Νίκος Ζέρβας

Κόψε παιδί μου την… ντρίμπλα

Το πρώτο φιλικό δείγμα του Ολυμπιακού κόντρα στον Ιωνικό ήταν θετικό και ο Νίκος Ζέρβας καταγράφει τα πρώτα πρώιμα συμπεράσματα για τον τρόπο παιχνιδιού του.

Στην κορυφή του αποφθέγματος του χθεσινού φιλικού του Ολυμπιακού με τον Ιωνικό στην Νίκαια, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο διεξήχθη. Οι δωρεές των δύο ομάδων αλλά και των υπόλοιπων φορέων που ενεπλάκησαν στο παιχνίδι, μαζί με τα έσοδα από τα εισιτήρια, συνετέλεσαν στο να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό και η πολύπαθη φέτος, Βόρεια Εύβοια, να αποκτήσει ένα πυροσβεστικό όχημα. Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους και μακάρι το μπάσκετ να συνεχίζει να προσφέρει όπως μπορεί σε τέτοια σημαντικά εγχειρήματα.

Από εκεί και έπειτα στο κλειστό του Πλάτωνα, είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε το πρώτο πρώιμο δείγμα του νέου Ολυμπιακού, αλλά και να ζήσουμε μετά από ενάμισι χρόνο αγώνα μπάσκετ στην χώρα με αρκετό κόσμο στις εξέδρες. Το +39 των «ερυθρόλευκων» δεν έχει την παραμικρή σημασία στην φάση που βρίσκεται η προετοιμασία. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσπαθεί με τους συνεργάτες του να περάσει την φιλοσοφία που θα έχει η ομάδα και ασφαλώς το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Ο Ιωνικός άλλωστε δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα, καθώς είναι φανερά ασύνδετος, είχε απουσίες (Μαυροκεφαλίδης, Μόουζες)και δεν έχει ολοκληρώσει το ρόστερ του.

Το γεγονός πως από τους καλύτερους παίκτες του χθες ήταν ο, μέχρι πριν δύο ημέρες στην προετοιμασία του Ολυμπιακού, Ιωσήφ Κολοβέρος, λέει πολλά για την δυναμικότητά του στην παρούσα φάση. Όσο και αν και οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν χωρίς δύο πενταδάτους και πολύ σημαντικούς παίκτες τους, Σλούκα και Παπανικολάου, η μεγάλη διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής. Οι πρώτες εικόνες πάντως επιβεβαιώνουν σε σημαντικό βαθμό την εικασία πως φέτος θα δούμε ένα εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από την ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα. Πολύ πιο κοντά στον τρόπο που μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια η προπονητική του φιλοσοφία και σφραγίδα. Ο Ολυμπιακός, καθοδηγούμενος από έναν πλέι μέικερ-κομπιούτερ και γεμάτο απλότητα και γλύκα στο παιχνίδι του, Τόμας Γουόκαπ, είναι φανερό πως προσπαθεί να… καταργήσει την ντρίμπλα.

Οι πάσες εναλλάσσονται με μεγάλη ταχύτητα, η κίνηση χωρίς την μπάλα είναι διαρκής και παρότι βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, οι αποστάσεις στην επίθεση παίρνουν πολύ καλό βαθμό. Σίγουρα σε αυτό, όπως και στο εκπληκτικό τελικό αποτέλεσμα των 33ων ασίστ συνετέλεσε η κακή άμυνα του αντιπάλου, όμως από πλευράς πλάνου και σχεδίου για το πώς προσπαθεί να παίξει στο 5 εναντίον 5 ο Ολυμπιακός, δείχνει κάτι. Ο προπονητής προσπαθεί να γίνει λιγότερο προβλέψιμη και στατική η ομάδα, να μη δίνει χρόνο στην αντίπαλη άμυνα να προσαρμόζεται και να πάρει δημιουργία απ’ όλους τους παίκτες του (5 ο Ζαν Σαρλ), με τους εννέα από τους έντεκα που αγωνίστηκαν (πλην Μάρτιν και Μουόσα) να περνούν έστω και μία τελική πάσα. Οι 98 πόντοι που επετεύχθησαν μέσω αυτού του τρόπου παιχνιδιού, μοιάζουν… λίγοι, αν αναλογιστεί κανείς πως χάθηκαν και 16 ελεύθερες βολές

Αμυντικά ο Ολυμπιακός πίεζε καλά πάνω στη μπάλα, καθώς παίζοντας για αρκετή ώρα με τρία γκαρντ στο παρκέ, Γουόκαπ, ΜακΚίσικ και Ντόρσεϊ είχαν καλές αντιδράσεις. Την ίδια ώρα ο Φαλ έβγαινε σαν σκιάχτρο ψηλά και χαλούσε τα συστήματα του αντιπάλου, ενώ έγιναν μόλις 6 κλεψίματα, αλλά αρκετές αλλοιώσεις που οδηγούσαν σε λάθος τον Ιωνικό. Οι «ερυθρόλευκοι» θα ψάχνουν σκορ στο ανοικτό γήπεδο, καθώς έχουν και τα κατάλληλα υλικά φέτος για να το πετύχουν. Ασφαλώς ακόμα ψάχνονται και τα επόμενα πιο δυνατά παιχνίδια τους, θα τους βοηθήσουν να μονταριστούν και να δοκιμάσουν και άλλα πράγματα ενόψει της νέας σεζόν. Δείχνουν πάντως να έχουν λύσεις σε όλες τις θέσεις και από την στιγμή που υπάρχει ακόμα μία κίνηση που θα γίνει, θα είναι ακόμα πιο «γεμάτοι» και κυρίως ασφαλείς ποσοτικά.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Βεζένκοφ δείχνει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι, ενώ σε καλή κατάσταση έδειξε ο νέος αρχηγός, Πρίντεζης. Ο Ντόρσεϊ αναζητά ακόμα τον ρυθμό του και την επικοινωνία με τους συμπαίκτες του, όμως η ποιότητα του ξεχειλίζει, ενώ ο ΜακΚίσικ, εκτός του ότι δείχνει πιο δυνατός σωματικά, έχει περισσότερη σιγουριά στις κινήσεις του, κάτι που ισχύει και για τον Λαρεντζάκη, λόγω του ότι λογίζεται πλέον ως βασικό μέλος του rotation. Ο Φαλ, πλην της άμυνας, είχε καλά τελειώματα, αλλά όχι και αντίπαλο στα μέτρα του για να κριθεί επιθετικά, ενώ ο Μάρτιν είναι απόλυτα καλά ιατρικά και αυτό έχει στην παρούσα φάση την μεγαλύτερη σημασία, μετά το ατόπημά του το καλοκαίρι.

O Ζαν Σαρλ ήταν η ευχάριστη έκπληξη. Έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ, παρόλο που έλειπε τις τελευταίες ημέρες λόγω προσωπικού προβλήματος στην Γαλλία. Γνωρίζει πλέον στο 100% το τι θέλει ο προπονητής και αυτό τον βοηθάει σημαντικά. Ίσως, σε συνδυασμό με το καλό τελείωμά του την περυσινή σεζόν, να ήταν και ο λόγος που διατήρησε την θέση του στο ρόστερ. Τέλος ο Λούντζης, δείχνει εντελώς… ξεψαρωμένος και έχει όλα τα φόντα να προσφέρει αρκετά από την πρώτη του κιόλας σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο. Ακόμα όμως και για τα ατομικά συμπεράσματα είναι πολύ νωρίς. Έχουμε να δούμε πολλά ακόμα και κυρίως να γίνει αρκετή δουλειά για να φτάσει στο σημείο που θέλει ο προπονητής, οπότε… υπομονή.

Υ.Γ.: Μετά από ενάμισι χρόνο… μοναξιάς, ζήσαμε αγώνα μπάσκετ με κόσμο στις κερκίδες. Άλλη αίσθηση, που μας είχε λείψει πολύ. Από αύριο, ανοίγουν και οι πύλες του ΣΕΦ για το φιλικό της bwin για δράσεις κατά του κορωνοϊού, με Μονακό, Λαύριο και Περιστέρι και ο κόσμος του Ολυμπιακού θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την νέα ομάδα και εκτός των άλλων, να χειροκροτήσει και τον Κώστα Σλούκα, ένα χρόνο μετά την μεγάλη του επιστροφή. Αξίζει…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x