Νίκος Ζέρβας

Αναγκαία η στολή… περιπάτου, αλλά να μείνει στο Βελιγράδι

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την, γεμάτη λάθη, ήττα του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι, που για την ώρα δεν στοιχίζει, αλλά πρέπει να του κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί τα πλέι οφ… κοντοζυγώνουν.

Ήταν φυσιολογικό, καταγεγραμμένο και απόλυτα δικαιολογημένο, πως ο Ολυμπιακός από την στιγμή που εξασφάλισε την είσοδο στα πλέι οφ, αλλά και το πλεονέκτημα έδρας, είχε ρίξει ρυθμούς. Είναι σχεδόν αδύνατο μια ομάδα να παίζει στα… κόκκινα όλη την σεζόν και βάσει προγραμματισμού, το πόδι σωστά έχει απομακρυνθεί από το… γκάζι. Με στόχο να πατηθεί δυνατά και σταθερά στους αγώνες της οκτάδας, οπότε και θα κριθεί η πολυπόθητη πρόκριση στο Final Four του Κάουνας.

Ακόμα και στις πολλές νίκες που έγιναν σε αυτό το διάστημα και σε (σ.σ. όλους) στόχους που κατακτήθηκαν, φαινόταν πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν είναι το ίδιο φρέσκοι, δεν έχουν τους απολαυστικούς αυτοματισμούς που μπορούν να βγάλουν στο παρκέ, αλλά δεν τους έχει στοιχίσει το παραμικρό. Ίσα-ίσα που πετύχαιναν τον έναν μετά τον άλλο. Το ίδιο έγινε σε μεγάλο βαθμό και στο Βελιγράδι, απέναντι σε έναν Ερυθρό Αστέρα που παρότι βαθμολογικά αδιάφορος, έπαιζε σα να κρίνεται η… ύπαρξη του. Με εξαίρεση το πρώτο οκτάλεπτο της αναμέτρησης, όπου τον βοήθησαν στο έπακρο τα 6/8 τρίποντα και τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ, ο Ολυμπιακός περιορίστηκε σε ρόλο… κομπάρσου στην υπόλοιπη διάρκεια του παιχνιδιού.

Η ήττα ήρθε απόλυτα φυσιολογικά, διότι διάθεση στην άμυνα δεν υπήρχε, Σέρβοι και Αργεντίνοι, έκαναν πάρτι με σκορ μέσα στην ρακέτα, ενώ το… κοντέρ σταμάτησε στα 19 λάθη. Εννέα εκ των οποίων στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου αν ο Αστέρας ήταν πιο αποτελεσματικός στο να τελειώσει κάποιους αιφνιδιασμούς, θα είχε φλερτάρει με την κατοστάρα. Μία ομάδα που πετυχαίνει μετά βίας 76,5 πόντους μέσο όρο, πέτυχε δέκα περισσότερους, ενώ η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης των «ερυθρόλευκων», δέχθηκε δέκα πάνω από τον δικό της μέσο όρο. Εκτός αυτών, στοίχισε το ότι από το 8ο λεπτό και μετά, τα τρίποντα έβρισκαν σίδερο (5/24!), η καλή κυκλοφορία της μπάλας είχε πάει… περίπατο έχοντας εγκλωβιστεί στο μπασκετικό ξύλο του Ερυθρού Αστέρα, που έμενε αναπάντητο στο άλλο μισό του παρκέ.

Όταν ο πολύ καλός Γουόκαπ πήγε στον πάγκο για τις πρώτες ανάσες, ο Καμπάτσο βρήκε την ευκαιρία να βρει ρυθμό μέσω της δημιουργίας και έκανε το καλύτερό του παιχνίδι φέτος. Δίπλα του ο Βιλδόσα, αλλά και από το… πουθενά ο Χόλαντ. Ο Αμερικανός φόρτωσε με 17 πόντους το καλάθι του Ολυμπιακού, την ώρα που όλη την χρονιά είχε 3,2 και έπαιζε σκάρτα 8 λεπτά. Πετρούσεφ και Μίτροβιτς τιμώρησαν από την πλευρά τους την φροντ λάιν του Ολυμπιακού, που αυτή την φορά είχε μέτριο Φαλ, αλλά και εκτός κλίματος τους Μπλακ και Μπόλομποϊ. Ο Αστέρας τιμωρούσε όλα τα μις ματς στις αλλαγές της άμυνας, καθώς οι παίκτες του Μπαρτζώκα ήταν ένα δευτερόλεπτο πίσω σε όλες τις αντιδράσεις.

Ο Έλληνας προπονητής (σ.σ. δεδομένα θα έκανε διαφορετικό rotation με την κάκιστη εμφάνιση κάποιων αν το ματς… έκαιγε) ατύχησε να έχει σε κακό βράδυ την περιφέρειά του, καθώς Λαρεντζάκης και Κάναν ήταν αρνητικοί, ενώ το δεύτερο πέρασμα του Σλούκα (σ.σ. αρνητικός στο πρώτο) ήταν το μοναδικό θετικό της βραδιάς. Το δεύτερο rotation αυτή την φορά δεν βοήθησε και οι κακές επιλογές στην επίθεση, δημιούργησαν αυτόματα ανισορροπία στην άμυνα. Θέλετε και άλλους αριθμούς που αποδεικνύουν πως ο Ολυμπιακός ήταν εκτός αγώνα; Ο Ερυθρός Αστέρας πήρε 17 πόντους από αιφνιδιασμό έναντι μόλις τεσσάρων, ενώ το σκορ από λάθη αντιπάλου ήταν 18-12. Στο μόνο κομμάτι που τα πήγαν καλά οι «ερυθρόλευκοι» ήταν τα αμυντικά ριμπάουντ, έμελλε όμως από ένα χαμένο στο τέλος να ηττηθούν οριστικά με το κάρφωμα του Πετρούσεφ…

Οι γηπεδούχοι, πήραν αυτό που άξιζαν βάσει της εμφάνισής και της θέλησής τους και καθόλου τυχαία δεν έφτασαν στις τέσσερις συνεχόμενες νίκες. Όσες και απέναντι στον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα, καθώς οι… φίλοι έχουν να ηττηθούν από το 2021 σε ένα παιχνίδι στο ΣΕΦ. Πιθανό είναι αν δεν υπήρχε η τιμωρία και ο Καμπάτσο είχε μπει από την αρχή της μεταγραφής του στο rotation της Ευρωλίγκας, οι Σέρβοι να ήταν στην οκτάδα. Για την ώρα, έδωσαν ένα καλό… μάθημα στον Ολυμπιακό, ο οποίος ναι μεν έχει την ευκαιρία να «κλειδώσει» την πρωτιά απέναντι στην Μπασκόνια την Μεγάλη Πέμπτη, όμως με τέτοια εμφάνιση θα συναντήσει δυσκολίες. Και όχι μόνο απέναντι στους Βάσκους, αλλά και στην κρίσιμη συνέχεια που πλησιάζει.

Τα πλέι οφ αρχίζουν στις 25 Απριλίου και οι εμφανίσεις χαμηλών επιπέδων ενέργειας, λαθών και απροθυμίας, θα πρέπει να μείνουν οπωσδήποτε στην σερβική πρωτεύουσα. Η Ευρωλίγκα για τους δυνατούς, μόλις τώρα αρχίζει…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x