Νίκος Ζέρβας

Κόκκινος αμυντικός οδοστρωτήρας

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την πρεμιέρα-θρίαμβο του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα που στηρίχθηκε στην άμυνα, τις προσδοκίες που δημιουργεί το ρόστερ του και την προσγείωση που οφείλει να τον διακατέχει.

Έχουν περάσει κάτι παραπάνω από σαράντα ημέρες από την πρώτη προπόνηση που έκανε ο Ολυμπιακός ενόψει της νέας σεζόν. Τα μηνύματα που προέκυπταν από το ρεπορτάζ, ήταν πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του, είχαν εστιάσει περισσότερο στην άμυνα, δουλεύοντας φυσικά και σε κάποια κομμάτια της επίθεσης. Η εικόνα στα φιλικά παιχνίδια, ήταν σίγουρα ενθαρρυντική και για την εποχή πειστική, όμως μαρτυρούσε το αντίθετο.

Οι «ερυθρόλευκοι» έδειχναν πως θα είναι μία ομάδα που έχει φτιαχτεί για να βάζει 90 πόντους, καθώς οι παίκτες που απαρτίζουν το ρόστερ τους είναι ικανοί δημιουργικά και εκτελεστικά για κάτι τέτοιο. Την ίδια ώρα η άμυνα έδειχνε να έχει… θεματάκια και να δημιουργεί κάποια ανησυχία. Και ήρθε η πρεμιέρα με την Μπασκόνια για να αποδείξει πολλά. Για να μας υπενθυμίσει πως δεν θα πρέπει να δίνουμε και τόση βάση στα παιχνίδια προετοιμασίας, αλλά κυρίως να αποδείξει πως οι προπονητές γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον καθένα τις ομάδες τους. Και κρατούν το... καλό για τα επίσημα. Όπως και το ότι χρειάζεται χρόνος για να αφομοιωθεί η φιλοσοφία, να ταιριάξουν οι ρόλοι και να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των παικτών.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με εμφατικό τρόπο στην νέα Ευρωλίγκα, παίζοντας για ένα ημίχρονο στα… κόκκινα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ενθουσίασε τον κόσμο του που αποδείχθηκε πως του έλλειψε πολύ στα περυσινά νωθρά και χαλαρά ξεκινήματα των αγώνων που τόσο του στοίχισαν και πιστοποίησε πως έχει κάνει ήδη βήματα προόδου, παρότι ακόμα δεν… άρχισε. Οι 28 πόντοι του πρώτου δεκαλέπτου ήταν το προμήνυμα για αυτό που μπορεί να δούμε σταθερά μέσα στην σεζόν στην επίθεση. Όμως την διαφορά την έκαναν οι 13 στην άμυνα που έφτασαν μετά βίας στους 22 στην ανάπαυλα. Όσους και αν χρησιμοποίησε ο Μπαρτζώκας, έδιναν το κάτι παραπάνω για να αναχαιτίσουν την ασύνδετη, ελλιπή και σε κάκιστη βραδιά, Μπασκόνια.

Όμως, για να κάνει 15 λάθη στο πρώτο ημίχρονο όπου και κρίθηκαν όλα, και 21 συνολικά, έπαιξε ρόλο η αστέρευτη ενέργεια όλων στην άμυνα, τα 11 κλεψίματα, οι δεκάδες αλλοιώσεις των plays των Βάσκων. Χωρίς τον Μπόλντγουιν στο «1» και τον Πίτερς στο «4», η Μπασκόνια είχε εμφανή έλλειψη σημείων αναφοράς, ενώ ο εξαιρετικός Γκεντράιτις, επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, χρειάστηκε ένα στείρο πρώτο ημίχρονο για να πάρει μπροστά. Με 41% στα δίποντα και 16% στα τρίποντα, το -25 μάλλον τιμητικό είναι για την ομάδα του Ιβάνοβιτς. Αν ο Ολυμπιακός είχε ευστοχήσει σε πολλά αμαρκάριστα τρίποντα που επιχείρησε (κάκιστο το 29%), το κοντέρ θα είχε φτάσει σε ιστορικά νούμερα.

Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ έβαλαν επιθετικά το απαραίτητο λάδι που χρειαζόταν η μηχανή, ο Φαλ έκανε την καλύτερη του εμφάνιση μέχρι στιγμής, ενώ ο Σλούκας ερχόμενος από τον πάγκο, ήταν αρκετά επιδραστικός δημιουργικά, έχοντας «διαβάσει» ίσως καλύτερα το παιχνίδι. Ο παίκτης που έχει αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα των «ερυθρόλευκων» πάντως, ακούει στο όνομα, Τόμας Γουόκαπ και ας γράφει η στατιστική 2 πόντους, ισάριθμα ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ο Αμερικανός είναι ο ορισμός του πλέι μέικερ, βλέπει απίστευτα το γήπεδο και είναι κομπιούτερ. Παίζει εξαιρετική άμυνα, θυσιάζεται κάνοντας τα φάουλ που πρέπει, σπάει τα σκριν και πραγματικά είναι απολαυστικός.

Στα θετικά καταγράφεται η εμφάνιση του Παπανικολάου, ο οποίος μετά το αρχικό 0/3 επέμεινε, ευστόχησε και έκανε αυτό που ξέρει καλά. Να παίζει άμυνα για… δύο και παραπάνω. Δίπλα του ο ΜακΚίσικ σε μία οικονομική και θετική εμφάνιση, συμπλήρωσε ιδανικά το «3». Ζαν Σαρλ και Λαρεντζάκης ήταν υπέρ το δέον βοηθητικοί σε άμυνα και επίθεση ο πρώτος και σε όλες τις άλλες δουλειές ο δεύτερος, ενώ ο Μάρτιν θέλει φανερά ακόμα ρυθμό, ο προπονητής και ο οργανισμός τον στηρίζουν και δεδομένα έχει το ταλέντο για να επανέλθει. Άλλος πολύ και άλλος λιγότερο, βοήθησαν να έρθει μία ιδανική πρεμιέρα που θα δώσει ώθηση για την συνέχεια.

Ομαδικά αυτό έγινε χάρη στην εξαιρετική αναλογία ασίστ/λαθών (20-6), τους 23 πόντους από τα λάθη αντιπάλου και τα επί μέρους 13-4 από αιφνιδιασμό και 18-12 από επιθετικά ριμπάουντ, σκορ, παρότι η Μπασκόνια είχε τρεις περισσότερες κατοχές από τα δικά της. Μαζί με το κακό ποσοστό στα τρίποντα τα, 13 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ ήταν από τα λίγα ψεγάδια της βραδιάς. Όταν ο αντίπαλος αστοχεί όμως σε 40 σουτ, ίσως να έχει και εξήγηση. Οι 91 πόντοι στο σύστημα αξιολόγησης έναντι των 51 της Μπασκόνια, λένε όλη την αλήθεια για το τι παρακολουθήσαμε στο ΣΕΦ. Η νίκη συνδυάστηκε και με καλό μπάσκετ, κοντά στα «θέλω» του προπονητή, αλλά και στις δυνατότητες του ρόστερ. Δεν λέει όμως απολύτως τίποτα για την συνέχεια που θα είναι πολύ πιο δύσκολη και απαιτητική. Προσγείωση, υγεία, στήριξη και υπομονή χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ο Ολυμπιακός…

Υ.Γ.: Οι περίπου 6000 που βρέθηκαν στο γήπεδο, μας υπενθύμισαν πόσο σημαντικά είναι τα μέχρι και προ κορωνοϊού… αυτονόητα για τον αθλητισμό. Μπάσκετ και σπορ χωρίς κόσμο είναι μία εντελώς ανούσια κατάσταση. Η ατμόσφαιρα ήταν «ζεστή» όσο έπρεπε και χρειαζόταν. Αυτή η ομάδα αξίζει στα επόμενα εντός έδρας να καλύπτεται το μέγιστο της χωρητικότητας (σ.σ. 8000). Θα δώσει ακόμα περισσότερη ώθηση και οι πιθανότητες να φεύγουν τις περισσότερες φορές «γεμάτοι» οι φίλοι της, είναι αυξημένες στο έπακρο. Όπως στο πρόσφατο παρελθόν δηλαδή…

Υ.Γ.2: Ο Βασίλης Σπανούλης έγινε σύνθημα και στο πρώτο παιχνίδι που έγινε χωρίς την παρουσία του στην Ευρωλίγκα έπειτα από 11 χρόνια. Και πώς να μην γίνει άλλωστε;

Υ.Γ.3: Συγκινητική η ανταπόκριση στο βίντεο του τεράστιου Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος δεν θα ξεχαστεί ποτέ και θα είναι πάντα εδώ.

Υ.Γ.4: Το παιχνίδι έχει τελειώσει και ο Μιχάλης Λούντζης κάθεται μαζί με τον γυμναστή της ομάδας, Ανδρέα Γκατζούλη, στο άδειο ΣΕΦ για προπόνηση. Με αυτή την νοοτροπία ο 22χρονος πλέι μέικερ δεν θα έχει πολλά DNP όπως το αποψινό, στην συνέχεια της καριέρας του στον Ολυμπιακό…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x