους στο πρώτο ημίχρονο του δεύτερου τελικού. Σε αυτή την περίπτωση θα κινδυνέψουν αντί για γιορτή, να επιστρέψουν στο ΟΑΚΑ για τέταρτο παιχνίδι. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία και διαχείριση της… δίψας που υπάρχει σε όλους. Το «κάστρο» να μιλήσει και πάλι και το καλοκαίρι θα είναι πανέμορφο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x