Νίκος Ζέρβας

Μπαρτζώκας και Ολυμπιακός μπορούν να κάνουν τα τρία… δεκατρία

Μάθετε για την αναμενόμενη ανανέωση της συνεργασίας του Γιώργου Μπαρτζώκα με τον Ολυμπιακό & την ευκαιρία που έχουν να συνεργάζονται για πολλά ακόμα χρόνια.

Αν το σλόγκαν «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη» είχε συνώνυμο στο λεξικό, θα ήταν αναμφίβολα η ανανέωση της συνεργασίας του Γιώργου Μπαρτζώκα για τρία ακόμα χρόνια με τον Ολυμπιακό. Ασφαλώς και για τους περισσότερους, αυτή η εξέλιξη ήταν αυτονόητη και από το ρεπορτάζ προέκυπτε πως θα ήταν η πρώτη κίνηση του σχεδιασμού ενόψει της νέας σεζόν. Η σχέση σεβασμού, εμπιστοσύνης, αγάπης και εκτίμησης, από την στιγμή που συνδυάστηκε με μια μαγική σεζόν σε επίπεδο απόδοσης αλλά και συγκομιδής τίτλων και υπερβάσεων στην Ευρωλίγκα, δεν γινόταν αν μην πιστοποιηθεί με νέο συμβόλαιο από πλευράς διοίκησης.

Ούτε και η πλευρά του προπονητή θα μπορούσε να κάνει δεύτερες σκέψεις, καθώς όπως ο ίδιος τόνισε, πέρα από το συναίσθημα, δουλεύει σε ένα από πέντε-έξι κορυφαία κλαμπ στην Ευρώπη. Αυτό το κοινό όραμα για ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον λοιπόν, οδήγησε με… συνοπτικές διαδικασίες σε ένα συμβόλαιο μέχρι το 2025. Με τον Μπαρτζώκα να απολαμβάνει πλέον την καθολική αναγνώριση ακόμα και από τους τελευταίος αμφισβητίες και η ζωή και η δουλειά του, να του δίνουν πίσω αυτά που στερήθηκε πολύ άδικα επειδή δέκα-δεκαπέντε αποφάσισαν να τον… διώξουν με την συμπεριφορά τους το 2014. Έχοντας γίνει τότε η αλλαγή που ήθελε για αυτό που αγαπάει, αλλά και τώρα, όπου ο ίδιος ήταν καθοριστικός στο να γίνει η αλλαγή σε μία πολύ κακή φάση του το 2020.

Η σχέση των δύο πλευρών λοιπόν είναι όπως και οι περισσότερες στον αθλητισμό πολύ όμορφη και πλέον έχει περάσει στην πιο ώριμη φάση της. Η καθολική και δίκαιη εμπιστοσύνη βάσει αυτού που βλέπει ο κόσμος από την ομάδα, αλλά και η απόλυτα υγιής νοοτροπία των ιδιοκτητών που αποτυπώθηκε και στην δήλωση (σ.σ. άσχετο αν δεν βολεύει όσους διαστρεβλώνουν χρόνια τώρα την πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα του μπάσκετ): «δεν σημαίνει πως θα παίρνουμε πάντα τους τίτλους, ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγάλη ομάδα», είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον. Διότι εκτός αυτού, κανείς δεν εγγυάται ότι ακόμα και ο ενισχυμένος την νέα σεζόν Ολυμπιακός θα επαναλάβει την φετινή μαγική σεζόν.

Απλά έχει όλες τις προϋποθέσεις, όχι μόνο λόγο κορμού, αλλά και λόγο της παρουσίας του κορυφαίου προπονητή στην Ευρώπη για την σεζόν που ολοκληρώθηκε. Ο κόουτς Μπαρτζώκας, έχοντας πλέον στην κατοχή του τους δύο πρώτους εγχώριους τίτλους στην καριέρα του, είναι πλέον ακόμα πιο ήρεμος και διαχειρίζεται πολύ καλύτερα την πίεση. Είναι μεγάλη δουλειά να συνδυάζεις το επάγγελμα με το συναίσθημα και να βρίσκεις την ισορροπία. Είχε υπολογίσει σίγουρα και τις... δολοφονίες χαρακτήρα που επιχειρήθηκαν από ανθρώπους που δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν, δεν μίλαγαν και τα θεωρούσαν όλα φυσιολογικά και καλώς καμωμένα στο ελληνικό μπάσκετ (σ.σ. δεν πείθουν ούτε τους εαυτούς τους πως τώρα ξαφνικά χάλασε), όταν του στερήθηκαν πράγματα αρκετά νωρίτερα στην διαδρομή του.

Αυτή την φορά όμως, η ασπίδα γύρω του είναι πανίσχυρη. Την ύψωσαν και οι παίκτες του και προς τιμήν του το παραδέχθηκε. Η επιτυχία φέτος οφείλεται και στο ότι αρκετοί έκαναν ένα βήμα πίσω για να πάνε όλοι μαζί πολλά βήματα μπροστά. Μακριά από εγωισμούς και «θέλω». Έχει και αυτός μεγάλο μερίδιο που αρκετοί χτύπησαν την πόρτα του γραφείου του για να στηρίξουν έναν συμπαίκτη τους όταν δεν φαινόταν καλά. Δικαιούται απόλυτα αυτή την ασπίδα, όχι μόνο λόγω των τίτλων, αλλά και του μπάσκετ που παρουσίασε. Θα οδηγεί πάντα σε επιτυχίες; Ασφαλώς και όχι διότι κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με αυτές. Είναι αλάνθαστος; Ασφαλώς και όχι και το γνωρίζει πρώτος ο ίδιος.

Όμως αναμφίβολα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στον κατάλληλο πάγκο και φαίνεται ακόμα και από το πώς πανηγυρίζει για ένα καλάθι, μια νίκη μία πρόκριση. Σύμφωνοι, στην Ελλάδα δυστυχώς η δουλειά του προπονητή κρίνεται από το αποτέλεσμα, όμως Ολυμπιακός και Γιώργος Μπαρτζώκας, έχουν αυτή την φορά μια τεράστια ευκαιρία τα τρία ακόμα χρόνια της συνεργασίας τους να γίνουν πολλά περισσότερα. Και ο Λάσο τα έντεκα χρόνια που είναι στην Ρεάλ δεν τα κέρδισε όλα, όμως η σχέση ζωής που έχει αναπτυχθεί είναι ιστορική και ανεκτίμητη. Αξίζουν λοιπόν και οι δύο πλευρές να πορεύονται μαζί για αρκετό καιρό ακόμα. Για την ώρα, αρχίζουν τον σχεδιασμό…

Υ.Γ.: Ο Βαγγέλης Λιόλιος έδωσε ως πρόεδρος της ΕΟΚ μετά από 30 χρόνια την ευκαιρία να ρωτηθεί για όλα, ακόμα και από αντιπολιτευόμενες πλευρές, και αυτό είναι μία ακόμα μεγάλη του νίκη σε σχέση με το καθεστώς του παρελθόντος. Και να ήθελες να ρωτήσεις δεν μπορούσες. Μακάρι να συνεχίσει να υπερασπίζεται την νομιμότητα στα θέματα της αδειοδότησης που οι ίδιες οι ομάδες έθεσαν και τώρα που είδαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν φωνασκούν για ευνόητους λόγους. Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται υγεία και φερεγγυότητα και για αυτό τον πίστεψαν τα σωματεία.

Μακάρι να συνεχίσει να ζητά μέσω της νομικής οδού αποδείξεις από όλους όσοι έχουν καταγγείλει τόσο σοβαρά θέματα εναντίον του. Αν έχουν δίκιο, οφείλει να παραιτηθεί την ίδια ώρα και να εξαφανιστεί από τον ελληνικό αθλητισμό. Για την ώρα, τα δείγματα γραφής του για όλα όσα «πόναγαν» το μπάσκετ (σ.σ. κοίτα που έχουμε κορυφαίο προπονητή στην Εθνική, κοίτα που κάναμε τελικό κυπέλλου με φιλάθλους και των δύο ομάδων) είναι θετικά και καμία διαιτησία δεν έχει κρίνει το παραμικρό Από την άλλη, οφείλει να απαντάει πιο συγκεκριμένα για τους ορισμούς των διαιτητών και να μην δίνει «πάτημα». Δεν είναι δικαιολογία πως οι ίδιοι που ρωτούν δεν ενοχλούνταν το ότι ο προηγούμενος πρόεδρος της ΚΕΔ έκανε τα ίδια και χειρότερα. Ο ίδιος οφείλει να είναι παντού ξεκάθαρος.

Υ.Γ.2: Στην αρχή ο Ολυμπιακός στήριζε Φασούλα και απογοητεύτηκε με Λιόλιο. Τώρα, διαβάζουμε ότι η νέα διοίκηση λειτουργεί προς όφελός του. Το αφήγημα φτιάχτηκε μέσα σε μερικούς μήνες και με μόλις μία σεζόν που η διαφορά δυναμικότητας ήταν χαώδης. Η αλήθεια είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» ούτε με τις εκλογές ασχολήθηκαν, ούτε στήριξαν κανέναν -πλην της ανατροπής του παλιού- ούτε προσπαθούν να επωφεληθούν από τίποτα. Πολύ απλά διότι δεν είναι όλοι ίδιοι σε αυτή την χώρα. Όπου «όλοι», βάλτε Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος.


close menu
x