Νίκος Ζέρβας

Η νύχτα που πήραν φωτιά τα καλάθια

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει για την μία ακόμα απολαυστική μπασκετική παράσταση του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπάγερν, που ήρθε με βροχή από τρίποντα και κεκτημένη ταχύτητα από την… Μπαρτελόνα.

Έξι «στροφές» πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός συνεχίζει ακάθεκτος στην κορυφή, προσφέροντας συνεχόμενες βραδιές ολοκληρωτικού μπάσκετ. Η Μπάγερν με τα προβλήματα των πέντε απουσιών, θα έπρεπε να κάνει θαύματα για να σταθεί αξιοπρεπώς, απέναντι στην… φόρα που είχε η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης μετά την νίκη επί της Μπαρτσελόνα. Η σπουδαιότητα της επιτυχίας της Τρίτης, θαρρείς και αποσυμπίεσε εντελώς τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα και άφησαν κατά μέρους τα δεδομένα επίπεδα κόπωσης που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα.

Με το πόδι πατημένο στο… γκάζι από το πρώτο δευτερόλεπτο, ο Ολυμπιακός που την Τρίτη παρέδωσε για 28 λεπτά ένα αμυντικό σεμινάριο, μεταλλάχθηκε σε μια επιθετική… μηχανή, που κονιορτοποίησε όλα τα αμυντικά συστήματα της ομάδας του Τρινκιέρι. Το κοντέρ έγραψε 102 πόντους που θα μπορούσαν να ήταν περισσότεροι αν δεν υπήρχε φυσιολογικά μία χαλάρωση στο τελευταία τετράλεπτο, αλλά και ρεκόρ ιστορίας στα εύστοχα τρίποντα με 19. Το βράδυ ήταν από την αρχή καταιγιστικό, αφού το 15-0 στο 6΄ με τους Βεζένκοβ και Γουόκαπ να εκτελούν και την άμυνα να μην αφήνει περιθώρια, έδειξε τι θα ακολουθήσει. Η είσοδος των Σλούκα και Πίτερς, μαζί με τους εξαιρετικούς Λαρεντζάκη και ΜακΚίσικ, συνέχισαν την παράσταση και το +20 του ημιχρόνου δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης.

Η στατιστική ήταν για Όσκαρ. 10/16 τρίποντα με 16 ασίστ για μόλις 5 λάθη. Το σύστημα αξιολόγησης έγραφε 83-25, με τους πόντους από τα 7 λάθη της Μπάγερν να είναι 19 (σ.σ. 30 στο τέλος του αγώνα)! Η απόλυτη εκμετάλλευση των σφαλμάτων του αντιπάλου δηλαδή, καθώς το μάξιμουμ για αυτά θα ήταν να έχουν επιτευχθεί 21 πόντοι με ισάριθμα τρίποντα. Συγκλονιστικά τέλειο. Με μπάσκετ για σεμινάριο, κυκλοφορία που απολάμβανες, ελεύθερα σουτ και πράγματα τόσο καλά δουλεμένα στην προπόνηση, που έβγαινα σχεδόν... αβίαστα και με κομπιούτερ. Η Μπάγερν στο τρίτο δεκάλεπτο έπαιξε τα… ρέστα της για να σώσει την τιμή της, έβαλε 30 πόντους, αλλά δεν φρόντισε να βελτιώσει την άμυνά της και έτσι δεν κατάφερε ποτέ να βάλει αμφιβολία στον Ολυμπιακό. Όταν πήγε στο -11, αρκούσαν δυο μεγάλα σουτ του Βεζένκοβ και ισάριθμες καλές άμυνες για να τελειώσει οριστικά η σεμνή τελετή.

Η κορυφαία ομάδα σε δημιουργία στην διοργάνωση έφτασε για… πλάκα τις 27 ασίστ (σ.σ. πέντε πάνω από τον μέσο όρο της) και με τελικά ποσοστά κοντά στο 70% και σε δίποντα και σε τρίποντα, δεν μπορούσε παρά να κάτσει η… μπίλια της διαφοράς στο +30. Στα ευχάριστα της βραδιάς, η καλή εμφάνιση του Κάναν, ο οποίος κατάλαβε πως μπορεί να σκοράρει και με δίποντα, η συνεχόμενα βελτιωμένη εικόνα του Πίτερς ο οποίος είναι συνεπέστατος και στην άμυνα, ενώ οι καλά παρατηρητικοί, θα πρόσεξαν τον τρόπο που αγκάλιασε και χάιδεψε στο κεφάλι τον Μπόλομποϊ ο Γιώργος Μπαρτζώκας, την στιγμή της αλλαγής του στο πρώτο πέρασμά του από το παιχνίδι. Σα να του είπε στωικά «μια κακή περίοδο περνάς, σε στηρίζω». Ο Αμερικανός επέστρεψε με άλλη διάθεση στο παρκέ και έδειξε να αφυπνίζεται.

Στο τελευταία βιράζ της regular season και κυρίως στα δύσκολα πλέι οφ που θα ακολουθήσουν, δεν περισσεύει κανείς. Ο Ολυμπιακός με βάση την λογική με μάξιμουμ τρεις νίκες θα έχει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, οπότε πρακτικά του αρκεί να νικήσει στο ΣΕΦ Βιλερμπάν, Παναθηναϊκό και Μπασκόνια. Στοιχηματίζει κανείς με ασφάλεια πως στο μεσοδιάστημα δεν θα έχει αλώσει και άλλη μία έδρα για να είναι ακόμα πιο ασφαλής και να συνεχίσει να καταγράφει ρεκόρ (σ.σ. δέκα εκτός έδρας νίκες) την φετινή περίοδο;


Χιτ-Μπουλς
close menu
x