Νίκος Ζέρβας

Δεν θέλουμε ούτε απόψε να χάσουμε…

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την τέταρτη νίκη του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα κόντρα στην Μπασκόνια, που ήρθε παρότι ήταν… πεσμένος στα σχοινιά και στον ρυθμό των Βάσκων.

Καμία κρυστάλλινη σφαίρα δεν μπορεί από Οκτώβριο μήνα να προβλέψει την κατάληξη μίας σεζόν, όμως ο Ολυμπιακός έχει βάλει ήδη το πρώτο γαλόνι στο πέτο του για την σεζόν που διανύουμε. Τρεις νίκες επί ισπανικού εδάφους μέσα σε δύο εβδομάδες, είναι ένας απολογισμός πρωτόγνωρος, ειδικά όταν έχει έρθει χωρίς οι «ερυθρόλευκοι» να έχουν αποκτήσει -λογικά- ακόμα την απαιτούμενη «χημεία» και σταθερότητα. Το 4-0 στην Βιτόρια ήρθε εντελώς διαφορετικά απ’ ότι κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, όμως η επιθετική παραγωγή έγραψε 88,7 πόντους μέσο όρο, σε τρεις έδρες που για τους περισσότερους είναι… κατηφορικές.

Το τέλος της πρώτης διπλής αγωνιστικής, βρίσκει τον Ολυμπιακό χέρι-χέρι με την «ελληνική» Φενέρμπαχτσε των Ιτουδη, Καλάθη και Δέδα, μία εβδομάδα πριν το remake των περυσινών πλέι οφ με την Μονακό στο ΣΕΦ. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, την Πέμπτη το βράδυ στο φαληρικό γήπεδο δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε ένα άδειο κάθισμα. Το αξίζουν και με το παραπάνω ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του, που στην Βιτόρια, έκαναν για 22 λεπτά ο,τι… μπορούσαν για να χάσουν, αλλά τελικά αρνήθηκαν. Κυρίως γιατί έπαιξαν στο τέταρτο και καθοριστικό τέταρτο δεκάλεπτο, όπως στο κυριαρχικό τους ξεκίνημα στο πρώτο. Εκεί που με άμυνα για σεμινάριο και επίθεση που λειτουργούσε υποδειγματικά, προηγήθηκαν 32-16, έχοντας 10/12 δίποντα, 8 ασίστ και 46 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Η τριάδα Γουόκαπ, ΜακΚίσικ και Βεζένκοβ ήταν εξαιρετική, η Μπασκόνια είχε 5/17 εντός παιδιάς με μόλις τρεις ασίστ, αλλά κάπου εκεί ο Ολυμπιακός έκανε το λάθος να μπει στον ρυθμό της. Η είσοδος του Σεντεκέρσκις και οι κερδισμένες μάχες του Κότσαρ μέσα στην ρακέτα, επέτρεψαν στους γηπεδούχους, όχι μόνο να μειώσουν, αλλά και να κλείσουν το ημίχρονο στο +5. Οι «ερυθρόλευκοι», έπαιζαν άμυνα με τα μάτια (σ.σ. μόλις τρία λάθη οι γηπεδούχοι στο ημίχρονο), έμειναν για πεντέμισι λεπτά χωρίς πόντο και δέχθηκαν 16-0 σερί, με απολογισμό σε δίποντα και τρίποντα 3/16! Σα να είχε μπει άλλη ομάδα ένα πράμα, που δεν θύμισε με τίποτα Ολυμπιακό. Παίζουν όμως και οι αντίπαλοι και κυρίως όσο και αν δεν φαίνεται στον τελικό απολογισμό, οι πειραιώτες δεν είναι ακόμα έτοιμοι. Για να αποτυπώσει κανείς με ένα στοιχείο τι έγινε στο δεύτερο δεκάλεπτο, αρκεί να αναφέρει πως οι 46 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης στο ημίχρονο, έγιναν 45 στην ανάπαυλα!

Υπάρχουν και χειρότερα. Από το 8ο λεπτό της αναμέτρησης μέχρι και το 25ο, ήτοι σε 17 λεπτά, ο Ολυμπιακός επέτρεψε 59 πόντους. Η επιστροφή του Παπανικολάου θα συμμαζέψει σίγουρα την κατάσταση, όμως δεδομένα είναι ένας τομέας που χρειάζεται πολλή δουλειά. Ευτυχώς, την ώρα που ο ρυθμός του αγώνα παρέμενε κομμένος και ραμμένος για νίκη της Μπασκόνια, ο ανυπέρβλητος Βεζένκοβ κράτησε όρθια-κοντά στο σκορ την ομάδα του. Η επιλογή του κόουτς Μπαρτζώκα να τον ξεκουράσει στο δεύτερο δεκάλεπτο, σε συνδυασμό με αυτή του να μείνει ο Σλούκας εκτός σχεδόν σε όλο το τρίτο, πρόσφερε ξεκούραση και καθαρό μυαλό στους δύο κομβικότερους παίκτες του. Και έδειξε και στους υπόλοιπους (Κάναν, Πίτερς) πως τους πιστεύει μέχρι να βρουν ρυθμό. Έτσι «χτίζονται» οι ομάδες…

Ο Σλούκας, έβαλε 16 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο, πήρε την μία σωστή απόφαση μετά την άλλη, κέρδισε έξυπνα φάουλ, μοίρασε ασίστ και ήταν ο πρωτομάστορας για το 14-0 σερί που άλλαξε το ματς. Το 74-65 έγινε 79-74 μέσα σε τρία λεπτά, με πολύτιμη βοήθεια από την άμυνα που είχε αρχίσει να λειτουργεί ξανά. Γουόκαπ και Λαρεντζάκης έπαιξαν τον σπουδαιότερο ρόλο για αυτό, με τον 29χρονο διεθνή γκαρντ να βάζει και κρίσιμα καλάθια στο τέλος. Η Μπασκόνια πλέον έμενε κοντά με προσωπικές ενέργειες, έχασε και τον Χάουαρντ με τραυματισμό και απλά παραδόθηκε στην ανωτερότητα και τα «θέλω» του αντιπάλου της.

Που εκτός όλων των άλλων, έμεινε στα μόλις δύο λάθη στο δεύτερο ημίχρονο, ανάγκασε σε έξι την Μπασκόνια και εννέα συνολικά, από τα οποία προήλθαν οι 18 από τους 97 πόντους της. Για δεύτερο σερί παιχνίδι, ο Ολυμπιακός αγγίζει την κατοστάρα σε ματς Ευρωλίγκας με 32% στο τρίποντο. Η συνέχεια μπορεί και θα είναι το ίδιο απολαυστική, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν με αυτό το 4-0 με τα τρία πολύτιμα «διπλά» (παίζει τελικά ρόλο το πρόγραμμα;), ένα έξτρα κέρδος. Σε ένα ενδεχόμενο κακό τους διάστημα στην διοργάνωση να χάσουν και κάποια παιχνίδια από τα λεγόμενα… κυκλωμένα. Αυτό, μαζί με τα καντάρια αυτοπεποίθησης που ενισχύθηκαν, είναι τα μεγαλύτερα κέρδη της ισπανικής… επέλασης. Την Πέμπτη απέναντι στην πλήρη, ισχυρή και έμπειρη πλέον Μονακό, υπάρχει μία ακόμα πρόκληση. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε ένα κενό κάθισμα στο ΣΕΦ…


close menu
x